Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, a criticat, sambata, la Alba Iulia, o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la sfarsitul anului 2005, care, in opinia lui, ar "grabi" demararea investitiei in exploatarea aurului de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni. El a spus ca actul normativ (nr.

195 din 22 decembrie 2005) "legalizeaza spaga", da dreptul autoritatilor de mediu, "de la ministru in jos", sa primeasca si sa foloseasca donatii si sponsorizari.

Funar a mai declarat ca documentul respectiv a fost conceput special pentru a facilita "inceperea grabnica a asa-zisei investitii de la Rosia Montana".

El a completat ca are 43 de amendamente la respectiva odonanta de urgenta pe care urma sa le completeze dupa o vizita programata, la sfarsitul saptamanii trecute, la Rosia Montana (judetul Alba), cand urma sa poarte discutii cu reprezentanti ai Fundatiei "Alburnus Maior" (una dintre organizatiile neguvernamentale care se opun proiectului).

Parlamentarul a motivat numarul mare de amendamente prin faptul ca, in opinia sa, ordonanta de urgenta respectiva contine o multime de ambiguitati de formulare care permit ocolirea legii.

In primul articol al ordonantei se precizeaza ca obiectul actului normativ il constituie "reglementarea protectiei mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor si elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabila a societatii".

Ordonanta defineste 74 de termeni si expresii care reglementeaza principiile ce stau la baza protectiei mediului, stabilieste atributiile autoritatilor decizionale in domeniu si sanctiunile pentru cei care nu respecta legislatia.

Motivatia Guvernului referitoare la adoptarea actului normative in regim de urgenta a fost aceea ca este necesara "indeplinirea angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare europeana".

Totodata, senatorul a criticat dur si implicarea prefectului de Cluj, Alin Tise, ca mediator intre compania romano-canadiana "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC) si societatea civila. "Nu pot sa accept cateva concepte ale acestui proiect: la Rosia Montana se exploateaza aur de 2000 de ani si acum il epuizam in 16 ani", a adaugat acesta.

Gheorghe Funar este unul dintre cei mai vehementi contestatari ai viitoarei investitii de la Rosia Montana, careia ii reproseaza, in primul rand, durata scurta de exploatare (sub 20 de ani) si procentul mic din profitul exploatarii de care vor beneficia autoritatile romane.

Statul Roman detine, prin compania "Minvest" Deva, mai putin de 20 la suta din actiunile "Rosia Montana Gold Corporation", restul fiind in proprietatea companiei "Gabriel Resources" din Canada.