In cadrul Primariei Cluj-Napoca domneste o debandada totala in ceea ce priveste situatia pietelor agroalimentare Mihai Viteazu, Flora, Clujana, Zorilor si Hermes, care au fost lasate de izbeliste dupa scandalul cu Apo.

Intr-un razboi pshihologic dus de catre edilii nostri care nu raspund la telefoanele de serviciu sau, mai grav, le tin inchise aproape tot timpul, intrebarile presei se dovedesc a fi extrem de incomode in orice moment al zilei.

O simpla intrebare cu privire la noul administrator al pietelor clujene a dat nastere la un fenomen similar cu cel intalnit in grupa mica la gradinita, in care fiecare da vina pe altul si toata lumea e parca inteleasa sa nu stie nimic din ce ar trebui de fapt sa stie.

Capota, seful pietelor

Potrivit unor surse, noul administrator al pietelor clujene este un anume Traian Capota, fost strungar de meserie, dar, absolut intamplator, consatean cu primarul Boc, adica din Rachitele. GAZETA ar fi fost curioasa cum de a ajuns Capota sef peste piete, avand in vedere pregatirea sa, precum si un CV al acestuia.

Pentru a afla mai multe informatii despre Capota, GAZETA a incercat sa-l contacteze telefonic pe viceprimarul Adrian Popa. Deloc surprinzator, aceasta avea, ca de altfel in marea majoritate a timpului, telefonul de serviciu inchis. Poate ca am gresit noi. Astfel, am solicitat reprezentantilor biroului mass media din cadrul primariei numarul de mobil al viceprimarului Adi Popa.

Din pacate, mass media ne-a oferit acelasi numarul de mobil pe care il apelasem si noi in repetate randuri. Intr-un final apoteotic, luandu-ne inima in dinti, ne-am permis sa-l deranjam pe viceprimar pe mobilul personal.

Putin surprins de apelul GAZETEI, Popa a declarat ca se afa in necunostinta de cauza in ceea ce priveste noul administrator al pietelor clujene si ca persoana cea mai avizata sa ne ofere informatii cu privire la acest lucru este Dacia Crisan, director al Directiei domeniului public si privat din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Singurele informatii care au reusit cat de cat sa spulbere misterul ce planeaza asupra lui Traian Capota au venit din partea lui Adrian Madru, reprezentant al biroului de resurse umane din cadrul primariei. "Capota este intr-adevar angajat al primariei, dar este gestionar al pietelor si mai incaseaza si taxe pentru primarie. Din cate stiu eu, nu exista inca un administrator al pietelor, situatia acestora fiind inca incerta dupa scandalul cu Apo".

Crisan vinde gogosi

Continuand periplul telefoniei mobile, am incercat sa o contactam telefonic pe Crisan. Surpriza de proportii insa!

GAZETA: Alo, buna ziua doamna Crisan, sunt Alina Crancau, de la GAZETA de Cluj, as dori sa imi spuneti cine este noul administrator al pietelor Mihai Viteazu, Flora, Clujana, Zorilor si Hermes?

Dacia Crisan: Imi pare rau, nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Va rog sa formulati in scris ce aveti de intrebat si trimiteti la biroul mass media, care face legatura dintre noi si presa.

Reporter: Dar nu ar fi mai simplu sa ne oferiti aceasta informatie acum?

Dacia Crisan: Din ordinul domnului Boc, acesta este mecanismul pe care trebuie sa-l adopt, de la biroul mass media trebuie sa imi vina intrebarile si eu asa raspund!"

Reporter: Domnul primar va interzice sa vorbiti cu presa?

Dacia Crisan: Aaaa... va multumesc pentru intelegere, la revedere!"

Iar apoi doar tonul, lasandu-ne incetosati de secretomania directorului Directiei domeniului public si privat Cluj-Napoca.

Contactat telefonic, Mircea Jorj, secretarul general al Primariei Cluj-Napoca, ne-a declarat ca nu are cunostinta de vreun regulament de ordine interioara impus de Boc. "Din cate stiu eu, primarul nu a impus nici unui functionar public din cadrul primariei sa vorbeasca cu presa doar prin intermediul serviciului mass media. Nu am auzit niciodata de aceasta regula de care vorbeste Crisan", a spus Jorj.

Teapa la primarie

Prin Hotararea Consiliului Local (HCL) nr. 452 din 18.12.1997 s-a aprobat asocierea dintre Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca si SC Apo SA, urmand ca impreuna cu societatea Apo sa se exploateze in comun pietele agroalimentare Mihai Viteazu, Flora, Clujana, Zorilor si Hermes.

Incepand cu data de 18.06.1998, Apo urma sa "monopolizeze" pe o perioada de zece ani cele cinci piete clujene, ca urmare a contractului de asociere nr. 15 din data de 18.06.1998. Dar APO nu a respectat o mare parte din clauzele contractului de asociere incheiat cu CL, "uitand" de promisiunile facute primariei.

Astfel, Apo nu a solicitat niciodata autorizatii de functionare pentru pietele pe care le avea in administrare, unele piete fiind imprejmuite doar partial, neexistand autorizatii de construire pentru imprejmuirile respective, alte piete nu erau impartite in sectoare conform actului de asociere cu CL si nu existau spatii adecvate de comercializare a produselor de origine animala.

Cea mai grava incalcare a asocierii cu primaria a fost nerespectarea articolului prin care "Apo se obliga sa efectueze deratizarea, dezinfectia si dezinsectia spatiilor pe care le administreaza ori de cate ori este necesar".

Mai mult, in anul 1999, a fost adoptata HCL nr. 532/1999, care a modificat dispozitia financiara a contractului de asociere, in sensul ca societatea Apo se obliga "sa achite CL 20% din cifra de afaceri lunara, dar nu mai putin de 40.000.000 lei/luna, suma care se va indexa anual cu rata inflatiei".

Dar, nici de aceasta data Apo nu s-a sinchisit sa-si respecte cuvantul dat. Mai mult, actul aditional al contractului de asociere prin care se reglementa cota lunara care urma sa intre in bugetul primariei nu a fost niciodata semnat si insusit de catre societatea care administra pietele clujene.

Afara cu Apo

Ca urmare a repetatelor nereguli depistate de catre inspectorii din cadrul Directiei Politiei Comunitare si inspectori din cadrul Directiei Domeniului Public si Privat, contractul de asociere dintre primarie si societatea Apo a fost reziliat.

Contractul incheiat intre cele doua parti a fost unul executoriu direct, astfel incat rezilierea a fost permisa fara a mai fi nevoie de implicarea instantei, in cazul in care rezilierea se producea din vina societatii. Cu alte cuvinte, primaria i-a facut vant societatii Apo, fara ca acesta sa mai aiba vreun drept de veto. Potrivit declaratiei edilului Emil Boc, primaria are in contul municipalitatii 50 de miliarde de lei, bani ce provin de la Guvern si au ca destinatie modernizarea pietelor, prin introducerea halelor cu incalzire, aer conditionat si apa curenta.