Directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures, Sorin Lazar, a fost trimis in judecata pentru luare de mita de la administratorii unor societati comerciale. Suma primita se ridica la 1,2 miliarde lei si s-a constituit in doua autoturisme.

Procurorii din cadrul DNA Targu-Mures il acuza pe Lazar ca ar fi oferit societatilor respective, in schimbul masinilor, facilitati la plata datoriilor fata de stat, dar si documente false in baza carora firmele s-au putut inscrie in licitatiile publice, desi nu aveau acest drept.

Interesant este faptul ca, desi pe parcursul anchetei mai multi angajati ai DGFP au fost audiati in calitate de invinuiti, deocamdata doar adjunctul institutiei a fost trimis in judecata.

Procurorii Anticoruptie au dispus, ieri, trimiterea in judecata a directorului adjunct al DGFP, Sorin Lazar, pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al DNA, finantistul este acuzat de luare de mita, fals intelectual, abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite prin intermedierea sau inlesnirea efectuarii unor operatiuni financiare sau comerciale in virtutea functiei pe care a detinut-o.

"Procurorii Anticoruptie au constatat ca, in perioada 2000 - 2003, in calitate de functionar public cu atributii de control in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, unde a indeplinit succesiv functiile de director general si de director general adjunct, Lazar Sorin Daniel a favorizat, in mod repetat, mai multe societati comerciale, intre care SC "Big Aluminium" SA si SC

"Ultramed" SRL, ambele din Targu-Mures", se arata in acelasi comunicat de presa.

In document se mai precizeaza ca Lazar ar fi aprobat mai multe esalonari de datorii catre bugetul de stat incalcand actele normative in vigoare si eliberand certificate false, in care ar fi mentionat, contrar adevarului, ca respectivele societati nu au datorii la bugetul de stat.

"In baza acestor certificate de atestare fiscala, firmele respective au participat si au castigat licitatii de valori insemnate", se mai sustine in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, directorul adjunct al DGFP ar fi fost recompensat pentru serviciile sale de catre administratorii a doua societati cu un autoturism Daewoo Leganza, un autoturism Opel Astra si cu o excursie cu familia in Italia, valoarea totala a acestor foloase necuvenite ridicandu-se la 1,2 miliarde lei.

Alaturi de Sorin Lazar, anchetatorii DNA au dispus trimiterea in judecata si a lui Gheorghe Grozescu, administrator la SC "Ultramed" SRL, si lui Vasile Lucian Bordas, administrator la SC "Big Aluminium" SA, ambele firme din Targu-Mures. Acestia din urma sunt acuzati de procurori, care au trimis dosarul spre solutionare la Tribunalul Mures, de dare de mita si uz de fals.

Lazar vrea sa vada dosarul inainte sa iasa la atac

Desi afirmase in urma cu cateva saptamani ca va spune cine este in spatele acestui dosar si din ce motive s-a ajuns aici, Sorin Lazar a refuzat, ieri, sa divulge aceste date. "Deocamdata nu vreau sa comentez nimic. Vreau sa vad dosarul si apoi mai vorbim", a declarat adjunctul Finantelor.

Referitor la acuzatiile care i se aduc, Lazar a fost, insa, cat se poate de transant. "Nu exista asa ceva! Nu este nici un fals si nu am primit mita sau altceva", a afirmat acesta, convins ca isi va demonstra nevinovatia in instanta.

In ceea ce priveste modul in care au fost acordate inlesnirile la plata in intervalul 2000 - 2004, printre cei care au dat cu subsemnatul la DNA s-a aflat si fostul director executiv al DGFP, Lucian Savu, dar si alti circa 20 de angajati ai institutiei.

Ei au fost audiati de procurorii Anticoruptie in 2004, in baza unei sesizari referitoare la modul in care Finantele au acordat inlesniri la plata fata de bugetul de stat catorva zeci de societati comerciale.

Atat Savu, cat si Lazar sustineau atunci ca nu au savarsit nici o abatere de la legislatia fiscala. De asemenea, cei doi au mentionat spuneau ca din 1998 pana la aparitia Codului Fiscal, toate marile firme din judet au beneficiat de inlesniri de plata fata de bugetul de stat.