Razboiul din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, dintre partea maghiara, reprezentata de Comitetul de Initiativa ‘‘Bolyai’‘ si partea romana, privind scindarea facultatilor pe criterii etnico-lingvistice, a luat amploare si la nivel international, intrucat, ieri, a tinut primele pagini ale unor publicatii din Germania,

cat si a cotidianului britanic ‘‘The Times’‘. In ciuda hotararii Senatului Universitatii, care a respins cererea inaintata de partea maghiara, de rearanjare a facultatilor pe criterii etnico-lingvistice, Comitetul de Initiativa ‘‘Bolyai’‘ poarta, in continuare, un razboi cu reprezentantii universitatii clujene.

Scrisoarea manifest redactata de grupul de initiativa maghiar, si care cere reinfiintarea Universitatii Bolyai, a fost publicata in cotidianul britanic ca si scrisoare redactionala, prin aceasta editorii adoptand o pozitie clara in ceea ce priveste situatia de la universitatea clujeana.

In urma publicarii scrisorii redactata de Comitetul de Initiativa ‘‘Bolyai’‘, cotidianul ‘‘The Times’‘ a fost acuzat de Senatul Universitatii de dezinformarea opiniei publice internationale.

Mai mult de atat rectorul Universitatii, Nicolae Bocsan, si-a aratat in nenumarate randuri reticenta fata de acest grup de initiativa, care doreste sa aduca atingere imaginii UBB si mai ales multiculturalismului promovat in cadrul facultatilor.

Decizia Senatului Universitatii este sustinuta si de conducerea programului de Studii Iudaice, care apreciaza eforturile care s-au depus de-a lungul anilor pentru intarirea vietii culturale.

Decanul Facultatii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, sustine ca cei mai multi dintre semnatarii scrisorii publicate in ‘‘The Times’‘ nu au frecventat niciodata cursurile vreunei facultati din cadrul UBB si nu cunosc calitatea invatamantului de aici.

Totodata rectorul UBB, Nicolae Bocsan, a precizat ca problemele aparute la nivelul universitatii se datoreaza in primul rand implicatiilor politice, ale diferitelor partide, in viata universitara.

In ceea ce ii priveste pe reprezentantii clujeni ai partidelor politice acestia sunt de parere ca UDMR este implicat in tot scandalul cu scindarea Universitatii Babes-Bolyai.

Mai mult de atat, acestia sustin actuala organizare a universitatii si dezaproba cererea de scindare, intrucat li se pare nedrept din moment ce partii maghiare i s-au satisfacut toate cererile.

Presedintele filialei PD Cluj, Daniel Buda, in acelasi timp cadru universitar al UBB, nu se simte implicat in aceasta chestiune si crede ca problema scindarii nu ar trebui politizata. Cu toate acestea dezaproba initiativa Comitelului Bolyai, pe care o considera o pierdere de timp.

‘‘Actuala structura a UBB este mai mult decat suficienta. Oricum aceasta problema nu a aparut de acum, e o problema veche. Daca s-ar putea spune ca e presiune pentru legea minoritatilor, atunci maghiarii trebuie sa stie ca nu cedez nici un pas, nici un centimetru.

Si daca vor mai fi presiuni, ma implic si la universitate si atunci vor avea de-a face si cu mine’‘, a precizat Buda. ‘‘Mi se pare normal sa nu se scindeze. PNL nu s-a implicat in asa ceva si probabil daca ar fi fost un partid implicat acela este UDMR’‘, a declarat viceprimarul Adrian Popa, presedintele PNL Cluj-Napoca.

Acesta a adaugat ca din totalul profesorilor care predau in cadrul universitatii, la cele patru linii de studiu, numarul de 149 de profesori care au semnat memoriul pentru scindare, reprezinta o minoritate, motiv pentru care cererea lor n-ar trebui luata in considerare.

‘‘Principiul autoritatii universitatii trebuie aplicat si in acest caz. Senatul Universitatii decide. Se impune respectarea legislatiei in vigoare si nimic altceva’‘, a spus Petru Gus, presedintele filialei locale PRM.

Totodata acesta a amintit ca UDMR avea ca obiectiv, de mai mult timp, scindarea Universitatii Babes-Bolyai, iar ca celelalte formatiuni politice nu s-au implicat in acest proces.

Si liderul judetean al PPCD, serban Radulescu este de parere ca singurul partid implicat este UDMR, dar ca cei care au initiat acest protest nu sunt decat persoane care nu s-au putut valida profesional, nicidecum profesori universitari.

‘‘Universitatea clujeana mi se pare un model pentru Europa, un model de multiculturalism, care de altfel este si recunoscut ca atare. Iar protestul initiat de Comitetul ‘‘Bolyai’‘ mi se pare inoportun.

Scindarea se doreste de catre unii care nu au reusit sa se valdeze profesional, iar eu sunt pentru pastarea actualei structuri – categoric’‘, a marturisit lidelul PPCD Cluj. Aceeasi idee este impartasita si de Remus Lapusan, presedintele filialei locale a PSD, care sustine UBB.

‘‘Nu cred ca e cazul sa se ajunga aici, nici intr-un caz sa se puna problema. Eu apreciez foarte mult ce se face acolo’‘, a mentionat Lapusan.

Mai mult de atat presedintele filialei judetene a PC, Petru Calian, a afirmat ca singurii implicati sunt reprezentantii UDMR, care au pretentii foarte mari de cand au venit la guvernare. ‘‘Tot scandalul porneste de la implicarea UDMR, nicidecum a altor partide.

Noi am luat deja o pozitie ferma in ceea ce priveste situatia de acolo, care e o tentativa de acaparare a puterii de catre o minoritate’‘, a mai spus presedintele PC Cluj.

De cealalta parte, reprezentantii clujeni ai UDMR recunosc ca politicul s-a implicat in toata aceasta problematica si ca sustin scindarea universitatii, dar prin metodele diplomatice.

‘‘Noi propriu-zis nu am intervenit, Comitetul ‘‘Bolyai’‘ a avut aceasta initiativa si cred ca prin aceste manifestatii vor ajunge la o intelegere. Dar nu este asa, intrucat exista o legislatie in vigoare, problemele trebuie rezolvate pe cai diplomatice, lucru care nu prea s-a intamplat.

Prin urmare s-a ajuns la o situatie rigida, din care nu prea mai exista iesire. Eu sunt pentru scindare, dar prin alte metode. De fapt universitatea se confrunta cu probleme de comunicare, tot sistemul ar trebui adaptat pietei’‘, a declarat Laszlo Attila, presedintele filialei UDMR Cluj.

Acesta a mai mentionat ca, deocamdata, trebuie sa se puna accent pe calitatea invatamantului, nu pe probleme de scindare.