Directorul adjunct de la Finantelor muresene, Sorin Lazar, a fost suspendat din functie printr-un ordin dat de presedintele ANAF, Sebastian Bodu. Aceasta masura vine la trei zile de la trimiterea in judecata a lui Lazar sub acuzatia savarsirii unor fapte de coruptie.

"Prin ordin al presedintelui ANAF s-a dispus suspendarea raportului de serviciu al domnului Sorin Lazar incepand cu data de 27 februarie", a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures, Angela Boros.

Ordinul venit de la Bucuresti nu va produce, insa, efecte imediate, deoarece Sorin Lazar a intrat in concediu medical chiar dupa ce a aflat ca procurorii DNA l-au trimis in judecata.

Reprezentantii DGFP sustin, insa, ca raporturile de serviciu ale adjunctului cu institutia sunt suspendate prin efectele concediului medical si ca la momentul revenirii sale la serviciu va intra in vigoare ordinul de suspendare.

Invinuitii amendati administrativ s-au transformat in martori

Procurorii DNA a anuntat, vineri, finalizarea cercetarilor in privinta lui Sorin Lazar, care a fost invinuit, alaturi de alti 18 colegi din cadrul Finantelor, intr-un dosar care viza inlesnirile la plata acordate de institutie mai multor firme din judet in intervalul 2000-2004.

Anchetatorii au dispus trimiterea in judecata a adjunctului DGFP si a doi oameni de afaceri din Targu-Mures care i-ar fi dat acestuia mita.

In privinta celorlalti, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat ca cercetarile continua.

Aceasta, in ciuda faptului ca surse din interiorul DGFP Mures sustin ca dosarul ar fi fost inchis prin aplicarea unor amenzi administrative celorlalti angajati, printre care se numara si fostul sef al institutiei, Lucian Savu, si ca doi dintre invinuiti s-au transformat in martori ai acuzarii in aceasta cauza.

Savu a afirmat, insa, ca nu a primit nimic oficial in aceasta privinta si ca nu va accepta o amenda administrativa in conditiile in care este nevinovat.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse lui Sorin Lazar, acesta a declarat ca nu stie pe ce se bazeaza anchetatorii atunci cand vorbesc de documente falsificate si ca aceste lucruri trebuie probate in instanta.

Directorul adjunct al Finantelor este acuzat de procurorii Anticoruptie de luare de mita, fals intelectual, abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite prin intermedierea sau inlesnirea efectuarii unor operatiuni financiare sau comerciale in virtutea functiei pe care a detinut-o.

"Procurorii DNA au constatat ca, in perioada 2000-2003, in calitate de functionar public cu atributii de control in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, unde a indeplinit succesiv functiile de director general si de director general adjunct, Sorin Daniel Lazar a favorizat, in mod repetat, mai multe societati comerciale, intre care SC «Big Aluminium» SA si SC «Ultramed» SRL, ambele din Targu-Mures", se arata in comunicatul dat publicitatii de catre anchetatori.

Din document mai reiese ca finantistul ar fi aprobat mai multe esalonari de datorii catre bugetul de stat, incalcand actele normative in vigoare si eliberand certificate false in care ar fi mentionat, contrar adevarului, ca respectivele societati nu au datorii la bugetul de stat.

In schimbul acestor servicii care au facilitat inscrierea firmelor in cauza la mai multe licitatii publice, Sorin Lazar ar fi primit un autoturism Daewoo Leganza, un Opel Astra si cu o excursie cu familia in Italia, valoarea totala a acestor foloase necuvenite ridicandu-se la 1,2 miliarde lei.