In localitatea Cruceni grav afectata de inundatiile de anul trecut firma Antares Homes SA din Ramnicu Valcea a construit 22 de case din lemn, de catre, din Ramnicu-Valcea. Casele respective, pentru care statul a platit bani grei, au inceput sa dea semne de slabiciune, la doar cateva luni de la predare.

Multe dintre locuinte au probleme cu acoperisurile, care se lasa, peretii s-au umplut de igrasie, iar majoritatea sunt expuse pericolului de a lua foc, din cauza hornurilor care sunt prost montate.

Conform cotidianului national „Gandul" de la inceputul acestui an, pompierii timiseni au fost solicitati de doua ori pentru a stinge incendii la Cruceni, dar aici focul a izbucnit in peste zece case, numai ca a fost stins chiar de sinistrati. „A luat foc hornul. S-a auzit cum pocnesc lemnele casei.

Am iesit in graba sa stingem focul, ca, daca nu, ardeam ca sobolanii" a spus un sinistrat. Potrivit aceluiasi ziar, casele care nu au luat foc inca au alte probleme. Oamenii se plang ca se lasa tavanele, ca peretii sunt uzi si ca mucegaiesc din cauza igrasiei.

„Mie mi s-a lasat tavanul, am urcat in pod, am mai strans suruburile. Despre pereti, ce sa mai spun, igrasia e la ea acasa", a mai spus un alt sinistrat.

Casele au fost facute prost

Mihai Benga, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat, spune ca incendiile sunt cauzate de hornuri, care nu sunt montate cum trebuie. „Noi am fost sesizati de doua ori si am intervenit. Problema cea mare este cauzata de cosuri", a declarat Benga.

Scandalul de la Cruceni este departe de a se fi incheiat, pentru ca oamenii nu vor ca situatia sa ramana asa. Sinistratii spun ca nu doresc sa locuiasca in case in care pot muri oricand in urma unui incendiu, iar peretii sa fie plini de mucegai. „Casele au fost facute prost. Se desfac suruburile, tavanele cedeaza. Nu stiu cat or sa tina", a conchis un locuitor din Cruceni.

ANL ii tine partea deputatului

O echipa de specialisti de la Timisoara a poposit la Cruceni, pentru a verifica in teren cum stau lucrurile, iar concluzia la care a ajuns Ionel Iaichici, reprezentantul ANL este ca sinistratii sunt raspunzatori pentru situatia creata.

„Oamenii sunt de vina, pentru ca n-au avut grija de case", a tunat fostul sef al ANL, demis de ministrul Borbely la finele anului trecut. Nu este de mirarea reactia reprezentantului ANL, avand in vedere multiplele relatii ale Antares cu aceasta agentie guvernamentala, statuate prin intermediul controversatului fost secretar de stat Sergiu Sechelariu.

Peretii din prefabricate s-au umflat la prima ploaie

Sinistratii din Cruceni sunt pe punctul de a se lua la bataie cu autoritatile si cu constructorii, nemultumiti de calitatea caselor din lemn. Oamenii reclama ca „lemnul pusca pe la incheieturi" si pun pe seama acestui fapt graba cu care constructorii le-au acoperit cu polistiren.

Ei spun ca peretii s-au umflat de apa dupa ploile din ultima perioada.

In luna octombrie 2005 la Cruceni, sotilor Cristina si Alexandru Pop, carora viitura le-a daramat casa, li se construia una noua, de lemn. Cristina Pop declara la data respectiva:"Cat a fost vreme buna nu si-au dat interesul sa construiasca, iar acum vine frigul si nu se mai poate.

Au inceput constructia din iulie si nici macar jumatate nu au facut din casa. Sotul meu ar lucra toata ziua, dar nici materiale de constructie nu sunt. Polistirenul cu care izoleaza pe exterior e subtire, placajul pentru pereti a trebuit inlocuit ca era tot spart.

Iar acum, si ce au ridicat se degradeaza fiindca sta in ploaie, daca nu e tabla pentru acoperis".