Cheltuirea haotica a fondurilor SAPARD in Valcea de catre firmele grupului Sartex, condus de Doru Haiduc, continua, iata si in 2006, cu risipirea a zeci de miliarde de lei in mai multe comune valcene. La lucrarile contractate de SC ACCFACC SA Rm.

Valcea si SC Condor Deva termenele de finalizare ale acestora au fost depasite cu foarte multe luni de zile. Si executia lor prezinta si deficiente majore de ordin tehnic. Ultima lovitura data judetului Valcea este faptul ca datorita acestor intarzieri, Agentia Sapard a sistat finantarea proiectului de la Susani.

Proiect SAPARD anulat din cauza constructorului

Agentia SAPARD a anuntat ca a anulat finantarea lucrarilor la un proiect de alimentare cu apa in judetul Valcea. Este vorba de o alimentare cu apa din comuna Susani.

Conducerea SAPARD motiveaza anularea finantarii prin intarzierile mari in executarea proiectului, care apartin firmei de constructii care a castigat licitatia. Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Dumitru Buse si-a exprimat dezamagirea in legatura cu acest caz.

„Ma voi deplasa la Bucuresti la sediul agentiei pentru a vedea daca putem rezolva situatia. Nu da bine pentru judet acest caz, mai ales ca deja s-au cheltuit multi bani pentru proiectul de la Susani", a declarat Buse in cadrul unei conferinte de presa.

Susani, alimentare cu apa la Sfantu’ Asteapta

In comuna Susani, in coltul sudic al judetului, lucrarile la reteaua de alimentare cu apa a cinci sate au inceput sa fie executate cu chiu cu vai in luna noiembrie a anul 2004, acestea nefiind finalizate nici la ora actuala. "Cand am preluat primaria, aici era haos.

Nici nu cumparasera terenul pe care vroiau sa faca gospodaria de apa. Din punctul meu de vedere, este vina constructorului. Nu stiu ce au facut de au ramas atat de mult in urma, dar pe noi ne-au incurcat foarte mult.

Va dati seama ca in carca noastra a picat de fiecare data sarcina de a ne duce la Agentia SAPARD si a cersi mereu o amanare a termenului de predare a lucrarilor. Acum un an jumatate, nu montasera nici macar conductele si se confruntau cu o acuta lipsa de personal si echipament.

Apoi s-a schimbat amplasamentul, s-a schimbat si solutia de executie. Nici macar drumul care duce la rezervoarele de apa nu au fost in stare sa-l amenajeze. De fiecare data cand ploua ei opreau lucrarile pe motiv ca nu se poate ajunge la bazine din cauza drumului.

Din punctul meu de vedere, ar fi fost mai bine daca se accesa un program pentru refacerea drumurilor din comuna" a afirmat primarul din Susani, Gheorghe Staiu.

Lucrari de mantuiala

Inca din luna iunie anului 2005, directorul SC ACCFACC SA, Ion Carcadia, confirma cu seninatate faptul ca lucrarile de la Perisani si Susani ridica probleme destul de mari, dar arunca totul in carca proiectantilor de la Ecoterra Bucuresti. "Sunt probleme destul de complexe.

Modificarile aduse proiectului initial au generat aceste probleme si au dus la amanarea termenelor de executie. Cele mai mari necazuri se intalnesc intr-adevar la Susani.

Din punct de vedere tehnic, putem finaliza lucrarea pana la sfarsitul lui august (nr : august 2005), financiar insa, nu stiu daca vom reusi sa ne incadram in buget.

Trebuie sa executam un foraj pentru inca un put de captare a apei si inca nu s-a stabilit daca il vom face in vecinatatea celui existent sau in alta zona.

Din experienta mea, nu cred ca forarea pe aceeasi panza de apa freatica poate duce la realizarea unui debit mai mare de 2,5 metri cubi de apa/secunda, ca sa putem creste presiunea in retea.

Oricum, va spun ca termenul de executie il vom respecta (nr : de-atunci au trecut sapte luni si lucrarile nu au fost inca finalizate)" considera la data respectiva Ion Carcadia.

Plangere penala impotriva constructorului

Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, declara referitor la respectivele proiecte Sapard : "Pentru mine ramane un semn mare de intrebare cum au reusit sa castige licitatiile intr-un anumit moment.

Pe viitor, cred ca ar trebui sa analizam mai serios capabilitatea unei firme de a respecta termenele lucrarilor contractate concomitent in mai multe localitati. L-am sfatuit pe primarul din Susani sa faca o plangere penala impotriva constructorului. ", afirma prefectul.

Perisani - investitie de 24 de miliarde se duce pe apa sambetei

Investitia de 24 de miliarde lei pentru alimentarea cu apa a cinci sate din comuna valceana Perisani, finantata din fonduri SAPARD, are o intarziere de peste un an jumatate, antreprenorul Condor SA Deva si subantreprenorul SC CCFACC SA Ramnicu Valcea solicitand in continuare o devansare a termenului de receptie.

Primul semnal de alarma a fost tras de autoritati in luna iulie a anului 2004, dupa ce s-a constatat ca, cu mai putin de o luna inaintea termenului initial de receptie, fixat pentru 23 august 2004, cele doua societati de constructii, membre ale grupului de firme Sartex-Artex Hunedoara, nu realizasera decat 25% din lucrari.

Scandalul declansat de grupul de firme Sartex, condus de Doru Haiduc, pe fondurile SAPARD a starnit valuri de neliniste si in cadrul sucursalei valcene a BCR, banca implicata in sustinerea programului SAPARD, masura 2.1, prin creditarea a 18 consilii locale cu suma de 158,325 miliarde lei, printre acestea numarandu-se si cele din Perisani,

Ionesti si Susani, unde contractasera lucrari cele doua firme.

Culmea tupeului

Cu o jumatate de luna inainte de termenul de finalizare a lucrarilor, situatia de pe santierul din Perisani, descrisa de specialistii Directiei Agricole Valcea, se prezenta astfel: nici un muncitor pe teren, dotare de santier... un excavator, nu se efectuasera subtraversarile, nu se incepusera lucrarile de aductiune, nu se incepusera lucrarile la statia de tratare a apei sau la cele doua statii de pompare, lucrarile la rezervorul de apa erau in stadiu incipient, iar lucrarile la reteaua de distributie erau incomplete.

Pentru aceste marete nerealizari, firma Condor SA a solicitat in cursul anului 2004 peste 10 miliarde lei, bani contractati de Consiliul Local Perisani din sucursala BCR Valcea, agentia Calimanesti-Caciulata, alte 467,5 milioane lei revenind unui SRL bucurestean, Ecoterra, pentru detalii executie.

Ionesti, drum presarat cu gauri

Inceputa in martie 2004, lucrarea de modernizare a unui drum comunal in localitatea Ionesti a fost executata in ritm de melc, SC ACCFACC SA Ramnicu Valcea, gasind intotdeauna scuze pentru inactivitatea de care a dat dovada.