Esecul incasat de simpatizantii Grupul de Initiativa Bolyai, la sfarsitul saptamanii trecute, in adunarea generala a cadrelor didactice de etnie maghiara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, nu a pus capat initiativelor de boicot in vederea obtinerii scindarii pe criterii etnico-lingvistice.

Implicatiile politice si presiunile din partea UDMR sunt recunoscute de majoritatea politicienilor clujeni si de o parte din cadrele didactice. Prorectorul si seful liniei maghiare din cadrul UBB, Levente Salat, admite ca solutia aleasa de colegii sai (boicotul) nu este cea mai buna.

Totodata, el sustine ca, in cazul in care aceasta situatie se va mentine, exista posibilitatea obtinerii de catre radicalii maghiari a unei solidarizari la nivel inalt.

Pe de alta parte, Kovacs Lehel, lector la Facultatea de Matematica, unul dintre capii grupului care sustine scindarea anunta ca, in cateva saptamani, adunarea generala a cadrelor de etnie maghiara se va intruni din nou pentru a stabili un „statut" al liniei maghiare.

In ce priveste implicatiile UDMR in tot acest scandal, Lehel a dat un raspuns cat se poate de elocvent – infiintarea universitatii maghiare este stipulata in Statutul Uniunii.

Levente Salat, prorectorul UBB, si seful liniei maghiare a universitatii accepta nevoia unei noi structurari ceruta de partea maghiara si si-a pus in joc chiar functia, daca discutiile ar fi dus la boicot.

Refuzul continuu, la diferite niveluri, a cererilor maghiarilor ar putea degenera intr-o solidarizare la nivel national, este de parere Levente Salat.

De cealalta parte liderii partidelor clujene si celelalte linii de studiu din cadrul Universitatii Babes-Bolyai dezaproba cerintele maghiarilor si sunt de parere ca adunarea de la Odorheiu Secuiesc din 15 martie, unde ar urma sa se proclame autonomia Tinutului Secuiesc, nu va fi decat un act neconstitutional.

Ba mai mult, o serie de politicieni clujeni sustin ca evenimentul de la Odorhei nu va fi influentat de razboiul din UBB.

Adunarea cadrelor didactice de etnie maghiara, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, care urma sa hotarasca soarta universitatii s-a dovedit a fi un esec, intrucat nu s-a ajuns la nici un consens in ceea ce priveste stoparea cererilor maghiarilor. "Pozitia mea a fost una de mediator.

Am incercat sa influentez opiniile partilor, asa incat sa se ajunga la un consens, lucru care nu s-a realizat. Am mers pana la posibila demisie a mea, daca lucrurile luau o turnura radicala", a declarat Levente Salat, prorectorul si seful liniei maghiare din UBB.

Mai mult, ar fi de precizat faptul ca si Senatul universitatii a respins cererea partii maghiare.

Levente Salat, seful liniei maghiare si coordonatorul intalnirii de la sfarsitul saptamanii trecute, este printre principalii sustinatori ai actualei structuri a UBB, dar accepta si nevoia reorganizarii cerute de maghiari.

Acesta recunoaste ca in cadrul liniei maghiare s-au conturat mai multe poluri de putere - unul radical, care urmareste prin boicot scindarea universitatii si un al doilea care sustine calea dialogului si a negocierilor.

Boicot la nivel inalt

In declaratia elaborata dupa adunarea generala a cadrelor didactice de etnie maghiara se face distinctia intre legitimitatea infiintarii unversitatii cu predare in limba maghiara si intarirea autonomiei liniei maghiare de studii, cea din urma fiind necesara intrucat, pana in acest moment nu are un suport

institutional solid, apreciaza prorectorul UBB. "Eu accept ideea unei restructurari, dar trebuie sa mergem pe calea dialogului. Declaratia pe care am elaborat-o are menirea de a mentine in functie protestatarii, dar totodata cere intarirea autonomiei liniei maghiare de studiu.

Calea pe care au ales-o colegii mei nu este una buna, nici ei nu au venit cu o solutie bine definita, tocmai de aceea nici adunarea nu a avut rezultate", a apreciat Salat.

Totodata acesta a precizat ca numeroasele refuzuri venite din diferite parti, in ceea ce priveste cererile maghiarilor, ar putea degenera intr-o solidarizare la nivel inalt si un eventual boicot. Cea mai recenta va fi la Odorheiu Secuiesc, pe 15 martie cand se va incerca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Odorheiu Secuiesc este un teren delicat, daca pot spune asa. Exista numeroase presiuni politice la nivel national si local. Sunt de parere ca pregatirea adunarii nu face altceva decat sa submineze legitimitatea conducerii de varf a UDMR. Ne putem astepta la o solidarizare, daca se continua cu refuzurile cererilor maghiarilor.

Cu toate acestea nu cred ca ceea ce se intampla la UBB are legatura cu ce se va intampla acolo", a mai spus Levente Salat.

Universitatea Bolyai, un punct din Statutul UDMR

La randul sau, Kovacs Lehel, lector in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica, in acelasi timp promotorul scindarii UBB a dat de inteles ca in ciuda rezultatelor neasteptate din cadrul adunarii generale de saptamana trecuta, nu va renunta la solicitari.

„Trebuie sa rezolvam o cerere procedurala, intrucat cea semnata de cele 148 de cadre nu a fost discutata. Credem ca infiintarea unei universitati maghiare vine in sprijinul multiculturalismului si nu i se opune", a declarat Lehel.

In ce priveste implicatiile UDMR in solicitarile privind infiintarea universitatii maghiare „Bolyai", Legel a subliniat faptul ca acest deziderat este cuprins in statutul Uniunii.

Politiceinii, pro si contra

In replica politicienii clujeni sunt de parere ca pretentiile maghiarilor sunt nejustificate, chiar dorinta de intarire a autonomiei liniei maghiare. Mai mult de atat, acestia dezaproba implicatiile politice ale UDMR in viata universitara, care nu se gandeste decat la propriile interese.

"Vreau sa cred ca nu va fi nici un fel de influenta la adunarea de la Odorheiu Secuiesc. Nu are ce cauta politica in scoala. UDMR incearca sa forteze prin universitate si alte decizii, dar nu va reusi.

Tocmai de aceea nici intalnirea lor nu va avea nici un caracter legal si nici o reusita", a marturisit presedintele PD Cluj, Daniel Buda.

Aceeasi parere este impartasita si de presedintele PC Cluj, Petru Calian, care sustine ca la Odorheiu Secuiesc nu se va intampla nimic, iar in cazul in care va fi o adunare, vorbim numai despre un act neconstitutional.

In cele din urma chiar si presedintele filialei clujene a UDMR, Laszlo Attila, sustine ca nu va avea succes si ca razboiul din cadrul universitatii clujene nu va influenta, in nici un mod, adunarea de la Odorheiu Secuiesc.

"Ce se intampla in cadrul universitatii nu are cum sa influeneteze lucrurile la Odorheiu Secuiesc. Sunt treburi total diferite, care nici macar nu ar trebui puse una langa alta", a incheiat presedintele UDMR Cluj.