Festivalul cARTfilm, care s-a desfasurat in perioada 9-11 martie 2006, a fost organizat de Asociatia Vector din Iasi si face parte din cadrul proiectului cARTier. Evenimentul a fost structurat pe doua sectiuni: filmele invitate (produse de studiouri profesionale, televiziuni, artisti independenti) si un concurs pentru tinerii videasti.

In urma preselectiei filmelor participante in concurs au fost nominalizate pentru premiere 12 productii: „Alternativa", de Bianca Simionescu, „Free", de Lavinia German, „0437", de Dragos Alexandrescu, „Botosani – capat de linie", de Cristian Corduneanu si Vlad Cirdeiu, „Sincer", de Daniela Palmariu si Dan Bisu, „The Ambassadors", de Octavian Neagu si Saskia Nicklin, „Actiuni video", de Nita

Mocanu, „Dincolo", de Alex Grigoras si Bogdan Vatavu, „Sedinta foto", de Violeta Gorgos, „Hrana", de Costel Chirila, si „New Sensation 2005", al Cristinei Petrariu.

Desi organizatorii anuntasera ca vor fi decernate doua premii, in final, juriul – compus din Anca Gradinariu (critic de film, Bucuresti), Vanda Condurache (redactor-sef TVR Iasi), Vasile Arhire (director TVR Iasi), Matei Bejenaru (director festival) si Adrian Boboc (Asociatia Vector) – a hotarit sa acorde trei premii.

Astfel, productiile „Free", de Lavinia German, si „New Sensation 2005", de Cristina Petrariu, au fost premiate pentru creativitate si experiment in filmul video, iar pelicula „Botosani – capat de linie", realizata de Cristian Corduneanu si Vlad Cirdeiu, elevi in clasa a X-a la Liceul „Mihai Eminescu" din Botosani, a fost desemnata drept cel mai bun documentar. Filmele premiate vor fi prezentate pe postul national de televiziune.

Filmul, un fin seismograf al regimurilor tranzitorii din societate

Prima editie a festivalului a fost organizata sub conceptul „Situatii temporare / Temporary Situations". Scopul manifestarii a fost acela de a colecta filme documentare sau experimentale care sa reflecte experiente umane in conditii speciale, unele chiar la limita, aflate sub influenta temporara a unor factori „perturbatori externi".

„Natura firii umane ne impinge sa ne organizam existenta zilnica inspre o situatie cu un nivel entropic minim, unde dezordinea este inlocuita cu acea ordine care, de multe ori, duce catre banalizare, blazare si mediocritate", sustine Matei Bejenaru, directorul festivalului.

Potrivit aceastuia, Festivalul cARTfilm isi doreste „sa creeze o platforma de discutii si dezbateri despre rolul filmului documentar in prezentarea realitatii sociale". Matei Bejenaru considera ca filmul poate fi un fin seismograf al regimurilor tranzitorii din societate. Fenomene precum migratia fortei de munca, reconversia industriala ori turismul global au schimbat viata comunitatilor.

Festivalul cARTfilm a fost realizat de Asociatia Culturala Vector, cu sprijinul financiar al Programului Cultural Elvetian in Romania – Pro Helvetia SDC.