Noi atacuri la adresa multiculturalismului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, dar si a rectorului Nicolae Bocsan, au fost lansate de Liga Pro Europa, la sfarsitul saptamanii trecute.

Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro Europa, contesta autenticitatea multiculturalismului practicat in cadrul universitatii clujene si se declara in favoarea infiintarii universitatii de stat in limba maghiara.

Enache il considera pe rectorul universitatii clujene depasit de amploarea reformelor europene care trebuie instituite.

In replica rectorul UBB, Nicolae Bocsan, pune problematica universitatii "in carca" unor partide politice din Romania si din afara tarii si dezaproba actiunile Ligii Pro Europa, considerand ca aceasta nu face decat sa combata vehement o forma de nationalism, cultivand alta.

Kovacs Lehel, lector al Facultatii de Matematica si Informatica, principal sustinator al scindarii UBB, precum si Levente Salat, prorectorul UBB, sef al liniei maghiare, sunt de parere ca refuzurile de a se discuta in profunzime problemelor maghiarilor vor constitui un punct din raportul pe tara, din primavara, pentru integrarea Romaniei in UE.

Schimb de replici dure

Intr-un comunicat remis presei, la sfarsitul saptamanii trecute, Liga Pro Europa isi manifesta preocuparea fata de "o coalitie nationalista", care s-a format in politica romaneasca si care submineaza drepturile minoritatilor, in special pe cele ale maghiarilor.

Atacurile vizeaza multiculturalismul Universitatii Babes-Bolyai, precum si respingerea cererilor formulate de maghiari. In opinia ligii, aceste fenomene sunt cele care au dus la convocarea adunarii de la Odorheiul Secuiesc, din 15 martie.

Reprezentantii ligii sunt de parere ca "se vehiculeaza cu obstinatie minciuna ca niciunde in Europa nu exista forme de protectie a minoritatilor superioare celor din Romania, ca autonomia universitara, culturala si teritoriala sunt inexistente in UE", se arata in comunicat.

In replica, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Nicolae Bocsan, a recomandat Ligii Pro Europa sa compare multiculturalismul practicat in universitatea clujeana cu alte forme existente in universitatile europene.

Bocsan a dat vina, pentru situatia creata in UBB, pe implicarea diferitelor partide politice din tara si strainatate. Prorectroul a atras ligii atentia ca "atat timp cat combate vehement un nationalism cultivandu-l pe celalalt", nu are o "atitudine europeana".

In replica, Smaranda Enache, presedintele ligii, a criticat vehement luarea de pozitie a rectorului si se arata nemultumita de faptul ca actuala conducere nu apeleaza la cai diplomatice pentru rezolvarea conflictului cu partea maghiara.

"Pentru mine e penibil sa citesc aceasta replica redactata intr-un stil neacademic, un stil vulgar chiar. Am dat o declaratie in care am aratat ca exista un crescendo al refuzurilor minoritatii maghiare. Trebuie accentuat multiculturalismul in universitate, si acesta este posibil doar printr-o autonomie deplina a liniilor de studii.

Universitatea de stat in limba maghiara poate exista fara sa fie in conflict cu UBB.

Sper ca lucrurile vor intra pe fagasul unui dialog , dar pentru aceasta unversitatea trebuie sa fie condusa de oameni capabili, intrucat actualul rector, Nicolae Bocsan, este depasit de amploarea reformelor europene care trebuie instituite in cadrul UBB".

Enache este de parere ca problema maghiara va duce la incetinirea integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana.

Ideea enuntata de presedintele Pro Europa este sustinuta si de Kovacs Lehel, principalul promotor al scindarii UBB. "Problematica maghiarilor va fi si in raportul de tara, privind integrarea in UE, din aceasta primavara, asa cum a fost si in raportul din decembrie", a precizat Lehel.

Prorectorul UBB, Salat Levente, considera ca problema integrarii in UE este una delicata, dar are convingerea ca se va solutiona cat mai curand.

El a semnalat ca atatarea continua a "razboiului" din UBB, de catre diferite formatiuni din afara, care percep diferit fenomenul, nu face decat sa ingreuneze aplicarea proiectelor pe care le are in plan linia maghiara de studiu.