Nemultumirea, frustrarea si suspiciunea au pus stapanire de cateva zile pe multi dintre ofiterii si subofiterii de la Brigada 6 Tancuri Targu Mures.

Oamenii sunt suparati din cauza modului in care a fost facuta selectia pentru posturile din Batalionul de Politie Militara, care se va infiinta in zilele urmatoare la Targu Mures.

Exista banuiala ca la definitivarea listei au contribuit si manevre de culise, inclusiv politice, iar una dintre persoanele privite cu retinere de participantii la concurs este chiar viitorul comandant al batalionului, lt. col. Gheorghe Mosneag.

In spiritul reformelor din armata romana, in scurt timp, Brigada 6 Tancuri din Targu Mures va disparea. Mai exact, va fi desfiintata incepand cu 31 mai 2006. Este vorba despre doua unitati militare, UM 01328, de pe B-dul Maresal Ion Antonescu si UM 01257, unitatea de logistica de la podul Mures.

Acestea vor disparea ca si structuri militare, iar in locul lor va aparea o unitate de politie militara, care va avea de indeplinit misiuni specifice, inclusiv paza obiectivelor militare din zona.

In mod firesc, pentru alcatuirea echipei care va lucra in viitorul batalion de politie militara au fost scoase la bataie o serie de posturi, pentru care au decis sa concureze aproape toti angajatii celor doua unitati militare din cadrul Brigazii 6 Tancuri, ofiteri si subofiteri.

Acestia au fost informati de o comisie militara despre posturile existente si despre criteriile care urmau sa stea la baza selectiei.

Principalii factori luati in calcul pentru stabilirea listei cu admisi au fost, spun oficialii implicati, varsta, experienta, modul de indeplinire a misiunilor, atat pe teritoriul tarii cat si in strainatate, studiile etc.

In luna februarie, oamenii si-au depus rapoartele in care aveau si optiunea pentru postul dorit, dupa care au asteptat. Decizia cu privire la lista celor admisi a fost luata de comisii de la Bucuresti si Cluj, adica Statul Major al Fortelor Terestre si Corpul 4 Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan".

Surprize, surprize

La mijlocul saptamanii trecute au venit rezultatele, care au generat mai intai stupoare, dupa care frustrare si nemultumire.

Intrucat din numarul total de candidati pentru posturile de subofiteri si ofiteri (pentru compania din Targu Mures) puteau intra in noua structura doar aproximativ 20 la suta, nemultumirile si un oarecare sentiment de nedreptatire sunt firesti.

Dar aici este vorba si de oameni care isi cunosc bine valoarea, care stiu ce documente au avut in dosar si au o idee foarte precisa despre valoarea contracandidatilor.

Informatiile noastre arata ca exista o serie de nemultumiri subiective, dar ca unii dintre cei care nu au ajuns pe lista cu admisi sunt nemultumiti pe buna dreptate.

"E vorba de oameni de certa valoare, care au avut misiuni grele, chiar si in Bosnia, in Irak sau Afganistan, si care nu aveau cum sa nu puncteze mai bine conform criteriilor anuntate", ne-a declarat o sursa din cadrul armatei.

Dilema Mosneag

Un alt amanunt interesant, care a contribuit la involburarea apelor, este legat de persoana care va conduce batalionul de politie militara. Pentru aceasta functie au existat mai multi candidati, din diferite unitati militare ardelene.

Conform unor surse neoficiale, cele mai mari sanse pentru ocuparea functiei de comandant le avea, teoretic, un ofiter dintr-o unitate militara din Cluj, insa, oarecum surprinzator, competitia a fost castigata de lt.col Gheorghe Mosneag, cel care in momentul de fata conduce UM 01257, adica unitatea militara de logistica din Targu Mures.

Nu contestam valoarea lui Mosneag, nici modalitatea in care a ajuns in fruntea batalionului de politie militara, ci doar dam o expresie publica unor suspiciuni aparute in randul cadrelor militare din Brigada 6 Tancuri.

Se vorbeste de faptul ca modalitatea prin care Mosneag a fost desemnat comandant al viitorului batalion este discutabila, ca nu a existat un concurs pentru ocuparea acestui post, ci doar un interviu la Bucuresti.

Influente sau scenarii

Unii dintre cei implicati in concurs banuiesc ca prezenta lui Mosneag in fruntea viitoare institutii militare a putut influenta componenta listei cu admisi.

Mai ales ca cele mai multe nedumeriri sunt legate de prezenta pe lista fericitilor castigatori a unor cadre de la unitatea militara de logistica, unde, asa cum spuneam, sef este Gheorghe Mosneag.

Cei nemultumiti s-au plans, in special, de faptul ca unii dintre candidatii admisi pentru un anume post nu aveau pregatirea potrivita sa il ocupe. Cu alte cuvinte, ca sa folosim un exemplu simplist, un zugrav a fost admis pentru postul de instalator.

Concluzii ingrijoratoare

La sfarsitul saptamanii trecute atmosfera in randul cadrelor de la Brigada 6 Tancuri era extrem de incordata, iar tensiunea a fost amplificata de lipsa din unitate a comandantului brigazii, col. Vasile Marchis, plecat cu probleme de serviciu in judetul Cluj.

Oamenii nu au avut cui sa se planga de nemultumirile lor, lucru care a incins si mai tare spiritele. Aproape sigur, zilele acestea ei vor da o forma oficiala nemultumirilor, mai ales ca au dreptul la contestatie.

In ceea ce priveste factorii care au involburat atat de tare apele in Brigada 6 Tancuri, noi detinem unele informatii care ar putea explica, daca se confirma, cursul evenimentelor. Acestea implica persoane publice importante din Targu Mures, interese meschine si influente la nivel inalt, insa vom vorbi despre ele la momentul oportun.