Campania "2% pentru SMURD" a fost lansata ieri, in Salonul Alb al Hotelului Continental, in prezenta medicului coordonator SMURD, Raed Arafat.

Campania din acest an aduce mai multe modificari fata de cea de anul trecut. Astfel, pe langa procentul ce poate fi redirectionat din impozitul pe venit, care a devenit 2%, toti romanii pot face acum mai usor donatii pentru SMURD.

Chiar daca banii vor fi adunati intr-un singur cont, Raed Arafat a asigurat ca acestia vor fi investiti in judetul de unde provin, in scopul dezvoltarii unitatilor locale SMURD.

Tocmai pentru a nu exista intrebari in acest sens, se doreste infiintarea Fundatiei SMURD, care sa inlocuiasca ONG-ul prin care se colecteaza in prezent banii, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania.

In ceea ce priveste asteptarile campaniei din acest an, Arafat a apreciat ca suma colectata din Mures va fi egala cu cea de anul trecut, dar ca beneficiile vor fi mari si pentru restul tarii.

Serviciul SMURD se dezvolta extrem de rapid in tot judetul Cluj, apreciaza Arafat, care a precizat ca vor fi infiintate echipaje in Turda, Huedin si Dej. Aceleasi semnale pozitive sunt primite si de la Deva si Galati, in timp ce discutiile cu autoritatile din Valcea si Baia Mare sunt avansate.

"Pana astazi am primit foarte multe telefoane din intreaga tara de la companii care doreau datele noastre", a mai precizat Arafat, care a explicat ca o campanie agresiva poate fi realizata doar in judetele in care SMURD exista, iar media si autoritatile sunt alaturi de serviciul de urgenta.

"Chiar acum asteapta informatii cei din Cluj, Hunedoara, Iasi si Sibiu", a explicat medicul coordonator SMURD.

Fondurile ce urmeaza sa fie stranse in urma acestei campanii vor fi folosite de SMURD Targu Mures in achizitionarea de autosanitare sau echipamente de urgenta. "La nivel national nevoile sunt foarte mari, asa ca avem ce face cu banii", a concluzionat Arafat.

Vizita tehnica din Grecia

Desi nu a dorit sa ofere prea multe amanunte presei, deoarece a considerat discutia prematura, Raed Arafat a confirmat ca o echipa de specialisti greci va sosi in aceasta saptamana la Targu Mures, pentru a studia planul de fezabilitate al unei cladiri pe care Guvernul grec ar putea sa o finanteze.

Proiectul depus de SMURD la sfarsitul anului trecut a fost acceptat, in prima faza, de greci, urmand ca raspunsul final in ceea ce priveste investitia de 10,7 milioane de euro sa fie oferit partii romane in cursul lunii aprilie. Finantarea externa este nerambursabila.

Planul pus la punct de SMURD a fost sustinut la nivel international de Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor si autoritatile judetene. In cazul in care Guvernul grec va hotari finantarea, Guvernul roman va trebui sa contribuie cu 20% din valoarea totala a investitiei.

In cazul in care grecii vor opta pentru o alta varinata de finantare, atunci SMURD ar primi aproximativ 70% din valoarea totala estimata initial.

"Proiectul a fost realizat in numai 10 zile, dar a fost unul foarte bun", a declarat Raed Arafat.

SMURD vizeaza desfiintarea baracii in care activeaza momentan si constructia unui corp cu mai multe etaje, complet utilat, care sa constituie o parte importanta din Centrul Regional de Urgenta care va fi infiintat la Targu Mures.

Daca anul trecut, cu prilejul lansarii campaniei "100% pentru tine, 1% pentru SMURD", au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean, Prefecturii si Primariei, de aceasta data autoritatile au absentat.

Campania "100% pentru tine, 1% pentru SMURD" a adunat cea mai mare suma obtinuta la nivel national de o entitate non-profit, 274.454,20 RON. Aceeasi campanie a obtinut premiul "Golden Award for Excellence la Gala Excelentei in Relatii Publice.