Situata in plin centrul Ploiestiului, insa intr-un cartier fau famat, Radu de la Afumati, Scoala 13 este arhicunoscuta pentru scandalurile care se tin lant inauntru si in afara zidurilor deopotriva. Cei peste 200 de elevi ai scolii-problema provin din familiile de romi, care locuiesc din zona, insa la cursurile de frecventa redusa si cele de alfabetizare vin romi din toate cartierele orasului.

Conflictele dintre elevi, dar si cele in care sint implicate cadre didactice sint atit de dese, incit Scoala 13 figureaza in topul celor mai nesigure unitati de invatamint din Ploiesti, clasament intocmit de jandarmi. "La aceasta scoala sintem chemati periodic sa aplanam conflicte izbucnite intre elevi. Ultima data a trebuit sa intervenim in cazul unei tinere, care a fost amenintata ca i se va da foc la par", spune Mircea Iorga, purtatorul de cuvint al jandarmilor prahoveni.

Nu doar elevii sint cei care aduc oamenii legii la scoala. Si dascalii sint nevoiti sa ceara protectie fortelor de ordine. Unii dintre ei sint amenintati de propriii elevi, altii de parintii care le cer socoteala pentru ca odraslele lor au fost lasate corigente sau repetente. Este si motivul pentru care la Scoala 13 are loc aproape in fiecare an rotatia cadrelor didactice. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Prahova recunosc situatiile limita in care sint pusi profesorii acestei unitati de invatamint.

"Astfel de probleme, care apar in scolile cu populatie majoritara roma sint greu de oprit. Cadrele didactice accepta prima data posturile aici pentru ca scoala este situata aproape de centrul orasului, dar dupa ce ajung sa predea la 13 isi doresc ceva mai bun", sustine Gheorghe Borovina inspectorul scolar general adjunct.

Aurel Ilie este directorul acestei scoli de aproape sase ani. Desi recunoaste ca a avut momente in care era dispus sa renunte la functie, profesorul Ilie spera sa dea o alta fata unitatii de invatamint unde si preda limba romana. El crede ca o parte din vina apartine si cadrelor didactice mai tinere, care intra nepregatite la cursuri.

"Momentele in care apar conflictele se datoreaza faptului ca mai tinerii mei colegi nu si-au adaptat stilul de predare la realitatea pe care au gasit-o in clasa. Copiii provin dintr-un mediu special, dominat de saracie, si au o capacitate de concentrare mult mai redusa. De aceea, dascalii trebuie sa stie sa-i faca atenti pe parcursul intregii ore.

Fiecare clipa de neatentie poate duce la izbucnirea unui potential scandal", spune directorul Ilie. Acesta asteapta ziua in care autonomia unitatilor de invatamint ii va permite directorului sa selecteze cadrele didactice.