Proaspatul sef al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost exmatriculat de la cursurile de doctorat la care era inscris la Cluj, din cauza ca nu si-a indeplinit prevederile contractuale din contractul de studii cu Universitatea "Babes – Bolyai".

Olteanu s-a inscris in 1 noiembrie 1998 la cursurile doctorale de patru ani ale Facultatii de Istorie si Filosofie de la Universitatea Babes – Bolyai Cluj, la specializarea de filosofie politica.

Lucrarea de doctorat a lui Oltean a fost coordonata de profesorul Tudor Catineanu, acum angajat al Universitatii din Bucuresti, si care are un contract cu UBB Cluj pentru a coordona lucrari de doctorat.

Exmatriculat din oficiu

Merita semnalat ca in curriculum vitae, Oltean se considera in continuare doctorand al Universitatii Babes – Bolyai.

Mai mult, precizarea este facuta prima in categoria "studii si specializari", ceea ce inseamna ca este considerata cea mai recenta specializare, dupa masteratul in gestionarea afacerilor de la Institutul Bancar Roman din Seattle, absolvit in 2001, si dupa licenta in Drept, luata la Universitatea din Bucuresti in 1997.

Mai merita precizat ca Universitatea "Babes – Bolyai" nu are o specializare in filozofie, asa cum este ea trecuta in curriculum vitae-ul lui Olteanu. Singurul doctorat apropiat ca terminologie de cel indicat de seful Camerei Deputatilor este cel de filosofie politica, al carui director este Liviu Zapartan.

Oltean si-a intrerupt cursurile de doctorat fara sa anunte in nici un fel universitatea clujeana, astfel ca a fost exmatriculat din oficiu.

In perioada in care Oltean s-a inscris la doctorat cursurile postuniversitare cadeau sub incidenta Hotararii de Guvern 37/1999, care a fost abrogata ulterior si inlocuita de HG 567/2005, privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat.

Potrivit HG 37/1999, doctoranzii aveau dreptul sa isi suspende cursurile pentru o perioada de cel mult doi ani, care se adauga celor patru ani de cursuri. Dupa expirarea celor sase ani cumulati, Oltean a fost scos pe linie moarta de catre universitatea clujeana.

"Ce ma suni acuma, esti oportunist?"

Catineanu s-a mutat la Bucuresti pentru ca i se apropia varsta de pensionare la UBB si pentru ca sotia sa si-a gasit un loc de munca in domeniul universitar.

Pana sa se mute pe postul de profesor la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii, Catineanu a fost si seful catedrei de filosofie sistematica a Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB.

Dupa ce s-a mutat la Bucuresti si si-a comutat contractul intr-un sistem de plata cu ora, Catineanu a fost inlocuit la catedra din Cluj de catre Aurel Codoban, actual responsabil de domeniul "cultura si comunicare" al facultatii.

"Vine la noi doar din cand in cand", a declarat ieri un angajat al Facultatii de Jurnalism de la Bucuresti. "La noi vine doar vinerea sau cand are cursuri de doctorat comasate", a declarat un angajat al Universitatii Babes – Bolyai din Cluj.

Deranjat ieri de la masa de apelul nostru telefonic, Catineanu sustine ca Olteanu este in perfecta regula. "Mai are de dat un examen, pe care l-a amanat", a declarat Catineanu, care s-a aratat surprins de exmatricularea lui Olteanu.

Surse din interiorul UBB au declarat ieri ca in urma apelului telefonic Catineanu s-a aratat brusc interesat de situatia scolara a lui Olteanu si a dat cateva telefoane la serviciul Doctorate al UBB.

Conducatorul de doctorat al lui Bogdan Olteanu a refuzat sa raspunda atunci cand a fost intrebat cand si-a vazut ultima data cursantul. "Ce ma suni acuma, esti oportunist?", a intrebat Catineanu cand a aflat ca i se solicita informatii cu privire la actualul presedinte al Camerei Deputatilor.

Un calcul simplu arata ca perioada de sase ani, reprezentand cei patru ani de cursuri plus o perioada de maximum doi ani de intrerupere, s-au incheiat in 1 noiembrie 2004, exact data la care Olteanu a fost exmatriculat.

"La data de 1 noiembrie 2004, (Bogdan Olteanu-n.red.) nu a avut depuse la dosar documente care sa ateste sustinerea referatelor prevazute in program", se arata intr-un document al Serviciului Doctorate al UBB Cluj.

HG 567/1999

Art. 7. - (1) Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regula, de 3 ani. In situatii speciale, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani, in conditiile prevazute de lege.

(2) Studiile universitare de doctorat se pot intrerupe pe motive temeinice, cu aprobarea conducerii I.O.S.U.D (Institutia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat-n.red.), conform prevederilor contractului de studii universitare de doctorat. Perioadele de intrerupere cumulate nu pot depasi 2 ani.

(3) Durata desfasurarii doctoratului se prelungeste in caz de intrerupere, corespunzator cu perioadele cumulate ale intreruperilor aprobate de conducerea I.O.S.U.D.