Reprezentantii Aliantiei "D.A." Hunedoara, aflati in fruntea administratiilor publice locale sau judetene, par sa nu se mai inteleaga cand vine vorba de finantarile externe, iar Alianta, in ansamblul ei, a devenit pentru unii muma, iar pentru altii ciuma.

Astfel, in timp ce in Valea Jiului, din 2005 si pana acum cu greu s-au putut finanta, din fonduri europene, doua proiecte, in schimb pentru axa Hunedoara - Deva - Simeria pare sa se fi deschis cornul abundentei.

Finantari de zeci de milioane de euro au fost dirijate catre acea parte din judet, in timp ce Valea Jiului, si asa saraca, a ajuns "Cenusareasa" judetului.

In acelasi timp, autoritatile locale si judetene, de altfel liderii politici ai Aliantei, paseaza raspunderea dintr-o parte in alta, in timp ce reprezentantii birourilor din primarii care ar trebui sa intocmeasca proiecte eligibile incaseaza salariile degeaba.

Dar sa nu uitam ca acea parte din judet care, din acest punct de vedere pare favorizata, este exact zona de unde provin vicepremierul Gheorghe Pogea (PD) si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (PD). Tot de aici provin si marea majoritate a consilierilor judeteni, in defavoarea "rudei" sarace - Valea Jiului.

Cornul abundentei doar pentru o parte a judetului

Numai in linii mari - conform datelor oficiale ale Directiei Programe, Prognoze, Buget, Finante - Serviciul de dezvoltare regionala, integrare europeana si monitorizarea lucrarilor CJ, a reusit sa promoveze proiecte cu finantare externa.

Majoritatea acestora au fost sub forma de credit nerambursabil, in valoare de zeci de milioane de euro, pentru cele mai neasteptate idei, care au devenit eligibile in conditiile in care au avut sustinere oficiala.

Astfel, pe programul ISPA s-a aprobat programul de reabilitare si modernizatre a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in municipiile Hunedoara si Deva, valoarea totala a contractului fiind de 46,8 milioane de euro, dintre care 5,9 milioane de euro reprezinta co-finantarea CJ.

Totodata, pentru Consolidarea Castelului Bethlen Magna Curia, pe programul "PHARE 2001" s-a aprobat lucrarea, in valoare totala de 1,068 milioane de euro, din care 752.000 euro este partea de co-finantare.

De asemenea, o suma de peste 100.000 euro pe componenta PHARE 2002 a ajuns la un centru de asistenta speciala pentru copii si familie in Deva, iar alti 17.000 euro pe PHARE 2002 sunt alocati pentru "extinderea promotorului local, agent de dezvoltare locala la nivelul judetului, regiunea Vest".

Sunt, insa, mult mai multe proiecte, in diverse faze de executie, dar pentru Valea Jiului doar doua sunt in curs de executie.

Valea Jiului, uitata

Pentru Valea Jiului, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Ioan Molot, vorbeste de mai bine de un an de aceleasi proiecte, aflate acum in executie.

Unul dintre acestea, in valoare de 263.000 euro, se refera la instalarea unui generator electric pe conducta de aductiune a Statiei Valea de Pesti, iar cel de-al doilea, in valoare de circa 1,3 milioane de euro, se refera la modernizarea drumului spre statiunea montana Straja - Lupeni, la care termenul de executie este de 30 septembrie 2006.

In plus, mai exista un proiect de modernizare a drumului spre Parang, dar numai de la Cabana Rusu inspre munte, la care urmeaza sa fie organizata o licitatie. Alte proiecte nu au reusit sa atraga interesul autoritatilor si nu au beneficiat de sustinere.

Viceprimarul PD din Petrosani, Tiberiu Iacob - Ridzi, a afirmat ca municipalitatea si-a dorit foarte mult sa obtina finantare pentru realizarea canalizarii in zona Colonie, proiect costisitor pentru care pe plan local nu exista fondurile necesare. Acesta a fost respins insa. La fel s-a intamplat si cu intentia edililor de a moderniza drumul spre Parang chiar din Petrosani.

Raspundere pasata

Autoritatile paseaza raspunedrea dintr-o curte in alta, dar este clar ca Alianta nu functioneaza la nivelul intregului judet atunci cand vine vorba despre finantari externe.

Presedintele PNL al Consiliului Judetean, Mircea Ioan Molot, cel care pare sa se zbata din toate puterile cand vine vorba de aria sa de interes, este de parere ca de vina sunt factorii de raspundere locali, adica, altfel spus, chiar primarii si viceprimarii Aliantei, preponderenti in Valea Jiului.

Potrivit sursei citate, edilii nu s-ar fi zbatut pentru a promova proiecte eligibile. Afirmatia lui Molot este oarecum indreptatita daca tinem cont de faptul ca exista birouri de integrare la nivelul primariilor care au ca atributii intocmirea de proiecte, dar a caror activitate este aproape nula.

Presedintele PNL Petrosani, Daniel Surulescu, are o parere oarecum asemanatoare. Acesta a afirmat ca la nivelul judetului, din toate punctele de vedere, Alianta "D.A." functioneaza perfect, iar pentru nepromovarea proiectelor sunt de vina factorii locali.

"Daca vedem ca zona Hunedoara - Deva are o evolutie mai rapida este din vina noastra, pentru ca nu suntem in stare sa promovam proiecte eligibile. Ne pierdem in interese marunte locale. Este regretabil ca o zona ca Hunedoara - Deva - Simeria sa o ia inaintea Vaii Jiului pe tema comunitatii urbane.

Valea Jiului ar fi, probabil, cel mai potrivit loc din Romania pentru realizarea acestei comunitati urbane", a spus liderul liberal.

Pe de alta parte, viceprimarul municipiului Petrosani, care este si presedintele organizatiei municipale a PD, Tiberiu Iacob Ridzi, l-a contrazis, insa, pe Surulescu, dar si pe Molot si si-a exprimat convingerea ca neintelegerile pe teme de finantare au la baza si "distanta" dintre Valea Jiului si factorii de decizie de la Deva.

"Conteaza, cred, si faptul ca avem putini consilieri judeteni care sa ne reprezinte, dar este si o chestiune de informatii si ma refer aici la Consiliul Judetean. Dar mai este un aspect: ei sunt acolo si acolo traiesc", a afirmat Iacob - Ridzi.