Clujul va deveni la sfarsitul acestei saptamani gazda primului festival basarabean din tara. Festivalul "Basarabia" va aduce la Cluj-Napoca o parte din traditiile si obiceiurile romanilor de peste Prut.

Festivalul "Basarabia" are loc in perioada 25-27 martie, prilej cu care clujenii vor putea lua parte la proiectii de film, dezbateri pe diferite teme, activitati sportive, concerte, precum si la o degustare de bucate traditionale moldovenesti.

Evenimentul este organizat de Grupul de Initiativa Basarabeana din Cluj, in parteneriat cu Consiliul Judetean si are ca scop promovarea culturii basarabene, ca parte integranta a culturii romanesti si, implicit, a celei europene.

"Grupul de Initiativa Basarabeana din Cluj numara 20 de persoane si este forul reprezentativ al studentilor basarabeni din Cluj-Napoca.

Prin festivalul "Basarabia" dorim sa aducem mai aproape de clujeni cultura si traditiile romanilor de peste Prut, mai ales ca ne consideram parte integranta a structurii romanesti", a declarat Dumitru Tobarcea, presedintele Grupului de Initiativa Basarabia.

Perioada aleasa pentru aceasta manifestare nu este intamplatoare& "Festivalul este gandit in scopul de a comemora ziua de 27 martie 2006, cand se implinesc 88 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

Cu acest prilej, ziua se va deschide cu o slujba de rememorare a actului Unirii din 1918, urmata de o ceremonie de depunere de coroane de flori la bustul lui Onisifor Ghibu", a mai spus Dumitru Tobarcea.

La ora actuala, la Cluj invata peste 500 de studenti basarabeni. Acestia vor avea ocazia sa petreaca, alaturi de clujeni, de-a lungul celor trei zile in stil basarabean.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc sambata, cu incepere de la ora 10.00, in Sala Mare a primariei din Cluj-Napoca, urmata de vernisarea unei expozitii de fotografie, care va prezenta in sase etape istoria Basarabiei.

Din programul manifestarii nu vor lipsi proiectiile de film - "Lautarii" lui Emil Loteanu, "Satul din oglinda" de OWS Studio si "Tunul de lemn" al lui Nicolae Esinenco -, si nici intrecerile sportive& baschet si fotbal.

Dezbaterile programate pe parcursul celor trei zile se vor bucura de prezenta numeroaselor personalitati din Republica Moldova si din Cluj, care vor purta discutii pe marginea trecutului Basarabiei si a perspectivelor europene ale Republicii Moldova.

Un moment special il va constitui degustarea de bucate traditionale moldovenesti, care va avea loc in sala Buzunar a Casei de Cultura a Studentilor. Finalul festivalului va fi marcat de concertul ansamblului folcloric "Pe-un picior de plai", din localitatea Tudora (Republica Moldova), sustinut la Casa Universitarilor.

Ca o continuare a acestui eveniment, Grupul de Initiativa Basarabia din Cluj are ca obiectiv organizarea unui worhshop studentesc, la sfarsitul saptamanii viitoare, in cadrul careia se va urmari crearea de parteneriate intre grupurile de basarabeni din alte centre universitare.

Finalul acestei manifestari, care va avea loc in data de 2 aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, va fi marcat de concertul a doua trupe rock de peste Prut, care isi fac debutul in aceasta saptamana si in Romania, Alternosfera si Gandul Matei.