IPS Bartolomeu Anania a fost intronizat, sambata, ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Mamamuresului * La ceremonie au asistat peste zece mii de persoane, intre care presedintele Traian Basescu * Credinciosii ardeleni s-au rugat in fata icoanei facatoare de minuni aduse de la Manastirea Nicula special pentru acest eveniment

IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a apreciat ca infiintarea Mitropoliei Clujului reprezinta un plus pentru viata duhovniceasca din Transilvania

Fostul arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost intronat sambata, in cadrul unei ceremonii la care au asistat peste zece mii de persoane, ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Serviciul religios a fost oficiat in aer liber, in fata Catedralei Mitropolitane "Adormirea Maicii Domnului" din Cluj Napoca, de catre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar la ceremonie au asistat presedintele Traian Basescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, precum si prefecti, presedinti de consilii judetene si primari din cele opt judete apartinand noii mitropolii.

Dupa slujba Bunei Vestiri, in cadrul ceremoniei oficiate de Patriarhul Teoctist, IPS Bartolomeu a fost invesmantat in mantia mitropolitana si a primit carja pastorala a Mitropoliei, precum si o icoana a Bunei Vestiri, lucrata de maicutele de la Tiganesti.

Credinciosii au sosit la Cluj inca de vineri seara, pentru a asista la slujba Vecerniei Mari, oficiata pe podiumul special instalat in fata Catedralei, dar si pentru a se inchina la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, adusa de la Manastirea Nicula, in fata careia s-au rugat intreaga noapte.

Icoana a fost adusa la Cluj-Napoca intr-un camion al armatei si a fost depusa cu mare fast in catedrala din centrul orasului. Prezenta icoanei la Cluj a generat si o serie de probleme minore, cauzate de nerabdarea pelerinilor de a ajunge in fata icoanei facatoare de minuni, insa jandarmi, au restabilit in scurt timp ordinea.

Nasterea unei mitropolii

Importanta evenimentului de la Cluj a fost cu atat mai mare cu cat inscaunarea IPS Bartolomeu vine dupa ce ortodoxia transilvana a fost zguduita de scandalurile prilejuite de alegerea lui Laurentiu Streza in scaunul metropolitan de la Sibiu, urmata de scindarea Mitropoliei Ardealului.

Arhiepiscopului Bartolomeu Anania a devenit Mitropolit dupa ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis, in noiembrie 2005, reorganizarea Mitropoliei Ardealului, in Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei, cu resedinta in municipiul Sibiu, si Mitropolia Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului, cu resedinta la Cluj.

Decizia a starnit atunci protestele a numerosi credinciosi si preoti, care au manifestat atat la Sibiu, cat si in fata Patriarhiei Romane.

In acest fel, castigatorul postului de Mitropolit al Ardealului, Laurentiu Streza, a ramas doar cu Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei si are in subordine un singur episcop si un episcop-vicar.

De noua mitropolie a Clujului apartin opt judete - Cluj, Bistrita Nasaud, Alba, Mures, Maramures, Satu Mare, Bihor si Salaj -, titulatura si intinderea teritoriala fiind aprobate la inceputul lunii martie de catre Adunarea Nationala Bisericeasca, dupa ce Sfantul Sinod a hotarat in ianuarie mentinerea statutara a Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Sfantul Sinod al BOR a hotarat ca ierarhii din cele doua mitropolii sa se intruneasca periodic, cel putin de trei ori pe an, pentru a inlatura temerile referitoare la slabirea unitatii bisericesti si nationale.

Cu toate acestea, mitropolitul Laurentiu Streza nu a participat la ceremonia de la Cluj.

Patriarhul Teoctist a declarat sambata ca infiintarea noii mitropolii nu reprezinta un moment de dezbinare in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, ci o punere in practica a "unei dorinte stravechi a istoriei si credintei".

Inaltul ierarh ortodox a subliniat ca "in cei 17 ani de libertate s-au inmultit lucrarile bisericesti, pe langa celelalte randuieli ale tarii, manastiri, schituri, episcopii si mitropolii", iar prin infiintarea mitropoliei de la Cluj "incepe o epoca sfanta din viata Ardealului".

Si IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a apreciat ca infiintarea Mitropoliei Clujului reprezinta un plus pentru viata duhovniceasca din Ardeal.

Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a nascut la 18 martie 1921, in Glavile-Pitesteana, jud. Valcea. A studiat la Seminarul Central (1933 - 1941), cu bacalaureat la Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti.

Studii superioare la Facultatea de Medicina si Conservatorul din Cluj (1944-1946, neterminate), la Facultatea de Teologie din Bucuresti si Academia Teologica "Andreiana" din Sibiu (licentiat in 1948).

Tuns in monarhism la manastirea "Antim" din Bucuresti (2 febr. 1942) si hirotonit ierodiacon (15 mart. 1942), diacon la manastirile Polovragi si Baia de Aries (1943 -1947), staret la manastirea Toplita (1947), intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc (1949- 1950).

Asistent la catedra de Istorie bisericeasca universala de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1950-1951).

Decan al Centrului de indrumare misionara si sociala a clerului de la Curtea de Arges (1951-1952),

Director al Bibliotecii patriarhale (1952-1958).

A fost condamnat la mai multi ani de inchisoare in timp regimului comunist (1958-1964).

Intre anii 1965 si 1976 a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe din America: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului "Publicatii" hirotonit ieromonah si hirotesit arhimandrit de episcopal Victorin al Americii (1967); conferinte in Detroit, Chicago, Windsor si Honolulu si membru in delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care a vizitat Bisericile vechi orientale din Egipt, Ethiopia si India (1969). Directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane (1976-1982).

Din 1982 retras la manastirea Varatec, unde a lucrat la revizuirea traducerii romanesti a Sfintei Scripturi.

"Ceremonia a fost frumoasa, reusita, atat din punct de vedere spiritual, cat si din punct de vedere al comunicarii intre credinciosi. Nu cred ca infiintarea acestei mitropolii reprezinta o dezbinare ci, dimpotriva, o asemenea structura canonica aduce un plus in viata duhovniceasca.

IPS Bartolomeu e un om dinamic si priceput, e un om credincios, dar si un mare carturar, si sunt sigur ca va fi un mitropolit bun", IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia

"Sfantul Sinod a aprobat noua mitropolie nu cu gandul de a se dezbina cumva avantul sau iubirea noastra pentru credinta, ci aceasta mitropolie va intregi si va continua cu roade mai frumoase activitatea depusa de marele mitropolit Andrei Saguna al Ardealului si al Sibiului", PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

"Cred ca asezarea unui pilon de ortodoxie de cel mai inalt rang in capitala Ardealului este importanta", Traian Basescu

Plombe mitropolitane

Ceremonia de intronare a noului mitropolit a reprezentat un bun prilej pentru autoritatile clujene de a-si exersa capacitatile gospodaresti, strazile din jurul pietei Avram Iancu, locul de desfasurare al evenimentului, fiind plombate in cursul serii de vineri.

De asemenea, circulatia rutiera a fost blocata sambata in zona Pietei Avram Iancu, iar transportul in comun a fost deviat.

Au fost stabilite locuri speciale de parcare pentru autocarele care i-au transportat pe credinciosii din cele opt judete si au fost amplasate in zona centrala 20 de toalete ecologice, precum si o cisterna cu apa. Pentru aceste manifestari, Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat un miliard de lei vechi.