Decizia de retrocedare a Muzeului Brukenthal din Sibiu catre Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Romania este contestata in instanta de contencios administrativ de un grup de aproximativ 50 de locuitori ai municipiului care considera ca "acest inestimabil bun trebuie pastrat pentru comunitatea sibiana".

Cererea de chemare in judecata a Comisiei speciale de retrocedare, aflata in subordonarea directa a primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si care este condusa de catre Ingrid Zaarour, a fost inregistrata la Tribunalul Sibiu in 22 decembrie 2005 de catre cetateanul Ioan Sasu, care sustine ca este reprezentantul unui grup de 50 de locuitori ai municipiului.

Ioan Sasu a sustinut in actiunea juridica anularea Deciziei 614/21 noiembrie 2005 prin care s-a retrocedat Muzeul National Brukenthal si terenul aferent cladirii, respectiv suspendarea formalitatilor de publicitate imobiliara prevazute de lege.

"In data de 1 decembrie 2005, cu ocazia unei vizite a primului ministru Calin Popescu Tariceanu in municipiul Sibiu am aflat ca Muzeul Brukhental a fost retrocedat catre Parohia Evanghelica.

Deoarece nici una dintre autoritatile statului, mai ales Primaria municipiului Sibiu si Prefectura Sibiu nu au luat nici o pozitie oficiala, credem ca este o datorie morala in a incerca prin demersul nostru sa pastram acest inestimabil bun pentru comunitatea sibiana", afirma Ioan Sasu in cererea de chemare in judecata.

El a atasat la dosar si un tabel cuprinzand numele si semnaturile a 51 de locuitori ai municipiului Sibiu. In plus, cetateanul nemultumit mai sustine ca, potrivit testamentului lasat de baronul Samuel Von Brukenthal, Biserica Evanghelica nu este succesorul Gimnaziului Evanghelic din Sibiu, care, in testament, ar fi beneficiarul bunurilor respective.

"Biserica Evanghelica are rolul sa vegheze prin Prim Preotul Bisericii la mentinerea integritatii institutului (gimnaziului) si nicidecum nu este beneficiarul legatului din testament. Biserica Evanghelica nu este in nici un fel succesorul Gimnaziului Evanghelic din Sibiu", mai sustine cetateanul nemultumit de retrocedarea muzeului din Sibiu.

Reprezentantii Comisiei de retrocedare considera, insa, ca decizia de retrocedare este perfect legala si s-a bazat pe documente intemeiate. Ei amintesc, printre altele, de testamentul baronului Samuel von Brukenthal din 1802 si de codicilele redactate de Josef Freitter von Brukenthal in 1864 si 1867.

"Din analiza actelor doveditoare reiese cu certitudine faptul ca, la momentul preluarii abuzive, proprietar tabular al imobilului in cauza era comunitatea Bisericii Evanghelice din Sibiu", sustine presedintele Comisiei de retrocedare, Ingrid Zaarour.

Atat reprezentantii Comisiei, cat si cei ai Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, care au facut cerere de interventie in nume propriu in proces, au sustinut, pe langa respingerea actiunii, si faptul ca Tribunalul Sibiu nu este instanta competenta sa judece cauza, care in opinia lor ar trebui sa fie judecat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Tinand cont de aceasta, Instanta Tribunalului a hotarat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia, care urmeaza sa se pronunte in perioada urmatoare.