Consilierii judeteni PNL Victor Manea si Ovidiu Cupsa au prezentat ieri o scrisoare a asistentilor maternali din Constanta, in care sunt dezvaluite fapte de o gravitate extrema.

Aparent, sesizarea asistentilor maternali se refera doar la un „simplu” abuz: din motive necunoscute, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta (DGASPC), care este condusa de directorul Petre Dinica, nu mai acorda banii cuveniti copiilor, ci direct pachete cu alimente.

Gravitatea este data de o serie intreaga de elemente suspecte: pachetele sunt livrate de catre anumite firme, la preturi exorbitante, contin un numar redus de alimente, impus de distribuitor, si nu de nevoile reale ale copiilor, sunt depozitate si distribuite in conditii insalubre si, de cele mai multe ori, se afla foarte aproape de expirarea termenului de valabilitate.

In aceste conditii este foarte clar ca cineva castiga foarte multi bani din intermedierea acestui ajutor oferit de stat asistentilor maternali, punand in pericol viata unor copii. Practic, micutii sunt nevoiti sa manance doar ce are chef firma intermediara sa distribuie, adica produse pe care oricum le-ar fi aruncat, pentru ca le expira termenul de valabilitate.

Nu se mai pune problema ca un asistent sa ofere copilului fructe sau dulciuri, fiind nevoit sa se descurce cu scursurile primite. Consilierul Ovidiu Cupsa a dat un exemplu incredibil de abuz: un asistent s-a plans de faptul ca a primit intr-o luna 27 kg de carne de pui si nimic altceva.

Conducerea social- democrata a DGASPC trebuie sa explice cum poate hrani un asistent maternal copilul sugar cu 27 kg de pui si nimic altceva si de ce nu ofera unui micut dreptul de a pofti si altceva decat produsele expirate pe care i le vara pe gat.

Asistentii maternali dezvaluie mult mai multe ilegalitati comise de DGASPC pesedist: in perioada iulie- noiembrie 2005 nu au primit nici macar o alocatie de hrana, la sfasitul anului au fost obligati sa faca cerere de concediu, doar scriptic, insa, pentru a nu mai beneficia de sporuri, li s-a impus luarea unui al doilea copil in plasament, fara a li se oferi conditii pentru acest lucru etc.

Asistentii spun ca DGASPC i-a anuntat ca nu vor primi al 13-lea salariu si nici prime de sarbaatori din lipsa de fonduri. Aceiasi asistenti amintesc insa noile sisteme de supraveghere ale sediului DGASPC, paza asigurata de firme particulare, mobilierul modern abia cumparat, masini luxoase etc., investitii in valoare de zeci de miliarde de lei.

Victor Manea: „Fostul prefect Gheorghe Martin trebuie sa raspunda penal”

Batjocorirea copiilor nu pare a fi singura distractie a social-democratilor, potrivit celor spuse ieri de consilierii liberali. Manea si Cupsa sustin ca principalii vinovati de criza prelungita pe care a suferit-o Consiliul Judetean sunt chiar cei care asigura majoritatea, adica social-democratii.

Victor Manea a explicat si de ce a fost atat de repede de acord PSD cu constituirea ilegala in iunie 2004 a CJC: apropierea turului II de scrutin, in care candidau multi social-democrati, carora trebuia sa li se faca si putina campanie din partea CJ pesedist.

„Principalul vinovat al acestei constituiri ilegale a CJC este fostul prefect Gheorghe Martin, care era aparatorul legii in teritoriu si pe care cu buna stiinta a incalcat-o. Parerea mea e ca Martin ar trebui sa raspunda penal pentru aceasta fapta”, a declarat Manea.

Legat de constituirea noului Consiliu Judetean, consilierul Manea a tinut sa sublinieze faptul ca nu va candida pentru functia de presedinte al CJC si ca, sub nici o forma, PNL nu va sustine vreun candidat al PSD-ului.