Demolarea bazei sportive "Mecanica" din Alba Iulia si construirea pe terenul aferent acesteia a unui supermarket de tip "mall" provoaca dispute aprinse in randul comunitatii locale. Proiectul a fost demarat in urma cu ceva mai mult de un an de primarul municipiului, Mircea Hava.

In februarie 2005, Consiliul Local a adoptat o hotarare care prevedea demolarea bazei sportive si constructia supermarketului de firma privata "Mall Alba" SA.

Ulterior, Prefectura a solicitat revocarea hotararii pe motiv ca incalca legislatia in vigoare, care prevede, printre altele, necesitatea emiterii unei hotarari de Guvern in cazul in care se pune in discutie demolarea unei baze sportive.

Dupa o luna, primarul Mircea Hava a revenit cu acelasi proiect de hotarare, convingand Consiliul Local sa voteze demolarea stadionului si construirea supermarketului.

Edilul a spus atunci ca, in conditiile in care terenul respectiv este in domeniul public al municipiului, iar stadionul nu a fost omologat si nu a fost inscris in Registrul de Evidenta al bazelor sportive, nu mai este nevoie de emiterea unei hotarari de Guvern. Afirmatiile lui Hava sunt contestate acum de mai multi cetateni din Alba Iulia.

"Stadionul "Mecanica", ca baza sportiva de interes local, este in evidenta Directiei Judetene de Sport in registru la nr. crt.3, iar in ceea ce priveste omologarea, aceasta s-a facut periodic, de cand dateaza, de catre reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal, ultima data in 17 august 2001, procesul-verbal fiind semnat cu sigiliul Consiliului Local, ca proprietar al stadionului", a spus Daniel Chirila, fost director al Directiei Judetene de Sport.

Potrivit sursei citate, vina pentru neinscrierea Consiliului local ca si proprietar asupra terenului si constructiilor le apartine proprietarilor de dupa 2001 ai bazei sportive. "Aceasta neregula este creata de Consiliul Local tot pentru a avea un motiv, pentru a sustine desfiintarea ei si construirea din varii motive a acelui mall.

De fapt trebuie sa anuleze inscrierea in CF a "Mall Alba" pe terenul pe care este construita baza", a mai afirmat Chirila.

Totodata, obligatia asumata de SC "Mall Alba" SA de a moderniza, in crontrapartida, terenul II al stadionului "Cetate", care are 7.350 metri patrati, nu indeplineste conditia legala de construire a unei baze sportive similare, mai sustine Chirila. De mentionat ca terenul aferent bazei "Mecanica" are peste 38.000 metri patrati.

Firma "Mall Alba" SA are ca actionari cativa oameni de afaceri din Alba Iulia, printre care se regasesc arhitectul Ioan Strajan, Dorin Mateiu si Dorel Tamas.