Ministerul Transporturilor va aloca, anul acesta, 45 de milioane de euro pentru construirea unei centuri de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, a anuntat primarul Emil Boc, care este si presedintele PD. Numai ca autoritatile din Bucuresti au decis sa schimbe traseul acesteia.

Noua sosea de centura ar urma sa ofere soferilor posibilitatea sa evite intrarea in oras si trecerea peste Dealul Feleacului. Tronsonul ar urma sa plece din localitatea Valcele si sa se termine dincolo de Aeroportul International, in comuna Apahida. Noua centura de ocolire va avea 22,5 kilometri in lungime.

Viitoarea sosea ar urma sa fie folosita de catre soferii care vin dintre sudul si dinspre estul tarii si vor sa mearga spre Bistrita, Baia Mare sau Satu Mare. Pe langa suma alocata de Ministerul Transporturilor, Consiliul Local si Consiliul Judetean Cluj vor trebui sa asigure intre 10 si 20 la suta din valoarea lucrarilor, cu titlul de cofinantare.

Centura de trei ori mai scumpa decat varianta CJ

Decizia autoritatilor de la Bucuresti l-a luat prin surprindere pe presedintele PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara. El comandase deja un studiu de fezabilitate privind crearea unei centuri de ocolire care sa urmeze traseul vechiului drum roman dintre Turda si Cluj-Napoca si care trecea prin Ceanu Mare si Aiton.

Din ratiuni economice, centura de ocolire ar fi urmat sa fie construita pe traseul actualului drum judetean care trece prin comuna Cojocna si care ar fi urmat sa fie trecut in administrarea Companiei Nationale a Drumurilor si Autostrazilor. Marius Nicoara sustine ca amenajarea centurii de ocolire pe acest traseu ar fi costat circa 30 de milioane de euro.

Insa, crearea unei noi sosele de centura, pe langa avantajul de a ocoli localitatile, trece printr-o zona impadurita prin care nu exista nici un fel de amenajare.

Presedintele CJ a spus ca exista la Ministerul Transporturilor un studiu de fezabilitate care arata ca noua sosea va costa 90 de milioane de euro. Studiul a fost realizat inca din timpul guvernarii PSD.

Marius Nicoara a mai afirmat ca autoritatile judetene vor face toate eforturile pentru a introduce utilitatile pe traseul viitoarei centuri, care sa favorizeze realizarea unor investitii si dezvoltarea economica a zonei.

In conditiile in care parlamentarii Partidului Conservator au anuntat, de asemenea, ca vor cere colegului lor de partid, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, sa faca demersurile necesare pentru introducerea alimentarii cu gaz in Valcele, localitate situata la 14 kilometri de Cluj-Napoca, este de asteptat ca preturile de pe piata imobiliara sa creasca de la maximum 20 de euro pe metru patrat la cel putin 80 de euro/mp.

Procedura de expropriere a terenurilor pe care va trece centura de ocolire vor incepe in curand, a anuntat Emil Boc.

Conexiunea cu viitoarea autostrada "Bechtel" ar urma sa se realizeze prin nodul rutier de la Tureni, ceea ce va insemna ca automobilele vor trebui sa parcurga si un segment din drumul european expres, intre Tureni si Valcele.