Discutiile privind centurile ocolitoare lasa deocamdata in asteptare piata imobiliara. Proprietarii de terenuri aflate in discutii, dar si cei interesati sa cumpere in zonele respective asteapta deciziile oficiale pentru a hotari felul in care se vor raporta la investitiile din aceste sectoare.

Tranzactiile continua pentru cele mai multe dintre zonele care sunt blocate din punctul de vedere al constructiilor. Pe langa cei care nu pot construi pe terenurile cumparate, afectati sunt si cei care asteapta sa afle destinul respectivelor arii pentru a specula cat mai eficient proprietatile.

Daca pana acum aceste terenuri se cautau in special pentru ansambluri rezidentiale, sector foarte bine cotat pe piata imobiliara, aparitia unei sosele ar schimba preferintele imobiliare.

Zonele pentru care nu se elibereaza certificat de urbanism in vederea construirii sunt parti situate in Faget, str. Campului-Sud, Observator- Sud, Becas, Sopor si Vlaicu-Vest. Toate aceste zone sunt adiacente traseelor propuse, prin studiul de circulatie, pentru viitoarea centura ocolitoare de sud-est a municipiului.

"In prezent, este in derulare licitatia pentru contractarea a trei studii de urbanism (planuri urbanistice zonale), prin care se vor studia, mai in detaliu, zonele prin care va trece centura ocolitoare si functiunile admise in aceste zone.

Se estimeaza ca aceste studii de urbanism se vor elabora si receptiona, cel mai devreme, la sfarsitul trimestrului trei al acestui an", au transmis reprezentantii Primariei municipiului. Nesiguranta care planeaza, deocamdata, asupra viitorului acestor zone tempereaza interesul speculatorilor, al celor care cauta oportunitatile de profituri rapide.

"Ca principiu de investitie, imobiliarul a ramas valabil, dar speculatiile nu sunt atat de dese, recuperarea investitiilor nu se mai intampla la fel de rapid. Cel putin in unele cazuri stagneaza dorinta de a achizitiona si pentru ca exista aceste zone pentru care nu se elibereaza certificate de urbanism.

Nu se prea inghesuie nimeni sa cumpere in zonele care se afla in discutii pentru pastrarea barierei de verdeata, cum ar fi Fagetul, sau pentru centura ocolitoare", a spus Sanda Moldovan, presedintele filialei Cluj a Uniunii Agentiilor Imobiliare.

"Preturile au crescut si vor mai creste"

Cunoasterea exacta a viitorului terenurilor este decisiva pentru investitori. "Interesul pentru aceste zone este mare, dar cei care vor sa investeasca prefera sa astepte. Pentru zona de sud a orasului, interesul este mare oricum.

E important pentru potentialii cumparatori sa stie care sunt planurile pentru zona in care vor sa investeasca, daca trece sau nu o sosea, care sunt restrictiile…", e de parere Ramona Cuc, manager general al agentiei Grup de Lux. In functie de aceste restrictii si de destinatia zonelor, se va stabili si tipul de constructii care vor aparea.

"Sudul e pe rezidential, dar la arterele principale vor fi de preferat birouri, show-room-uri, hoteluri. In plan secund, se poate merge pe rezidential. In continuare se fac tranzactii, dar oamenii isi modifica preturile atunci cand se stie. Un exemplu ar fi centura ocolitoare de la Apahida. Acolo preturile terenurilor s-au dublat.

Piata imobiliara nu este dereglata, se fac tranzactii in continuare, preturile au crescut si probabil vor mai creste", a mai spus Ramona Cuc. "O centura ocolitoare inseamna trafic. S-au cautat terenuri pentru sectorul rezidential, dar, in cazul aparitiei unei sosele, se va schimba configuratia zonei", crede si Sanda Moldovan.

Daca investitorii nu se inghesuie sa achizitioneze pentru ca nu stiu clar ce vor putea construi si ce nu, proprietarii prefera sa nu vanda pentru a obtine un pret cat mai mare mai tarziu. "Preturile cresc atunci cand sunt investitii importante intr-o zona si acest lucru se afla. Cererea este in crestere, dar piata este oarecum in asteptare.

Vand cei care, din diverse motive, sunt obligati sa o faca. Ceilalti asteapta explozia", observa Carmen Miron, director de vanzari la Edil.