Patru Asociatii de proprietari din cartierul oradean Rogerius protesteaza impotriva incalcarii „disciplinei urbanistice" in zona blocurilor AN 7 – AN 12, situate langa Piata de Vest

Locatarii sustin ca spatiul verde din jurul acestor imobile este distrus deliberat, cu acordul Primariei, prin amplasarea aici de catre firmele care au puncte de lucru la parter a unor baraci metalice

De asemenea, oamenii sustin ca structura de rezistenta a blocurilor a fost afectata prin construirea unui drum de acces pentru camioanele de mare tonaj care aprovizioneaza piata si magazinele din zona

Nemultumiri peste nemultumiri…

Memoriul intocmit de reprezentantii Asociatiilor de proprietari „Roxana", „Ramona", „Cristal" si „Armonia" cuprinde opt puncte. Primul dintre acestea se refera la „inchiderea in mod abuziv a golurilor tehnologice", despre care semnatarii spun ca s-a facut inainte de 1989, „prin santaj politic".

„Administratorul a fost somat de primul secretar Blajovici sa cedeze spatiul lasat gol in economia de rezistenta a blocurilor AN 7 – AN 12.

Blajovici stia ca omul facuse puscarie, 4 ani, pentru ca a fost chiabur si, cand a venit acasa de la Sfatul popular ne-a cerut sa cedam, ca nu ne putem pune cu Securitatea", se spune in memoriu.

O alta „problema" a locatarilor din zona este scara exterioara construita la capatul blocului AN 7, care „afecteaza luminozitatea si curatenia in zona". Reclamantii mai precizeaza ca „proiectul apatine unui student, fiind lucrarea acestuia de terminare a facultatii".

Respectiva scara este destinata, de fapt, accesului la magazinul situat la primul nivel al blocului AN 7, despre care locatarii spun ca a fost construit ilegal, fiind situat exact deasupra aerisirilor de la pivnite.

„Distrugerea in mod deliberat a spatiului verde, a gardului viu, a pomilor si a gardului de fier care protejeaza gardul viu.

Aducerea in mod abuziv, cu aprobarea primariei, a unor mese si baraci metalice in spatiul in care locatarii au creat un mediu ecologic, curat, in zona pietonala dintre blocurile AN 5 si AN 7" – sunt alte nemultumiri ale locatarilor, pe care spun ca le-au inaintat si Garzii de Mediu.

Oamenii mai spun ca, in ultimii 16 ani, structura de rezistenta a celor 6 blocuri a slabit considerabil din cauza construirii si utilizarii unui drum de acces pentru camioanele de mare tonaj care aprovizioneaza piata.

„Este, in primul rand, un genocid ecologic, daca ne referim la fum, claxoane si certurile dintre soferii care parcheaza in zona cu orele, desi, la capatul blocului AN 1 exista un semn de circulatia „accesul interzis, cu exceptia riveranilor", spun reclamantii.

O alta nemultumire a locatarilor din zona este legata de instalarea in curtea blocurilor a unor depozite metalice, in care administratorii magazinelor situate la parterul blocurilor depoziteaza gunoaie si ambalaje. In final, dar nu in cele din urma, oamenii protesteaza impotriva modului dezorganizat in care se face comertul stradal in zona.

Edilii par sa fi inteles…

Reprezentantii au inteles care sunt problemele locatarilor din zona si chiar au propus solutii. Redam, in continuare, pasaje din raspunsul primit de reclamanti de la Primaria Oradea.

„In urma audientei, s-a stabilit ca aspectele sesizate sunt reale si de actualitate, solicitandu-se compartimentului nostru o actiune specifica pentru combaterea comertului stradal din zona strazii Predeal si din zona adiacenta pietei Rogerius, iar directiei de urbanism un regulament de limitare a accesului vehicolelor in zona blocurilor de locuinte.

Prin urmare, inspectorii biroului nostru, sprijiniti de organele de politie, au initiat o serie de activitati de depistare si interzicere a comertului stradal neautorizat in zona, in fapt fiind vorba de cetateni in varsta si nevoiasi, care, profitand de afluxul de cumparatori sprea piata, scoteau la vanzare, pe trotuare, diverse lucruri uzate.

S-a luat si masura aducerii, timp de mai multe zile, a unui inspector de la administratia domeniului public, in vederea reglementarii activitatii comertului stradal autorizat, in sensul asezarii tarabelor intr-un mod civilizat, care sa nu impiedice circulatia persoanelor in zona strazii Predeal.

Trebuie sa admitem faptul ca in zona pietei Rogerius s-au acumulat, de-a lungul timpului, o serie de probleme care afecteaza locuitorii din imediata apropiere. Credem ca Piata de Vest si zona adiacenta reprezinta una dintre cele mai aglomerate zone ale municipiului Oradea.

Zona este extrem de atractiva pentru investitori, astfel, la parterul blocurilor au aparut foarte multe magazine, unitati de alimentatie publica, prestari servicii, care, inevitabil, au creat si un puternic disconfort locatarilor.

Numai daca ne gandim la faptul ca la tarabele din piata lucreaza peste o mie de oameni, ne putem face o idee referitoare la forfota zilnica.

Solutia cea mai simpla pentru rezolvarea neajunsurilor locatarilor ar fi mutarea pietei in alt amplasament. Cum o astfel de solutie poate crea probleme sociale grave, este bine de evitat.

Reclamatia asociatiilor de proprietari poate fi rezolvata punctual.

Astfel, serviciul circulatie trebuie sa dea o solutie la problema traficului greu, urbanismul trebuie sa se pronunte asupra legalitatii modificarilor constructive, directia tehnica asupra problemelor de salubritate si canalizare, iar controlul comercial asupra legalitatii desfasurarii faptelor de comert, cu precadere comertul stradal".

… dar nu fac nimic

Cu toate ca promis marea cu sarea, reprezentantii primariei nu au facut nimic pentru a ameliora situatia reclamata de locatari. Astfel, oamenii au inceput sa foloseasca expresii ca „mafie", „coruptie", genocid ecologic", etc.

Camioanele de mare tonaj continua sa treaca prin zona, baracile metalice nu au fost indepartate, iar comertul stradal autorizat si neautorizat este „in floare". Oamenii sunt hotarati sa se adreseze unor institutii superioare ierarhic, inclusiv Ministerului Administratiei si Internelor.