La mai putin de 10 km de Ploiesti, pe raza comunei Targsorul Vechi, se afla un adevarat leagan al istoriei, cele mai vizibile monumente fiind zidurile unei resedinte domnesti intemeiata la inceputul secolului al XV-lea. ~n constiinta localnicilor a ramas faptul ca pe aceste meleaguri a trait Vlad Tepes, mult mai cunoscut strainilor sub numele de Dracula.

Dovada sta pisania vechii biserici, ctitorie a lui Vlad Tepes datata 24 iunie 1461, aflata in prezent la Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. De aproape doua saptamini, fostul tinut domnesc s-a transformat in saminta de scandal intre arheologi si calugarii care slujesc la Manastirea Turnu.

Conflictul a izbucnit dupa ce instanta le-a dat cistig de cauza calugarilor, care au revendicat aproape 13 hectare din terenul pe care arheologii il foleseau pentru cercetari. Angajatii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova ii acuza pe calugari ca au demolat un depozit care adapostea unelte si chiar obiecte descoperite in santier.

"E pacat ca baza arheologica a fost distrusa cu atita usurinta, mai ales ca este vorba de una dintre cele mai importante rezervatii arheologice din tara. Acolo mai este de munca cit pentru doua generatii de arheologi. Am apelat la prefectul judetului pentru a media acest conflict, care nu-si avea rostul", sustine Dan Lichiardopol, directorul adjunct al muzeului.

De partea cealalta, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane sustin ca o hotarire a instantei de judecata trebuie respectata. "Calugarii sint oameni pasnici, care vor doar respectarea legii. Au cerut inca din 2001 arheologilor sa prezinte rezultatele cercetarilor, care sa stea la baza unui protocol intre Sfinta Arhiepiscopie si Muzeul de Istorie, lucru care nu s-a intimplat.

Pina la urma nu este un conflict, ci doar o lipsa de dialog", declara Gheorghe Lazar, protoiereul Protoieriei Ploiesti.