Constructia de blocuri in zone ale municipiului Alba Iulia, destinate exclusiv caselor cu cel mult un nivel, a dus la aparitia unor stari conflictuale intre cetateni si investitorii imobiliari privati. La mijlocul scandalurilor si protestelor declansate de ridicarea unor astfel de imobile se afla Primaria si Consiliul Local, institutii care au avizat derularea unor astfel de investitii.

In zonele in care au fost construite deja blocuri, cetatenii au initiat o lista cu semnaturi care insoteste un memoriu adresat Primariei municipiului.

"Ne exprimam prin intermediul acestui memoriu nemultumirea si dezacordul nostru in calitate de locuitori ai celei mai vechi zone din municipiul nostru, Orasul de Jos, unde, datorita unui plan urbanistic abuziv, s-a permis construirea unor blocuri mult prea inalte in zona de case vechi traditionale.

Va adresam rugamintea de a nu mai permite si de a stopa construirea blocurilor, care au devenit, totodata, un atentat la intimitatea nostra datorita unui regim de inaltime mult prea mare. Nu ne opunem construirii unor imobile decente cu o incadrare adecvata in zonele respective, dar exemplul blocurilor construite pe str. Ferdinand, str. Traian, str. Luminii, str.

Iasilor, dovedesc, din pacate, contrariul", sustin semnatarii memoriului adresat administratiei locale.

Una dintre aceste situatii conflictuale se intalneste pe str. Ferdinand, unde se construieste, la nr. 75, un bloc ce ii apartine omului de afaceri Vasile Tobias.

Patru cetateni care au proprietati in imediata vecinatate a imobilului Ð Viorel Rusan, Ioan Cosma, Maria Dobrescu si Gheorghe Rosiu Ð sustin ca ridicarea constructiei s-a facut prin incalcarea normelor legale privind amenajarea teritoriului si urbanismul, motiv pentru care au si intentat un proces impotriva investitoriului.

"Distantele fata de proprietatile noastre, prevazute in proiect de 1.90 m, in realitate nu au fost respectate, cota fiind 0, adica s-au evaporat pe verticala.

Nu am primit nici un raspuns la sesizarea adresata Serviciului de Urbanism, singura institutie care s-a sesizat si ne-a dat un raspuns a fost Inspectoratul in Constructii Alba, care ne-a precizat faptul ca competenta apartine Primariei, care a emis autorizatia de constructie", sustin cei patru proprietari.

Mai mult, oamenii au mentionat ca Primaria a eliberat autorizatia de constructie cu respectarea prevederilor legale cu precizarea expresa la inchiderea balcoanelor spre proprietatile vecine cu inchideri de aluminiu cu geam mat fix. "Balcoanele din fatada de est spre proprietatile lui Ioan Cosma, Maria Dobrescu si Gheorghe Rosiu au fost inchise cu o folie plasticata pe suport de aluminiu.

Balcoanele ce dau spre fatada de sud, spre proprietatea lui Viorel Rusan, nu au fost inchise, Vasile Tobias afirmand un neadevar si inducand periodic in eroare autoritatile ca a cumparat terenul invecinat si ca nu are nici un fel de probleme cu vecinii", mai sustin proprietarii nemultumiti.

Cei patru s-au adresat si primarului Mircea Hava, solicitand implicarea acestuia in scopul aplanarii conflictului. La ora actuala este destul de greu de crezut ca se va mai putea face ceva pentru a respecta doleantele cetatenilor nemultumiti. Aceasta, avand in vedere ca imobilul este foarte aproape de momentul finalizarii, respectiv vanzarii apartamentelor catre viitorii beneficiari.

Cetatenii au recurs la instanta de judecata si din cauza faptului ca nu au primit raspuns la nici una dintre sesizarile adresate Primariei Alba Iulia.