Raport incendiar al inspectorilor Camerei de Conturi Iasi privind modul de gestionare a patrimoniului public si privat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa" Iasi. Concluziile raportului afecteaza si mai mult imaginea prestigioasei institutii de invatamint, si asa devastata in ultimul timp de scandaluri, orgolii si lupte pentru putere.

Verificarile efectuate de Camera de Conturi au vizat conturile de executie si bilantul contabil al anilor 2004 si 2005, cind la cirma institutiei de invatamint s-au aflat fostii rectori Carol Stanciu, Vasile Burlui si George Ioan Pandele. Controlul a scos la iveala fapte grave, prin care au fost incalcate prevederile legale in atribuirea contractelor de achizitie publica.

Potrivit controlorilor financiari, prejudiciul adus institutiei de invatamint in urma ilegalitatilor comise in timpul „domniei" celor trei ex-rectori atinge cifra de un milion de euro, echivalentul a 35 de miliarde de lei.

Directorul Camerei de Conturi Iasi, Constantin Iatco, a confirmat neregulile constatate in timpul controlului la UMF, precum si faptul ca „mai multe documente oficiale ar fi fost sustrase tocmai in scopul acoperirii acestor ilegalitati".

Inspectorii Camerei de Conturi Iasi au pus recent punct jafului care s-a produs la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi de-a lungul ultimilor ani. Toate s-au facut cu stirea fostilor rectori ce au condus institutia. Au fost verificate toate contractele de achizitie publica si bilantul contabil al UMF pentru anul 2004.

Urmare a controlului facut prin sondaj asupra actelor si documentelor puse la dispozitie de reprezentantii institutiei de invatamint, Camera de Conturi a descoperit mari nereguli in atribuirea mai multor contracte de achizitie publica. Astfel, UMF nu a respectat procedura in cazul achizitiilor publice, suma ridicindu-se la 225.000 de lei noi, adica 2,25 miliarde de lei vechi.

Mai mult, Universitatea, in calitate de autoritate contractanta, nu a respectat in toate cazurile aplicarea procedurii prin „cerere de oferta" si nu a transmis invitatie de participare la cel putin cinci furnizori, in 2004 suma ajungind la peste 135.000 RON.

Mai mult, in anul 2004, ordonatorul de credite (UMF – n.r.) nu a emis decizia de constituire a comisiei de evaluare pentru atribuirea mai multor contracte privind achizitiile publice. Printre cele mai des vehiculate nume de firme cistigatoare s-au regasit SC STRYKER OSTEONICS Romania SRL Bucuresti, SPECTROMAS SRL Bucuresti, QUARTZ MATRIX, AMEX sau REDOX CHEMICAL SRL Bucuresti.

De la firmele mentionate, fostii rectori, directori administrativi sau contabili ce s-au perindat pe la conducerea UMF au cumparat aparatura medicala, tehnica de calcul sau alte bunuri materiale, neintocmind toate documentele legale ce stau la baza acestor achizitii publice.

Mai mult, din unele lipsesc acele note privind determinarea valorii estimate, fara TVA, a contractului de achizitie publica, procesul verbal intocmit cu ocazia deschiderii ofertelor, ba mai mult, au existat contracte de achizitie nesemnate.

In plus, UMF nu a intocmit si nu a transmis Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Iasi acel raport privind contractele de achizitie publica atribuite pentru nici un trimestru al anului 2004.

Persoanele razpunzatoare de comiterea acestor ilegalitati, indicate in primul raport al Camerei de Conturi, sint: cei doi ex-rectori Carol Stanciu si Vasile Burlui, urmati indeaproape de directorii administrativi Dorin Forna si Mircea Cojocaru, si nu in ultimul rind, contabilul-sef Mihaela Anca Stratan.

UMF – vaca de muls a fostilor stabi

Cel de-al doilea raport de control intocmit de Camera de Conturi Iasi a vizat anul 2005, cind institutia a fost condusa de Vasile Burlui si de George Pandele, ultimul avind insa o sefie extrem de scurta, de numai doua luni. Verificarile s-au facut in perioada 7 februarie – 31 martie 2006, inspectorii luind la puricat conturile de executie si bilantul contabil pe anul 2005.

Au fost verificate contractele privind refacerea, finisarea si reconstructia unor obiective apartinind UMF, printre care si Institutul de Anatomie Umana.

Controlul a aratat ca, in perioada 2002 – 2005, institutia a executat, facturat si decontat lucrari suplimentare in valoare de peste 24,5 miliarde de lei, fata de o valoare initiala a contractului de 17,5 miliarde de lei (contractul de executie a fost incheiat cu firma ex-deputatului PSD Paul Neamtu – n.r.).

In valoarea totala a lucrarilor suplimentare, SC Moldrom SA Iasi a inscris, pe fiecare situatie de lucrari, o cota de 2%, cu explicatia „cota de organizare de santier", prejudiciul fiind de 481,5 milioane de lei. Inspectorii sustin ca „respectiva cota de santier contravine prevederilor legale. Persoanele indicate drept razpunzatoare sint aceleasi: ex-rectorii Carol Stanciu si Vasile Burlui.

De altfel, cei doi vor trebui sa ofere explicatii scrise Camerei de Conturi Iasi, insa pina in momentul de fata, inspectorii nu au primit raspunsurile solicitate. Referitor la contractul de executie lucrari nr.2173, in valoare de 17,5 miliarde de lei, incheiat de UMF si SC Moldrom SA, inspectorii precizeaza ca au fost intocmite si semnate mai multe acte aditionale, prin care valoarea initiala a contractului a fost majorata cu suma de 10,6 miliarde, adica o crestere nejustificata a finantarii, cu 60,26%.

Pe de alta parte, inspectorii Camerei de Conturi au ajuns la concluzia ca exista o neconcordanta intre valoarea unor lucrari executate in perioada martie – octombrie 2002, de 4,2 miliarde, si valoarea lucrarilor presupus executate in aceeasi perioada, de 13,5 miliarde. Astfel, a rezultat o diferenta de aproximativ 9,3 miliarde.

„Fapta are drept consecinta crearea unui prejudiciu in patrimoniul Universitatii, majorarea cheltuielilor unitatii si decontarea nelegala a sumei de peste 1,8 miliarde de lei".

Alaturi de cei doi fosti rectori Stanciu si Burlui, raportul ii mai indica drept raspunzatori pe contabilul-sef Gina Pop, directorul administrativ Dorin Forna, seful Serviciului Tehnic – Monica Vanatoru – si, nu in ultimul rind, pe juristul Valentin Secrieriu.

Procese pierdute, care au scos peste un miliard din vistieria UMF

In raportul de la UMF Iasi, inspectorii de la Camera de Conturi amintesc de unele procese pe care institutia de invatamint le-a pierdut, fapt pentru care trebuie sa plateasca despagubiri banesti importante. Astfel, la data de 18 martie 2005, BCR Iasi retrage din contul UMF si vireaza in contul executorului judecatoresc Andrei Cezar suma de aproape 1,2 miliarde de lei, din care 564 de milioane au reprezentat daune pentru perioada 18 iulie 2003 – 31 ianuarie 2005 (respectiv 564 de zile intirziere in executarea unei hotariri judecatoresti), datorate creditoarei Tania Cacic.

In acelasi mod s-a procedat si in cazul Silviei Pojoga, care a solicitat Universitatii daune de cite un milion de lei pe zi, pentru neeliberarea originalului diplomei de licenta si a originalului foii matricole.

Inspectorii Camerei de Conturi mai arata ca, in acest caz, exista mai multe persoane responsabile, care nu au efectuat pina acum nici o ancheta interna care sa scoata la iveala cine anume le-a retinut si anulat diplomele celor doua femei.

„Decontarea si inregistrarea pe cheltuielile institutiei a sumei de aproape de 1,2 miliarde de lei contravine prevederilor Legii 500/2002, privind finantele publice", au explicat controlorii. La finalul raportului, Camera de Conturi mai arata ca UMF nu a intocmit programul achizitiilor publice pentru anul bugetar 2005, de aceasta situatie facindu-se vinovat exclusiv prof. univ. dr. Vasile Burlui.