O adevarata comoara a fost adusa, in ultimele luni, intr-o deplina discretie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia. E vorba de aproximativ 10.000 de piese, descoperite in urma unor sapaturi ilegale in siturile arheologice din Transilvania, Banat si Crisana in ultimii ani, dar in special in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei.

Toate piesele confiscate de la traficantii de obiecte antice si de la cautatorii de comori in ultimii 15 ani, vor fi aduse la Alba Iulia, la Muzeul National al Unirii, unde vor analizate si unde autoritatile au intentia sa infiinteze un centru de cercetari. Surse oficiale au mentionat ca in jur de 10.000 de piese au ajuns deja la Alba Iulia.

Printre acestea se gasesc cosoni, bratari si diferite alte obiecte de provenienta dacica si romana, descoperite de cautatorii de comori in urma unor sapaturi ilegale in siturile arheologice din partea de nord-vest a tarii, in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, sau confiscate de la traficantii de obiecte vechi.

Aducerea obiectelor la Alba Iulia nu a fost facuta cu prea multa valva, autoritatile preferand sa pastreze discretia cu privire la motivele pentru care, spre exemplu, o parte din obiecte au fost transferate din judetul Hunedoara.

Surse judiciare au mentionat ca decizia de mutare a obiectelor a fost luata si dupa ce din vechea locatie ar fi disparut cateva obiecte, printre care si o sabie foarte valoroasa.

Afacerea traficului cu comori din patrimoniul national a ajuns in atentia procurorilor si politistilor abia in ultimii ani, cand a fost descoperita o veritabila retea de traficanti care actiona in Muntii Orastiei (judetul Hunedoara).

Mai multi traficanti au fost retinuti si, ulterior, arestati, insa, in cele din urma, au fost eliberati pe motiv ca anchetatorii nu au putut pune la dispozitia instantei o parte din obiectele de patrimoniu de a caror sustragere sunt acuzati. La ora actuala, inculpatii sunt liberi, iar dosarul in care sunt acuzati de mai multe infractiuni este judecat de Tribunalul Hunedoara.

Numarul mare al obiectelor confiscate in acesti ani arata dimensiunile la care a ajuns afacerea cautarii de obiecte antice din metale pretioase, semnalata de ani buni de arheologi, dar ignorata (nu intamplator) pana de curand de politisti. Obsesia imbogatirii rapide a inceput imediat dupa Revolutie, cand zone intregi si chiar situri importante au fost scormonite de cautatori si braconieri.

Acestia folosesc instrumente pentru detectarea metalelor destul de sofisticate, ceea ce le permite sa descopere relativ usor si repede comorile ascunse de sute si mii de ani.

Ceea ce se gaseste ia cel mai adesea drumul pietei negre a antichitatilor din tarile Uniunii Europene, invadata de obiecte gasite pe teritoriul fostei Dacii, sau sunt vandute la preturi mai mici, in Bucuresti sau Timisoara.