Combinatul chimic Azomures a incheiat anul 2005 cu un profit net de 16.183.003 RON si cu o cifra de afaceri de peste 680.000.000 RON. Rezultatele au fost facute publice in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care a avut loc marti.

Una dintre hotararile AGA stipuleaza ca suma care reprezinta profitul net al companiei, aferent lui 2005, sa fie folosit de catre Consiliul de Administratie al societatii in functie de pretul oficial la gaz, ce va fi stabilit la nivel national.

Daca pana la jumatatea lunii februarie Romgaz a pastrat acelasi pret la cosul de gaz ca si anul trecut, compania a decis apoi majorarea pretului, fapt ce a cauzat sistarea activitatii la una dintre instalatiile de amoniac ale combinatului chimic.

Patronatul a decis la inceputul lunii aprilie introducerea unei masuri radicale, somajul tehnic. Sindicalistii care lucreaza in sectorul chimic au protestat timp de aproape doua saptamani pentru a atrage atentia autoritatilor nationale.

Situatia s-a rezolvat pe termen scurt, doar dupa ce producatorii de ingrasaminte chimice din intreaga tara au solicitat ajutorul Guvernului, pretul preferential obtinut anul trecut fiind pastrat la acelasi nivel pentru combinatele chimice.

Cu toate acestea, din cauza negocierilor cu furnizorii de gaz, in cadrul AGA nu s-a putut lua o decizie concreta cu privire la un plan de afaceri pentru acest an. In primul trimestru al lui 2006, societatea a inregistrat pierderi de peste 10 milioane RON.

Tot in cadrul AGA a fost stabilita si componenta Consiliului de administratie pentru urmatorii patru ani: Fuat Kalgay, Suat Surmen, Yetkin Erman, Ionel Baibarac, Talat Yildirim, Eden Ali si Tuncay Yildirim. (C.A.)