Ultimul sondaj confirma ceea ce analistii politici doar banuiau: cresterea in popularitate a partidului condus de Gigi Becali. Partidul Noua Generatie a ajuns la sase la suta gratie „pornirilor" televizate ale patronului Stelei, dar mai ales a stilului sau direct, care pare sa prinda la oamenii simpli.

Cresterea formatiunii lui Becali in sondaje e cu atit mai ciudata cu cit in teritoriu activitatea filialelor este aproape egala cu zero. Aceeasi lincezeala o intilnesti si la sediul PNG din Iasi, unde doar secretara umbla de colo-colo, si asta numai pentru a asigura permanenta la partid. De la o formatiune care a ajuns la sase la suta esti tentat sa te astepti la o activitate febrila in sediu.

Realitatea contrazice insa aceasta teorie, PNG ajungind partidul-om crescut si finantat de Gigi Becali. Zilele trecute, reporterii „Jurnalului de Est" au vizitat sediile PNG din Iasi tocmai pentru a vedea cum lucreaza liderii unei formatiuni care a trecut de pragul electoral.

In sediul situat pe strada Muzicescu, pe linga racoarea de carcera, singura prezenta este secretara care tresare la salut ca dupa un somn adinc. Amabila totusi cind aude ca PNG-ul este calcat de ziaristi, femeia pune mina pe telefon pentru a-si anunta seful direct.

Dupa ce-l informeaza despre vizita pe Ovidiu Ionescu, presedintele filialei judetene, pentru a evita tensiunea asteptarii, secretara se angajeaza intr-o discutie. Astfel, in timp ce utilizeaza calculatorul pe ecranul caruia se lafaie o imagine cu Mos Craciun, femeia spune citeva cuvinte din care se desprinde clar starea sa de spirit. „Aici, in cladire, e foarte frig. Acum tot e mai bine, caci se apropie vara, dar iarna a fost crunta.

Soba nu o putem folosi din vina fotoliului ce impiedica accesul la portita. Si chiar daca am folosi-o, ar fi inutil, pentru ca aprindem lemnele la ora 8.00 dimineata, cind incepe programul, si se incalzeste abia pe la orele 14.00, cind noi plecam", se destainuie secretara de la PNG.

Pina si chiria sediului si telefoanele sint platite de Becali

Nici bine nu si-a terminat femeia speech-ul ca a si aparut seful filialei. Pentru inceput, el anunta incintat mutarea cit de curind a sediului PNG intr-o cladire din zona Padurii, spatiu oferit de Primarie. „Le-a trebuit (celor din Primarie - n.r.) aproximativ un an si jumatate ca sa ne respecte dreptul de a avea un sediu.

Totusi spatiul respectiv nu prezinta conditii excelente si amenajarea lui va costa in jur de 400 de milioane, bani pe care speram sa ii primim de la domnul Becali", declara Ovidiu Ionescu. Nici spatiul pentru noul sediu nu a scapat nevizitat, insa tot ceea ce s-a putut gasi a fost cladirea unui fost bar, acum in paragina.

Partea amuzanta a acestui capitol a fost ca, pentru a ajunge acolo, a fost nevoie de o scurta expeditie prin curtea incarcata cu rufe puse la uscat a casei de linga.

De mai bine de doi ani, de cind functioneaza acest partid, la nivel national nu au existat decit doua consilii, ultimul pe 15 aprilie, cind s-a hotarit ca partidul sa-si incununeze denumirea si cu termenele „Crestin Democrat" si sa se imbrace cu o sigla noua.

Daca la Bucuresti activitatea PNG se confunda cu aparitiile TV ale patronului Stelei, la Iasi, activistii penegisti se reunesc o data la doua saptamini. „Ne reunim doar cind e nevoie", se scuza Ionescu. resedintele filialei iesene recunoaste ca, dupa alegeri, Gigi Becali a disparut din decor timp de un an.

Asta s-a petrecut dupa esecul din alegerile din 2004, cind PNG n-a luat nici macar trei la suta. Pentru filiala sa de la Iasi, Becali continuat sa plateasca secretarele, abonamentele la telefon si spatiul pentru unul dintre sedii. „La inceput, multi dintre cei care s-au inscris in partid au facut-o pentru bani. Domnul Becali a vrut sa para ca lasa totul balta, ca acestia sa se retraga.

De aceea, pot declara deschis ca acum in PNG sint numai oameni pe care ii tin sufletul, si nu dragostea de bani", afirma Ionescu.

Va fi asaltat PNG de oportunisti?

Cit despre faptul ca activitatea PNG Iasi este aproape inexistenta, Ovidiu Ionescu are alta varianta. „Eu fac politica inginereasca. Cum adica nu facem nimic? Facem schimbari in organizatiile din judet. Nu batem toba, ci ne vedem de treaba", spune seful filialei.

Intrebat care a fost ultima actiune concreta a organizatiei, Ionescu a explicat ca, de Pasti, partidul a oferit ajutoate nevoiasilor din oras. Pina la urma, ajutoarele au constat in pui luati de la Avicola Iasi, firma patronata tot de Gigi Becali. Un partid aflat pe val la nivel national abia se tiriie la Iasi. De altfel, aceasta pare a fi situatia in toate organizatiile PNG din tara.

Scenariul Vadim este tras aproape la indigo: partidul-lider cu oameni care se aciueaza peste noapte doar pentru a-si gasi culcus politic. Ramine de vazut care vor fi achizitiile PNG la Iasi in urmatoarea perioada si citi oportunisti vor sari in barca unui partid care, incurajat din diverse directii, ar putea „musca" procente bune in alegerile viitoare.