Desi se afla de mai mult timp in „vizorul" procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi pentru nereguli in activitatea profesionala si pentru protejarea intereselor anumitor societati comerciale, Ioan Grigoriu, directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene(DGFPJ) Iasi s-a dat din nou in stamba. De aceasta data chiar in fata propriilor colegi.

Nemultumit ca a fost mutat intr-un alt birou, vecin cu vechiul sau loc de munca, Grigoriu a dat in judecata institutia la care lucreaza. Mai mult, el a aratat ca noul birou de la camera 1.602 nu corespunde cerintelor sale profesionale si ca totul are „un substrat politic".

In luna ianuarie, directorul general, Anton Dobos, a hotarit mutarea lui Grigoriu, intr-un birou alaturat, iar camera ramasa libera a fost ocupata de o echipa de control de la Camera de Conturi. „Aceasta hotarire o consider nelegala si in mod vadit sicanatoare. Camera 1.602 este vecina cu biroul 1601 si nu vad nici un motiv pentru care eu trebuia sa fiu mutat de acolo.

Evacuarea mea incalca principiul obiectivitatii si impartialitatii functionarului public", spune Grigoriu.

Evacuare cu „substrat politic"

„Respectivul birou nu a mai fost oferit niciodata pina acum unei echipe de control si astfel nu se justifica aceasta masura.

Avind in vedere si faptul ca domnul Valerian Salavastru, din cadrul Prefecturii iesene, mi-a cerut sa-mi dau demisia din functie, se poate concluziona ca masura evacuarii mele din birorul de lucru are si un substrat politic", mai explica Ioan Grigoriu intr-o adresa inaintata sefului sau.

Directorul adjunct mai cere ca toate obiectele si documentele ce i-au fost mutate sa-i fie aduse inapoi in vechiul sau birou, pentru a-si putea desfasura activitatea in bune conditii. Intr-o intimpinare aflata la dosar, conducerea DGFPJ Iasi, prin Anton Dobos, a cerut instantei sa respinga actiunea lui Grigoriu.

Cum pe parcursul procesului Grigoriu a uitat sa achite taxa de timbru, judecatorii au facut acest lucru.

Grigoriu are mari probleme de imagine

Amintim ca Ioan Grigoriu este acuzat ca a protejat firma European Wines, din Podu Iloaiei, de eventualele controale ale inspectorilor DGFPJ Iasi, permitindu-i astfel sa prejudicieze statul cu peste 15 miliarde de lei vechi.

Mai mult, in a doua jumatate a lunii septembrie 2004, o comisie de audit trimisa de la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a analizat timp de doua saptamini mai multe „acuze" anonime formulate la adresa directorului adjunct. Numele lui Ioan Grigoriu se leaga si de anumite nereguli semnalate la SC Alimentara 86 SA Iasi.

Cu toate acestea, doar ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, il poate sanctiona pe Grigoriu. Mai multe rapoarte ajunse pe masa sefilor de la ANAF ar putea atrage sanctiuni drastice pentru Ioan Grigoriu, insa acestea nu pot fi date decit de Ministerul Finantelor Publice.