Ministerul Transporturilor a stabilit ieri graficul investitiei, astfel incit, in luna iunie, va fi finalizat studiul de fezabilitate, iar, in iulie, va fi organizata licitatia pentru stabilirea constructorului care va realiza investitia de 30 de milioane de euro.

Desi traseul nu a fost inca stabilit, datele initiale arata ca a fost agreata varianta propusa de primarul Gheorghe Nichita, care presupune ca soseaua de centura sa treaca prin oras.

Potrivit primelor date, viitoarea sosea va intra in oras pe la punctul de control al Politiei din Pacurari, ar continua cu Drumul National 28, apoi ar urma Canta, Galata, sesul Bahluiului, bulevardul Poitiers si, in final, zona Bucium. Agentii imobiliari sustin ca cei care detin terenuri pe traseul soselei au o adevarata mina de aur.

Pretul pamintului in aceste zone va creste spectaculos, municipalitatea fiind obligata sa cumpere de la proprietari terenul pe care va fi amplasata viitoare sosea.

Soseaua de centura va incepe sa prinda contur la toamna. Conform declaratiilor senatorului Varujan Vosganian, lucrarile vor incepe chiar din aceasta toamna si vor fi finalizate, cel mai probabil, in doi ani. „S-a elaborat deja un act normativ prin care se pot angaja bani pentru studiul de fezabilitate inainte de semnarea memorandumului de catre Guvern.

Initial, acesta trebuia semnat in luna aprilie, dar s-a aminat, iar partea buna este ca se poate plati deja studiul de fezabilitate. Dupa toate probabilitatile, in toamna vor incepe lucrarile", a afirmat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din cadrul Senatului.

O afacere de milioane de euro

Vosganian s-a intilnit ieri cu ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, impreuna cu care a stabilit programul referitor la demararea investitiei, care va „inghiti" aproximativ 30 de milioane de euro.

Potrivit acestui grafic, studiul de fezabilitate va fi finalizat de catre expertii Ministerului Transporturilor in luna urmatoare, atunci cind se va decide, totodata, care va fi traseul exact al rutei ocolitoare.

Proiectantii vor incerca sa prinda „potul" pe 18 mai

Studiul de fezabilitate va fi intocmit la foc automat, in mai putin de o luna, dupa cum reiese din graficul stabilit ieri de Ministerul Transporturilor. Avind in vedere ca, pe 18 mai, firmele de proiectari vor trebui sa vina cu solutii pentru intocmirea studiului de fezabilitate, documentatia necesara demararii lucrarilor va fi realizata intr-un timp scurt.

„Pe 18 mai va fi organizat un studiu de solutii si abia apoi se va sti care va fi ruta soselei de centura. Nu este sigur ca va fi acceptata neaparat varianta propusa de domnul Nichita", afirma Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi.

Una dintre firmele care va participa la licitatia organizata pentru intocmierea studiului de fezabilitate este Habitat Proiect, patronata de omul de afaceri Gheorghe Plesu. „Nu stiu cite firme au cumparat caietul de sarcini pentru licitatia organizata la Bucuresti.

Deocamdata, nu va pot da detalii legate de oferta noastra si de solutiile propuse de noi, pentru ca asta ar insemna sa dezvaluim aceste informatii concurentei", spune Gheorghe Plesu.

Proprietarii de terenuri vor negocia cu Primaria

Graficul proiectului soselei de centura prevede ca, in luna iulie, sa fie selectati prin licitatie constructorii si, totodata, sa se evalueze, potrivit studiului de fezabilitate, regimul de proprietate al fondului funciar aferent.

Guvernantii iau in calcul trecerea in proprietatea Ministerului Transporturilor a unor terenuri din domeniul public, iar municipalitatii iesene ii va reveni obligatia de a rezolva eventualele litigii legate de proprietatile particulare.

Conform aceleiasi programari, in luna septembrie va fi incheiat acordul de finantare cu Banca Europeana pentru Investitii, pe baza unui memorandum semnat de Guvernul Romaniei.