"Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!"

In Romania mileniului trei nu mai exista cuvantul IMPOSIBIL. Pe langa prabusirea Caritasului si FNI, pe langa falimentarea Bancorex-ului si Banckoop-ului, faptul ca in apropiere de Lugoj a fost furata o fabrica de apa minerala pare un lucru banal, sau chiar, in ochii unora, firesc.

Un investitor

Ioan Herman a plecat in 1978 din tara si s-a stabilit in Germania. Dupa decembrie 1989, cetateanul ger-man s-a intors in Romania cu gan-dul de a investi in constructia unei fabrici de apa minerala. Prima in-tentie a fost localizata in Ivanda, in apropiere de Giulvaz,unde exista un izvor de apa minerala medici-nala.

In timpul demersurilor facute la autoritati, Ioan Herman a aflat despre izvorul de apa minerala de la Sacosul Mare. Fara gluma, vitele de la CAP Sacosul Mare s-au ada-pat cu apa minerala, deoarece fan-tanile de mare adancime ajungeau pana la izvoare.

Un studiu, facut pe timpul lui Ceausescu, demonstreaza clar ca, la o adancime de peste 150 m, exista un lac subteran, care se scurge pe valea Caras-taului spre Buzias, care, ca altitu-dine, se afla cu circa 30 m mai jos.

Licitarea unui CAP

In conformitatea cu legea, toate CAP-urile si-au scos bunurile imobiliare si mobiliare la licitatie. Cand CAP Sacosul Mare si-a scos zootehnia la licitatie, Ioan Herman a castigat licitatia, cumparand 2.600 mp2, practic intreaga supra-fata ocupata de grajdurile cu vitei. Dupa cumparare, s-a apucat de constructia viitoarei fabrici de apa minerala, pe care a numit-o Aqua-min.

Pentru punerea in functie a acestei fabrici, Ioan Herman a adus din strainatate doua linii de imbu-teliere si alte utilaje necesare, pen-tru a conferi apei minerale calitatea pretinsa de cei care dadeau licenta de functionare.

Aceasta afacere a mers foarte bine pana prin 2000 si a ramas, in istoria economica a Ro-maniei, ca primul SRL care a produs apa minerala si prima fabrica con-struita de la zero, pe un teren care inainte era ocupat de vite.

Trei prieteni, viitori dusmani

Zicala: "Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!" este valabila si in acest caz. Ioan Herman s-a imprietenit in Germania cu Gabriel Timis, pe care l-a ajutat ca pe propriul sau copil. Prin intermediul lui Gabriel Timis, l-a cunoscut pe Nonus Ungu-reanu, subcomisar in Politia munici-piului Timisoara, unde a fost seful Serviciului de Investigatii criminale.

Faptul ca cei doi sunt implicati in pierderea fabricii de apa minerala Aquamin, demonstreaza calitatea celor trei actuali patroni ai fabricii luate ilegal: Gabriel Timis si Vasile Cornea, secondati din aproape de Nonus Ungureanu, care este vazut saptamanal in Sacosul Mare, unde isi urmareste foarte atent investitia.

Inscenarea unui santaj

Iata ce ne-a declarat Ioan Herman: "Primul semn ca sunt lucrat pe la spate l-am avut in anul 2000, cand Nonus Ungureanu mi-a inscenat un santaj. In urma acestei inscenari am foct inchis trei luni. Faptul ca mi-am cerut banii inapoi, a fost interpretat ca amenintare si santaj. Inca de atunci, cei trei si-au propus sa-mi ia fabrica.

In 2003, Banckoop a intrat in procedura de faliment, iar firma mea avea o datorie in acel moment de 20.000.000 lei vechi. In cardasie cu functionarii bancii si cu lichidato-rul bancii, mi-au ridicat artifical do-banda, cerandu-mi sa platesc 60de milioane lei vechi.

Cu toate ca banca era obligata sa tina evidenta impru-muturilor si a dobanzilor, aceasta nu o avea, iar suma a fost stabilita arbitrar, pentru a se putea pune mana pe fabrica".

Acuzatiile lui Ioan Herman

In intampinarea depusa la Tribunalul Timis, in dosarul nr.53/S/2003, Ioan Herman aduce acuzatii lichi-datorului S.C. Ferm Consult S.A., respectiv lui Petru Prohorov si Ligiei Stanescu.

Iata ce scrie Ioan Herman in aceasta intimpinare: "Va rog sa tineti cont ca numitul Petru Proho-rov are influente asupra magistra-tilor de la instantele de pe raza Curtii de Apel Timisoara fiind casatorit cu un magistrat de la Curtea de Apel Timisoara...". In iunie 2005, Ioan Herman face o plangere penala, ci-tam: "Impotriva faptuitorilor Petru Prohorov, reprezentant al S.C.

Ferm Consult S.A., cu sediul in Timisoa-ra, str. H. Berthelot, nr.3, numita lichidator judiciar in dos. 53/S/2003...".

Acest demers facut de Ioan Herman se bazeaza pe incalcarile legii facute de firma lichidatoare, citam: "lichidatorul admite la masa creditorilor o creanta care nu inde-plineste niciuna din conditiile pre-vazute de legea 64/1995, creand astfel o datorie inexsitenta, pentru acoperirea careia urmeaza sa pro-cedeze la vanzarea activelor sale." Lichidatorul a dat fabrica pe mana lui Gabriel Timis, Vasile Cornea si Nonus Ungureanu.

Bunuri luate cu japca

Ioan Herman ne-a declarat: "Cand m-am dus la Sacosul Mare, fostii mei amici, deveniti ilegal pro-prietari, nu m-au lasat nici sa ma apropiu de fabrica. Nu au permis sa-mi iau nici macar lucrurile per-sonale. Ba mai mult, m-au ame-nintat cu tot ce este mai rau pentru mine si familia mea.

Am plecat si am inceput toate demersurile legale, pentru a-mi recupera fabrica furata de cei trei, cu ajutorul firmei lichidatoare". Cei trei investitori s-au dovedit cam subtiri la lichi-ditati, au trecut la vanzarea la fier vechi a celor doua linii de imbu-teliere si a intregului parc auto.

Pentru a pune in functiune fabrica au cumparat o linie de imbuteliere veche, de provenienta romaneas-ca si actualmente produc apa mine-rala, de o calitate discutabila.

Dreptatea bate la usa

Dupa ce a batut pe la usile tribunalelor, ultima sentinta civila a Judecatoriei Lugoj, sub nr. 1019, data in sedinta publica din 27 martie 2006, clarifica situatia luarii ilegale a fabricii si in plus da o raza de speranta lui Ioan Herman.

Citam din aceasta sentinta: "[...]anuleaza toate actele de executare silita efectuate de intinata creditoare Banckoop prin lichidatorii [...] repune partile in situatia anterioara executarii silite anulate si restabileste situatia anterioara executarii in sensul ca dispune radierea dreptului de proprietate al lui Cornea Vasile din CF 3076 nr.

1735/2430/1/2-Sacosul Mare,asupra constructiilor si reintabularea dreptului de proprietate al SC Herman Aquamin Impex S.R.L. Lugoj asupra constructiilor".

*****

Pana la urma dreptatea triumfa.