Una dintre ambitiile edilitare pentru acest an ale primarului municipiului Alba Iulia este finalizarea lucrarilor de restaurare la Poarta I si Poarta a IV-a a Cetatii Vauban. Aflate de mai multi ani in santier, celor doua obiective se pare ca le-a venit in acest an momentul finalizarii.

Un moment dorit deopotriva de administratie si cetateni. Pentru realizarea acestui deziderat Mircea Hava a avut recent, la Alba Iulia, discutii cu directorul general al departamentului de investitii din Ministerul Culturii si Cultelor, dl. Nicolae Buscu. S-a cazut de acord asupra unui parteneriat privind finantarea lucrarilor care mai trebuie executate. De fapt finantarea greoaie a fost cauza taraganarii lucrarilor. Dar sa revenim!

Pentru Poarta I mai sunt necesari circa 5,2 miliarde de lei, reprezentand in principal lucrari de sistematizare verticala si iluminat arhitectural, bani care vor fi asigurati integral de MCC.

La Poarta a IV-a lucrurile sunt mai complexe, colaborarea in cazul acestui obiectiv va fi una tripartita: Primaria municipiului Alba Iulia, Ministerul Culturii si Cultelor si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Aici sunt prevazute mai multe faze pentru terminarea lucrarilor. Astfel pentru restaurarile exterioare mai sunt necesare circa 2,8 miliarde de lei, care vin si ei de la MCC. Primaria municipiului Alba Iulia va asigura fondurile necesare pentru infrastructura sub poarta (retele de apa, canalizare etc.), estimate la 1 miliard de lei.

Dar in corpul Portii a IV-a exista doua spatii pentru care nu s-a finantat nimic.

Acum intra in scena PNUD. Intr-una dintre incaperi va fi amenajat punctul de informare, care initial a fost gandit pentru una dintre camerele de garda de la Poarta a III-a. Conform parteneriatului, PNUD va finanta lucrarea cu 87.000 USD.

"Ma bucur ca am reusit sa rezolvam finantarea pentru aceste doua obiective. Este momentul ca si albaiulienii cei mai neincrezatori sa vada ca in Cetate se lucreaza, ca lucrurile se indreapta in directia cea buna. Avem in continuare probleme cu Poarta a III-a, dar aici lucrarile de executat sunt mai mari, mai complexe.

Trebuie sa fie finalizate lucrarile la terasa si apoi proiectarea pentru componente artistice. O suma orientativa indica circa 12 miliarde de lei si nu avem finantare certa pentru acest obiectiv, pentru acest an", ne-a declarat Mircea Hava.