Partidele clujene imbina de multe ori utilul cu placutul. Daca unele dintre ele organizeaza tot soiul de evenimente, altele prefera sa recurga la metode clasice de distractie pentru membrii lor de partid.

PSD Cluj este cel mai ingenios dintre ele. De pilda, de Valentine's Day, o serie de membre ale organizatiei de tineret imparteau prezervative si baloane rosii inscriptionate cu sloganul "Socialism is sexy". Cat de sexy, romanii au avut timp sa cons-tate vreo 50 de ani...

Acum, membrii organizatiei PSD Cluj-Napoca organizeaza un concurs de fotografii intitulat "Ce nu vede Emil Boc in drum spre aeroport". Totusi, cei din PSD au o problema grava. In sediul organizatiei municipale au functionat ziarele "Mesagerul transilvan", "Stirea" si "Transilvania Jurnal". Toate au dat faliment.

Ca sa nu strice traditia, la putin timp dupa ce s-au mutat in cladire, membrii PSD Cluj au "binevoit" sa piarda alegerile. Atat cele locale, cat si cele judetene iar apoi cele nationale. Daca tinerii din PSD au nevoie sa iasa pe strada ca sa se amuze, membrii altor partide nici macar nu trebuie sa iasa din sediu.

De pilda, in cladirea in care se afla sediul PPCD, fostul PNTCD, functioneaza o pizzerie si o terasa de vara, cu specific italian. In gradina racoroasa din spatele sediului se pot pune la cale multe documente programatice.

Dupa ce cateva sute de mii de membri ai acestui partid au fost trimisi dupa gratii dupa instaurarea regimului comunist, urmasii acestora pot savura o bere la racoare, in gradina.

Maghiarii au capitulat in fata ciorbei de burta

La rivalitate cu taranistii, membrii UDMR au la dispozitie restaurantul clubului Universitatea Cluj, aflat chiar in spatele sediului organizatiei judetene. Restaurantul este renumit pentru ciorba sa de burta, care se pare ca intruneste adeziunile membrilor UDMR, desi meniul nu este tocmai neaos unguresc.

Membrii PRM, multi dintre ei de varsta a treia, pot sa organizeze adevarate campionate de sah si de table cu colegii lor, de aceeasi etate, de la Partidul Alianta Socialista, care functioneaza in aceeasi curte cu PRM, precum si cu cei de la Uniunea Vatra Romaneasca, aflati in acelasi imobil. Intre doua zaruri, membrii formatiunilor cu pricina pot sa faca schimb de idei si sa dezbata ideologia.

Daca vor sa imprumute materiale de la colegii de curte, ei pot sa ceara un statut, un program politic ca sa isi omoare timpul. Sau le pot copia la xeroxul care functioneaza in sediul Partidului Alianta Socialista, dupa traditia bogata inaugurata de fostul Partid Republican, in sediul caruia functionau chiar doua firme de copiat acte.

Membrii organizatiilor de pensionari mai afla noutati si datorita faptului ca in aceeasi curte se afla si serviciul de stare civila al Primariei. Iar la nunta, limbile se dezleaga.

PNL+PD=Alianta la cafea

In Cluj, relatiile stranse dintre PNL si PD pot fi explicate si prin faptul ca partidele din Alianta Dreptate si Adevar au sediile in aceeasi curte. Daca, de pilda, democratii raman fara zahar sau fara cafea, pot sa ape-leze la liberali, sau viceversa.

Se pare ca negocierile pe marginea zaharului, ceaiurilor si cafelei nu au influentat negocierile legate de impartirea posturilor din administratia publica. Sau cel putin vecinii din curte spun ca nu au auzit ca vreunul dintre partide ar fi cedat vreun post de director pentru un ibric cu cafea. O alta formatiune politica ce s-a orientat bine este Partidul Conservator.

Sediul organizatiei judetene functioneaza intr-un imobil de birouri in care mai exista, de pilda, si o firma de leasing. Probabil ca si prin acest mijloc, conservatorii clujeni vor sa arate ca sprijina IMM-urile. In perioada in care partidul se numea PUR, sediul sau era deasupra magazinului "Fierul" de pe Bulevardul Eroilor.

Asa ca umanistii lui Dan Voiculescu, atunci cand vroiau sa arate ca au spirit antreprenorial, daca era cazul, nu trebuiau decat sa coboare un etaj, sa cumpere niste cuie, un ciocan, o clanta sau un intreru-pator electric si sa se apuce sa repare prin sediu.