Scandalul subiectelor sustrase pentru Testele Nationale a redeschis discutia legata de inlocuirea ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau. Demiterea sa este ceruta cu tot mai multa insistenta de catre liderii PNL si de catre cei ai PC, care ar putea conditiona restructurarea Guvernului de inlocuirea demnitarului clujean.

Si asta, cu atat mai mult cu cat demiterea lui Hardau ar reprezenta si o infrangere administrata liderului PD, Emil Boc, principalul sustinator al ministrului.

Drept urmare, in mediul politic din Cluj au inceput sa apara tot soiul de combinatii legate de succesiunea pentru postul de ministru. Variantele neoficiale cu privire la inlocuirea lui Hardau se refera la faptul ca acesta ar urma sa fie promovat consilier prezidential, iar astfel ar fi obligat sa demisioneze din Guvern.

O alta varianta ar fi numirea sa pe postul de ambasador in Elvetia sau in Norvegia.

Pentru postul de ministru al Educatiei, liderii PD par tentati sa foloseasca solutia brevetata de PNTCD in anul 1997, prin numirea unui profesor neafiliat politic. Daca atunci rectorul UBB, Andrei Marga, a devenit ministru al Educatiei, acum in carti sunt alti doi rectori clujeni.

Variantele neoficiale se refera la rectorul Universitatii Tehnice, Radu Munteanu, care s-a ferit pana acum de orice fel de politica si care este coleg de universitate cu actualul ministru Mihail Hardau, precum si la rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Liviu Marghitas. Acesta din urma a facut parte din echipa lui Marga in perioada 1997-2000.

Cei doi rectori au o reputatie de foarte buni organizatori.

O alta combinatie posibila ar fi schimbarea la pachet a ministrilor Educatiei si Culturii si inlocuirea lor cu doi clujeni. In acest caz, o varianta pentru postul de ministru al Educatiei ar fi decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a UBB, Catalin Baba, care, spre deosebire de Mihail Hardau, este un foarte bun comunicator.

Baba este familiarizat cu problemele care tin de functionarea MEdC deoarece, in perioada 1997-2000, era considerat drept cel mai important colaborator al ministrului de atunci, Andrei Marga.

Pentru postul de ministru al Culturii se vehiculeaza numele actorului Florin Piersic. Si aici ar fi vorba de o repetare a modelului din guvernarea CDR, cand actorul Ion Caramitru a girat cu succes activitatea ministerului.