Cine nu cunoaste macar o persoana plecata la munca in strainatate? Un numar exact nu se cunoaste, deoarece foarte multe dintre aceste persoane muncesc ilegal, estimarile ar indica insa cateva milioane de romani aflati la munca in Spania si Italia.

Un fenomen conex ingrijorator este insa cel al copiilor care raman acasa, in grija rudelor, care dezvolta diferite probleme comportamentale datorita separarii de parinti.

Chiar daca parintii muncesc in strainatate pentru un viitor mai bun al copiilor, acestia din urma au cel mai mult de suferit. Copiii raman in grija rudelor, dupa ce parintii pleaca pe meleaguri straine pentru a imbunatati situatia materiala a familiei. In cazul acestor copii, s-a constatat ca, de cele mai multe ori, apar probleme de comportament, iar randamentul scolar scade.

La nivelul judetului Cluj nu exista o statistica in acest sens, dar numarul copiilor cu parinti plecati la munca este destul de ridicat, avand in vedere ca aproape fiecare scoala are cazuri de copii aflati in grija bunicilor sau a altor rude. Recent, cateva scoli din Cluj-Napoca au anuntat ca la toamna vor avea o statistica a acestor cazuri.

Doctor Ileana Benga, profesor universitar de neuropsihiatrie pediatrica in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, spune ca exista multi copii care ajung la sectia de neuropsihiatrie infantila a Spitalului Clinic de Copii, ca urmare a tulburarilor legate de plecarea parintilor la munca in strainatate.

Specialistul spune insa ca ceea ce se intampla in mintea copiilor nu este grav, in majoritatea cazurilor. “Unii sunt ingrijorati, nelinistiti, o reactie fireasca ce apare si la adultul confruntat cu o situatie asemanatoare.

Ei nu se simt parasiti pentru ca sunt in permanent contact cu parintii prin telefon, internet, iar in vacante sunt luati si dusi acolo, iar ei sunt bucurosi si se simt recompensati”, afirma profesor Ileana Benga. Exista totusi si cazuri cu tulburari grave, dar acestea sunt foarte rare, iar aparitia tulburarilor depinde si de persoanele in grija carora a fost lasat.

Problemele mai serioase apar insa la scoala. Silvia ”inica, psiholog si director al scolii “Horea” din Cluj-Napoca, ne spune ca si aceasta este una din multele institutii de invatamant care se confrunta cu copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, “orfani de Spania”, cum ii numeste ea. Problemele apar in special la copiii din clasele mici.

“In cazul lor nu stii cum se simt emotional, apar cosmarurile, iar invatarea de acasa, prin modelare, nu se poate realiza deoarece modelul lipseste”, explica Silvia ”inica. La pubertate, dorul de parinti si lipsa unei autoritati declanseaza izolarea, agresivitatea, razvratirea copilului, comportament care se reflecta si in rezultatele scolare slabe.

Rudele nu mai au autoritate asupra lor si de aici pana la consultarea medicului nu mai este decat un pas.

In unele scoli, o parte din tineri au ales si scoala si munca in strainatate. Este vorba despre elevii de la cursurile de fara frecventa, care pleaca la munca peste hotare pe durata vacantei.

Astfel apar cazuri de corigente sau imposibilitatea de a sustine aceste examene.