O veste naucitoare a cazut, ieri dimineata, ca un trasnet asupra familiei Dragusanu, din Basarabi. Caporalul Ionel Gheorghita Dragusanu, de 38 ani, a murit la datorie, in Afganistan, dupa ce TAB-ul in care se deplasa impreuna cu doi camarazi de arme a trecut peste o mina si a sarit in aer.

Ionel a fost avansat ieri post-mortem la gradul de sublocotenent si va fi adus zilele acestea pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Sublocotenentul Dragusan era angajat din 2001 la Batalionul 341 Infanterie de la Topraisari si a plecat in misiunea din Afganistan acum cinci luni, fiind a doua misiune militara internationala la care participa, prima data riscandu-si viata in infernul din Irak.

Drama familiei Dragusanu este cu atat mai infioratoare cu cat, potrivit spuselor vecinilor sai, Ionel trebuia sa se intoarca maine acasa. Familia Dragusanu trebuia sa se mute in apartamentul cumparat de Ionel la etajul 4 al blocului A 7, de pe strada Mihai Eminescu.

Cele doua camere erau un adevarat santier, iar sotia Mariana, de 30 ani, se grabea sa termine renovarea apartamentului pana la sosirea barbatului ei. Au vorbit ultima data in noaptea de luni spre marti, pe la orele 00.00, pe Internet.

Cei doi soti, despartiti de peste cinci luni, abia asteptau sa se revada, Ionel, alintat „Bebe”, ambalase cadouri pentru toate rudele si prietenii sai, iar Mariana si fetita lor de 12 ani il asteptau cu sufletul la gura. Mai erau doar doua zile si il vedeau in sfarsit, in noua lor casa.

Trei ore mai tarziu, la 03.00, cand inca mai avea proaspete in memorie vorbele si chipul sotiei, Bebe a murit rapus de mina unui scelerat afgan. Mariana zugravea si punea gresia in noua lor casa in momentul in care a aflat cumplita veste. A plecat imediat la mama sa si a lasat apartamentul vraiste.

Au sarit vecinii s-o ajute sa termine, iar comandantul Unitatii Militare la care era angajat Bebe a trimis si el cativa soldati, care au muncit ieri toata ziua pentru a termina lucrarile. Ceea ce trebuia sa devina caminul unei familii regasite s-a transformat acum in cavou, iar apartamentul asteapta trupul neinsufletit al eroului roman.

Vecinii lui Bebe au numai cuvinte de lauda la adresa sublocotenentului. „Era unul dintre putinii militari devotati, un patriot adevarat. A vrut foarte mult sa mearga in aceasta misiune pentru convingerile sale, pentru arma sa, nu pentru bani”, ne-a povestit, cu lacrimi in ochi, o vecina, in timp ce un alt locatar dadea aprobator din cap.

„Era un familist convins, un vecin vesel si respectuos. Si trebuia sa se intoarca joi acasa”, a continuat femeia, contrazisa insa de un vecin care spunea ca abia peste o luna trebuia de fapt sa aiba loc evenimentul.

„Soldatii romani merg acolo numai pentru bani pe care acasa nu-i gasesc si vin inapoi in cosciug”

Nici maine, nici peste o luna nu se va mai intoarce insa nimeni. La fel de absurda ca orice moarte, disparitia lui Bebe Dragusanu are trasaturile unei tragedii grecesti.

Familia care il astepta dintr-o clipa in alta in noua lor casa si cu care vorbise cu doar cateva ore inainte de moarte, cadourile pregatite pentru prieteni, trairile sale patriotice aproape nefiresti in lumea de azi schiteaza portretul unui erou veritabil. Traditia militara a familiei sale va fi continuata acum de fratele sau, angajat al Marinei Militare.

Sublocotenentul Ionel Gheorghita Dragusanu va fi adus maine in tara, dar nu incarcat de cadouri asa cum il asteptau fetita si sotia, ci intr-un cosciug rece. Patru soldati romani au fost raniti, dintre care unul foarte grav, in timpul atentatului in care a murit Bebe.

La baza de la Kandahar se afla 405 militari romani, care participa la Operatiunea Enduring Freedom a Coalitiei Internationale Antiteroriste si indeplinesc misiuni de asigurarea pazei si securitatii Aeroportului Kandahar precum si operatiuni de patrulare, cercetare si scotocire pentru depistarea elementelor teroriste.

De asemenea, militarii romani dislocati la Kandahar, participa la protectia si sprijinul populatiei din aria de responsabilitate. Nicolae Crivineanu, primarul din Basarabi, a anuntat deja ca va denumi o strada dupa numele eroului constantean.

Dincolo de statisticile seci si rapoartele militare impersonale, anumiti romani trebuie totusi sa se gandeasca la un lucru, macar pentru cele cateva minute in care vor sta la priveghiul lui Bebe din Basarabi, un lucru pe care tot oamenii simpli au puterea de a-l recunoaste: „Ce fac baietii nostri acolo? Nu noi am vrut sa „facem ordine” cu orice pret in Afganistan, ci americanii.

Soldatii romani merg acolo numai pentru banii pe care acasa nu-i gasesc si vin inapoi in cosciug”.