In fiecare vara, Serviciile de Ambulanta din intreaga tara se confrunta cu cereri mult mai mari decat in restul anului. Efectele caniculei au facut ca centralele telefonice ale Serviciilor de Ambulanta sa fie suprasolicitate in cea mai mare parte a tarii. Si la Cluj-Napoca s-a inregistrat o cerere mai mare in ultimele trei zile, dar nu la cote alarmante.

Efectele caniculei se resimt si la Serviciul Judetean de Ambulanta Cluj. Numarul apelurilor a crescut cu 10 % in ultimele trei zile, ne-a informat Carmen Diaconescu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj. In municipiul Cluj-Napoca ambulantele reusesc sa faca fata cererilor, dar ritmul de munca al personalului de pe ambulanta este infernal.

Se lucreaza in ture de 12 ore si de multe ori cei care ne salveaza de atatea ori viata nu au timp nici de o masa in fuga.

In municipiu functioneaza zece masini cu echipaje de interventie, trei dintre acestea cu medic, iar restul numai cu asistent medical. Alte zece functioneaza in celelalte orase din judet. La acestea se mai adauga zece masini pentru transportul sanitar in Cluj-Napoca si una pentru restul judetului.

Chiar daca numarul ambulantelor este mic in raport cu populatia orasului, acestea reusesc sa faca fata cererilor. Cazurile inregistrate nu au fost grave& spasmofilie, ca urmare a deshidratarii, la tineri, cauzata si de stresul examenelor din aceasta perioada, sau probleme ale aparatului cardio-vascular (hipertensiune) la persoanele varstnice.

Directorul Serviciului de Ambulanta Cluj recomanda tuturor clujenilor sa consume cat mai multe lichide, vitamine, iar persoanele in varsta sa evite consumul de carne si grasimi animale. Este foarte bine sa consumam lactate, multe legume, fructe, iar la carne, avem voie doar la cea de pui sau peste.

In aceste zile caniculare, medicii recomanda sa nu iesim din casa in timpul orelor de varf. Acestia spun ca, daca suntem nevoiti sa iesim din casa, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne luam o palarie, o umbrela si ochelari de soare.