Monarhistii clujeni au participat, ieri, la slujbele de pomenire oficiate in catedralele Clujului, ortodoxa si greco-catolica, in memoria Regelui Ferdinand Intregitorul si a Reginei Maria. Manifestarile au fost organizate de Miscarea pentru o Monarhie Constitutionala, precum si de Asociatia "Promotia Regelui Mihai I".

Ceremoniile religioase au fost urmate de depuneri de coroane la busturile celor doi monarhi, situate in holul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), unde in discursurile tinute a fost din nou reafirmata propunerea ca institutia de invatamant superior sa-si recapete numele initial - Universitatea "Regele Ferdinand I".

Totodata, la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, parintele Ioan Bizau a evocat figurile Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, fauritorii statului national unitar roman. Preotul, in cuvantul sau, a amintit si despre ceilalti membri ai Casei Regale, precum Regele Mihai si Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, care a purtat numele de maica Alexandra dupa ce s-a calugarit.

"Atat Regele Ferdinand, cat si Regina Maria au murit in luna iulie, iar organizatiile regaliste de la Cluj au considerat ca pe data de 23 iulie sa organizam niste parastase pentru cei doi mari monarhi", a declarat Mircea Oanta, vechi membru al Miscarii pentru o Monarhie Constitutionala din Cluj.

Presedintele Asociatiei "Promotia Regelui Mihai I", medicul Vasile Antoniu Lucaciu, a mentionat ca a ramas placut impresionat de cuvantul preotului Toader Lazar de la Catedrala Greco-Catolica "Schimbarea la Fata" din Cluj-Napoca, care a elogiat meritul regilor Romaniei in faurirea si dezvoltarea statului modern roman.

"Ar fi un gest binevenit si, totodata, reparatoriu fata de cel care a faurit Romania Mare si a deschis prima universitate in limba romana din Transilvania, in 1920", a declarat Constantin Visalon, presedintele filialei clujene a Miscarii pentru o Monarhie Constitutionala.