Vicepresedintele executiv al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si totodata ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei, Nagy Zsolt, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca in interiorul UDMR este nevoie de o reforma structurala * Zsolt nu a exclus posibilitatea ca UDMR sa se transforme intr-un partid politic * Parlamentarii clujeni vad posibilul partid ca pe un beneficiu adus

politicii romanesti * Gheorghe Funar nu vrea ca “teroristii” sa faca partid

Nagy Zsolt a explicat ca nu va fi vorba despe o schimbare a ideologiei, ci doar de o reorganizare a Uniunii, in sensul intaririi disciplinei interne. “Reforma in UDMR ar trebui sa duca la functionalitatea unui partid politic” a declarat Zsolt. UDMR a fost infiintata la 25 decembrie 1989, angajandu-se in apararea si reprezentarea intereselor comunitatii maghiare din Romania.

UDMR este membra a Uniunii Democrate Europene (EDU), a Uniunii Federale a Comunitatilor Etnice Europene (FUEV), a Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) si are statutul de membru asociat al Partidul Popular European (PPE). UDMR a intrat in Parlamentul Romaniei in fiecare legislatura “intreaga” de dupa 1989.

Intre 1996-2000 a facut parte din guvernul CDR, intre 2000 si 2004 a sprijinit guvernul PSD+PUR, iar din 2004 este la guvernare impreuna cu Alianta DA.

De la Uniune, la Partid

Ca Uniune Culturala, UDMR functioneaza pe baza principiului autoadministrarii interne, separand sferele decizionale, executive si de control. Uniunea este persoana juridica inregistrata in Romania.

Oricare cetatean roman poate deveni membru individual al Uniunii daca isi manifesta in scris dorinta in acest sens si isi depune, impreuna cu aceasta, acordul scris cu Programul si Statutul Uniunii la una dintre filialele Uniunii. Membrii individuali care au implinit varsta de 18 ani pot alege si pot fi alesi in oricare din organele Uniunii.

Veniturile Uniunii pot proveni din donatii si contributii ale simpatizantilor, din activitati culturale si economice legale, din contributia organizatiilor teritoriale si a grupurilor de opinie, echivalenta cu 10% din venitul lor provenit din cotizatii si de la bugetul de stat.

In plus, pentru ca este reprezentata in parlament, UDMR primeste de la bugetul de stat, asemenea partidelor politice, o subventie de baza, plus o subventie proportionala cu numarul de mandate obtinute.

Statutul partidelor politice este reglementat de Legea nr. 14 / 2003. Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale.

Sursele de finantare ale unui partid politic pot fi cotizatii ale membrilor de partid, donatii, venituri provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat, potrivit legii bugetare anuale. Partidele politice primesc anual subventii de la bugetul de stat, in conditiile legii.

Partidele politice care la inceputul legislaturii sunt reprezentate prin grup parlamentar, cel putin intr-o Camera, primesc o subventie de baza. Partidele politice reprezentate in Parlament primesc si o subventie proportionala cu numarul de mandate obtinute.

GAZETA a intrebat o parte din parlamentarii clujeni ce parere au despre eventuala transformare a UDMR in partid politic. Senatorul PRM Gheorghe Funar a fost singurul care s-a declarat vehement impotriva acestei transformari.

“E problema UDMR cum se reformeaza. Nu este o chestiune in care sa ne putem pronunta noi. Este decizia lor”, ne-a declarat Daniel Buda, deputat PD .

Senatorului PSD Vasile Dancu i s-a parut interesanta afirmatia lui Nagy Zsolt. “UDMR functioneaza ca un partid politic. Este un partid politic sub acoperire. Transformarea acestei uniuni intr-un partid ar insemna largirea problematicii si a ideologiei pe care ei o propun, lasand la o parte problematica etnica.

Desigur, este nevoie de transformari in interiorul Uniunii, de oameni noi, dar UDMR poate face aceste transformari. UDMR este o organizatie foarte disciplinata. Din aceasta transformare ar avea de castigat politica romaneasca”.

Horea Uioreanu, deputat PNL crede ca transformarea UDMR in partid politic este o idee foarte buna. “Cred ca ar fi o treaba foarte corecta. Exista discutii cum ca UDMR primeste bani de la buget si ca partid politic, deoarece detine functii in Parlament si ca uniune culturala. Daca se transforma in partid politic, nu vor mai exista aceste discutii”, ne-a explicat Uioreanu.

Senatorul UDMR Ekstein Kovacs este doar partial de acord cu Zsolt. “Declaratia domnului Zsolt cred ca isi are locul ei in contextul in care UDMR vrea sa se modernizeze. Sunt de acord cu reforma in interiorul partidului, dar, ca organizatie, UDMR trebuie sa reprezinte in continuare interesele minoritatii maghiare”, ne-a declarat Kovacs.

Deputatul PC Petru Calian crede ca transformarea UDMR in partid politic este un lucru normal. “Este o problema interna a UDMR. Nu vreau sa comentez, dar ar fi normal ca UDMR sa intre in randul partidelor politice si sa functioneze in Parlament ca atare si nu ca o uniune culturala” spune Calian.

Gheorghe Funar, senator PRM, crede ca UDMR este o organizatie terorista care ar trebui scoasa din parlament. “Este o alta diversiune a UDMR. Ei nu s-au inregistrat si nici nu pot sa se inregistreze ca partid politic, deoarece UDMR este o organizatie terorista. Organizatiile separatiste au fost puse de presedintele rus Vladimir Putin pe lista organizatiilor teroriste.

UDMR actioneaza pentru separatism teritorial, asadar este o organizatie terorista. Iar teroristii trebuie tratati ca atare”, ne-a declarat Funar.