In perioada 1 ianuarie - 31 iulie a.c., Activitatea de control fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Alba a derulat un numar de 1.383 de actiuni de inspectie fiscala, din care in luna iulie au fost efectuate 197 de verificari.

In urma controalelor intreprinse au fost atrase la bugetul general consolidat al statului venituri suplimentare ce insumeaza 4.473 mii RON, reprezentand diferente de impozite, taxe si contributii sociale, precum si accesorii aferente acestora - dobanzi si penalitati de intarziere, din care sumele suplimentare aferente lunii iulie 2006 insumeaza 605 mii RON.

Din cauza abaterilor constatate au fost aplicate 202 amenzi contraventionale ce totalizeaza 132 mii RON, din care 24 de amenzi doar in luna iulie (in valoare de 16 mii RON), iar confiscarile de venituri reprezinta 32 mii RON.

Cu ocazia verificarilor efectuate au fost stabilite prin actele de control, in sarcina agentilor economici verificati, masuri de virare la bugetul statului a obligatiilor constatate.

Un exemplar din actele de control, insotit de deciziile de impunere, a fost remis organelor fiscale teritoriale pentru urmarire si executare.

Pe parcursul celor 10 inspectii generale efectuate pana la finele lunii iulie s-a stabilit o diminuare a pierderilor fiscale in suma totala de 364 mii lei, iar in 34 de cazuri, pentru un prejudiciu total cauzat bugetului statului in valoare de 2.607 mii RON au fost sesizate organele de urmarire penala in vederea continuarii cercetarilor.

De asemenea, in perioada ianuarie - iulie 2006 au fost verificate 993 de deconturi cu sume negative de TVA, cu optiune de rambursare. In urma controalelor efectuate, din totalul solicitat in valoare de 49.391 mii RON s-a aprobat la rambursare (compensare) suma de 48.504 mii RON, valoarea de 887 mii RON fiind respinsa.