Fostul decan al Facultatii de Medicina din Oradea o organizat un „consiliu de coroana” secret. Mircea Ifrim incearca sa isi gaseasca sustinatori in randul medicilor-profesori pensionati. Conducerile Universitatii si Spitalului judetean nu par impresionate de amenintarile „academicianului”.

Pe multi am sa popesc

In 18 august, deputatul PRM de Bacau si presedintele Comisiei de sanatate din Camera deputatilor, Mircea Ifrim, a chemat medicii-profesori oradeni la un „consiliu de coroana” secret. Cei care erau prin urbe, un numar apreciabil, s-au executat, cu toate ca Ifrim nu le mai este sef.

In cadrul sedintei, fostul decan al Facultatii de Medicina din Oradea a folosit, ca niciodata, „un ton mieros”. Scopul intalnirii a fost, de fapt, unul marsav, respectiv adunarea de sustinatori din randul medicilor pe care i-a facut profesori.

Ifrim le-a promis „colegilor intr-u mazilire” sustinere totala, sustinand ca unii medici au fost dati afara pe nedrept de conducerea Spitalului Judetean in cardasie cu cea a Universitatii.

Ifrim a mai sustinut ca este academician si, prin urmare, are dreptul sa mai fie decan inca trei ani, pana va implini varsta de pensionare (70 de ani) stipulata de lege pentru academicieni.

El a promis ca ii va repune in functii pe medicii pensionati fortat, ba chiar a recunoscut ca va apela la un mic trafic de influenta, asigurand auditoriul ca schimbarile anuntate la Spitalul Judetean nu se vor face asa dupa cum vor unii, facand aluzie la fratii Maghiar si prefectul Ilie Bolojan.

Sursele noastre spun ca Ifrim i-a mai asigurat pe medici ca va interveni sa nu se schimbe nimic din ce este acum prin spitale.

"Nu mor caii cand vor cainii”

Ifrim are dreptate pana intr-un punct. Este medic-profesor, are 67 de ani si, teoretic, ar putea sa ramana in functie inca trei ani. Practic insa, Senatul Universitatii nu i-a mai dat girul. In plus, Ifrim sustine ca este academician si figureaza, intr-adevar, pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea „Academia de Stiinte Medicale”.

Numai ca aceasta nu are nici o legatura Academia Romana, pe a carei lista de membri nu se regaseste.

In plus, legea prevede ca „medicii care au implinit varsta de pensionare prevazuta de lege nu pot detine functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, al ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, al autoritatilor de sanatate publica, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, al caselor judetene de asigurari de sanatate si a municipiului

Bucuresti, precum si in cadrul spitalelor publice si al oricarei alte unitati sanitare publice”. Iar deputatul de Bacau este inca presedinteleComisiei de Sanatate din Camera deputatilor.

Prefectul de Bihor sustine ca zarurile au fost aruncate si ca Ifrim nu prea mai are ce face in domeniul public. „Nu mor caii cand vor cainii”, ne-a declarat Bolojan, referitor la amenintarile indirecte facute de Ifrim in sedinta din 18 august.

Prefectul a evitat sa raspunda clar daca se teme sau nu de razbunarea acestuia, dar a tinut sa precizeze ca toate demersurile initiate sau sustinute de el in sistemul sanitar bihorean isi vor urma cursul normal.

Nu se razgandesc

Si conducerea Spitalului Judetean, blamata de Ifrim, a comunicat ca nu va reveni asupra deciziilor de pensionare a medicilor care au implinit varsta prevazuta de lege. Directorii spitalului au declarat ca nu se vor razgandi nici in privinta mutarilor de sectii stabilite de curand. „Din cate il cunosc eu, rectorul e un om foarte hotarat si nu se va lasa influentat. Nu va ceda!”, a spus dr. Tiberiu Bondar.

In prezent, un numar apreciabil de medici a fost trecut pe linie moarta din pricina varstei. Majoritatea au varsta de pensionare, iar altii vor implini 62, respectiv 65 de ani, pana in 2009. Potrivit unei ordonante date de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu pot fi sefi de sectii medicii care vor implini varsta de pensionare in timpul mandatului, stabilit pe o perioada de trei ani de zile.

Ce se stie?

La ora actuala, Facultatea de Medicina din Oradea este falimentara, dupa cum a declarat recent si Cornel Antal, unul din prorectorii Universitatii oradene. Cu un curaj de invidiat, Antal a spus ca desi facultatea are „o groaza” de studenti romani si straini care platesc taxe de scolarizare, este „pe butuci”.

De vina, a spus Antal, este si numarul mare de cadre didactice (500 de bucati) angajate la Facultatea de Medicina.

De numarul mare de profesori stie toata lumea. Cateva persoane ne-au informat ca, la ora actuala, numai numarul preparatorilor trece de 200, in conditiile in care nu sunt chiar atat de multi studenti. Antal a declarat ca, la Oradea, unui profesor ii revin vreo cinci studenti, in timp ce la Cluj un profesor are cam noua studenti in grija.

Prefectul de Bihor a declarat ca posturile din spitale si de la „Medicina” au fost infiintate pentru persoane, nu din necesitate. In functie de interese, s-au creat posturi si catedre pentru ca persoana X sau Y sa aiba un loc caldut si un ban in plus.

Inca nu se stie cum va reactiona rectorul Universitatii la manevrele operate, in lipsa lui, de catre „academicianul” Mircea Ifrim. Pe site-ul Universitatii, la sectiunea Facultatii de Medicina si Farmacie, figureaza ca decan tot acesta.

Nu se stie nici cu cat se vor mari taxele din toamna, dar actualii invatacei stau cu frica-n san, pentru ca au auzit ca vor avea de platit vreo 1000 de euro pe an in loc de 600 cat era taxa de scolarizare in anul de invatamant ce a trecut.

In cadrul sedintei, fostul decan al Facultatii de Medicina din Oradea a folosit, ca niciodata, „un ton mieros”. Scopul intalnirii a fost, de fapt, unul marsav, respectiv adunarea de sustinatori din randul medicilor pe care i-a facut profesori.

Ifrim le-a promis „colegilor intr-u mazilire” sustinere totala, sustinand ca unii medici au fost dati afara pe nedrept de conducerea Spitalului Judetean in cardasie cu cea a Universitatii

Prefectul de Bihor sustine ca zarurile au fost aruncate si ca Ifrim nu prea mai are ce face in domeniul public. „Nu mor caii cand vor cainii”, ne-a declarat Bolojan, referitor la amenintarile indirecte facute de Ifrim in sedinta din 18 august.

Prefectul a evitat sa raspunda clar daca se teme sau nu de razbunarea acestuia, dar a tinut sa precizeze ca toate demersurile initiate sau sustinute de el in sistemul sanitar bihorean isi vor urma cursul normal