Problema trecerii cabinetelor medicale din proprietatea statului in cea a medicilor se va rezolva in acest an. Reglementarile legale sunt insa confuze, iar „procesul” va scoate o multime de bani din huzunarele medicilor. De exemplu, un spatiu in care lucreaza doi medici va fi platit integral de fiecare dintre acestia.

Contracte peste contracte...

Problema trecerii cabinetelor medicale din proprietatea statului in cea a medicilor isi cauta rezolvarea de vreo cinci ani. Respectivele cabinete, date initial in chirie, reprezentau o veritabila „mana cereasca”, atat pentru spitale, cat si pentru Facultatea de Medicina.

Studentii de la „Stomatologie”, de exemplu, au fost trimisi sa faca practica pe cheltuiala medicilor din policlinicile stomatologice private si nu pe banii scolii. Ulterior, cabinetele au fost date pe contract de comodat, medicii care lucrau in ele devenind un fel de proprietari, contra unor sume platite lunar catre stat. Dupa inca un an-doi, cabinetele s-au dat in concesiune.

Cele doua proceduri, insa, au costat mult, daca tinem seama de faptul ca organele statului le-au verificat, le-au masurat si le-au evaluat, abia dupa aceea au purces la semnarea contractelor amintite. Prin septembrie anul trecut, statul a decis ca e mai bine sa se scape de tot de cabinete. Pana la 1 ianuarie 2007, acestea trebuie sa aiba aceleasi conditii ca cele din UE.

Numai ca acest lucru presupune sume uriase de bani, pe care statul nu vrea sa le plateasca.

Statul incearca sa vanda...

Deci, decat sa se pricopseasca institutiile statului cu o cheltuiala in plus, oficialii au decis ca e mai bine sa se lepede de cabinete. Si inca pe bani „grei”.

Ordonanta semnata anul trecut de Calin Popescu-Tariceanu nu reglementeaza in detaliu procedura de vanzare, astfel incat proprietarii actuali ai cabinetelor, Consiliile locale sau judetene, pot jongla lejer cu preturile si conditiile de vanzare a acestora.

Documentul specifica, la art.3, paragraful 1, ca „au dreptul de a cumpara spatiile ce fac obiectul prezentei ordonante de urgenta, medicii, medicii dentisti, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari, precum si celelelte persoane fizice cu drept de libera practica care desfasoara activitati conexe actului medical, titulari ai cabinetelor medicale, persoanele care defasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice care, detinand in mod legal spatiul, au ca unic obiect de activitate furnizarea serviciilor medicale”.

Actul nu reglementeaza insa clar probleme de genul: costul pe metru patrat si modul de achitare a sumei de catre medicii care lucreaza in ture, in acelasi spatiu.

Ori, medicii de familie din dispensarele medicale aflate in Oradea sustin ca, potrivit unor hotarari ale Consiliului Local, ar trebui sa plateasca dublu pe spatiu, in sensul ca daca intr-un cabinet lucreaza doi medici, fiecare dintre ei trebuie sa plateasca integral cabinetul si nu jumatate, asa cum ar fi normal.

Tot medicii vor plati...

Pentru a se vinde, cabinetele trebuie evaluate de o comisie formata din doi reprezentanti ai Consiliului local sau, dupa caz, ai Consiliului judetean, in a carui proprietate, respectiv administrare, se afla spatiul medical, un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica, un reprezentant al organizatiei profesionale corespunzatoare (Colegiul medicilor) si un reprezentant al Directiei de finantelor.

Dr. Mircea Dumitrescu, medic de familie, a fost desemnat, la inceputul lunii august, sa reprezinte Colegiul Medicilor in comisia de evaluare a cabinetelor. El ne-a declarat ca „daca nu se mai schimba nimic, prin septembrie ar trebui sa se inceapa din nou procedura de verificare a cabinetelor in scopul vanzarii lor”.

Insa medicul se teme ca nu va avea un cuvant prea greu de spus in cadrul comisiei de evaluare, desi multe lucruri hotarate deja, sau care se zvonesc a deveni definitive, nu ii sunt pe plac nici lui si nici colegilor sai. De exempli, obligativitatea platii integrale a cabinetului de catre doi medici care lucreaza in acelasi spatiu.

Dumitrescu nu crede ca este normal ca doi colegi sa fie pusi sa plateasca suma intreaga pe cabinet, adica dublu, iar apoi sa se certe pentru drepturi. „Eu am noroc ca sunt singur in cabinet, dar majoritatea colegilor mei din dispensare lucreaza cate doi in acelasi spatiu.

Problema nu e reglementata inca, dar cred ca e normal ca ambii doctori din acelasi spatiu sa plateasca fie pe din doua, fie doar unul dintre ei sa cumpere si sa devina propietar”, a spus medicul. El a adaugat ca, in caz contrar, mata moarta va fi aruncata tot in ograda medicilor, care vor ajunge sa nu se mai inteleaga intre ei.

Un medic stomatolog, care lucreaza intr-una din cele doua policlinici de profil din oras, ne-a declarat ca, dupa ani de zile de tergiversari, este posibil ca spre sfarsitul anului sa se rezolve rapid problema vanzarii cabinetelor medicale. Motivul este foarte simplu: din 2007, acestea va trebui sa corespunda standardelor UE.

Ori, potrivit medicului, 90% dintre cabinetele stomatologice din Oradea nu corespund acestor standarde, care prevad un numar de metri patrati, o sala de spalat instrumentar, alta de asteptre, o usa de intrare si o alta de iesire, ca sa nu se intersecteze pacientii, patru toalete (doua pentru pacienti, femei/barbati, si alte doua pentru personal) etc.

„Pretul de vanzare va fi de cam 50 euro pe metru patrat, din care ar trebui scazute niste chestii, in functie de vechimea cladirii, amplasarea ei, etc.”, apreciaza cei doi medici.

Stomatologul crede ca tevatura vanzarii cabinetelor va lua sfarsit in acest an iar din ianuarie 2007 acestea vor fi calcate din nou de inspectori, care vor da dispozitii de extindere si reamenajare conforme cu legislatia UE. Si totul se va rezolva pe cheltuiala medicilor si nu a statului, care a „supt” 17 ani de zile din munca lor.

Prin septembrie anul trecut, statul a decis ca e mai bine sa se scape de tot de cabinete. Pana la 1 ianuarie 2007, acestea trebuie sa aiba aceleasi conditii ca cele din UE. Numai ca acest lucru presupune sume uriase de bani, pe care statul nu vrea sa le plateasca

Actul nu reglementeaza insa clar probleme de genul: costul pe metru patrat si modul de achitare a sumei de catre medicii care lucreaza in ture, in acelasi spatiu.

Ori, medicii de familie din dispensarele medicale aflate in Oradea sustin ca, potrivit unor hotarari ale Consiliului Local, ar trebui sa plateasca dublu pe spatiu, in sensul ca daca intr-un cabinet lucreaza doi medici, fiecare dintre ei trebuie sa plateasca integral cabinetul si nu jumatate, asa cum ar fi normal