- Firmele controlate de Maricel Popa figureaza in evidentele CIP cu numeroase incidente de plata

- Datoriile la bugetele de stat afecteaza negativ activitatea firmelor

- Cifra de afaceri a societatii "Tehnoton" a scazut "dramatic"

Omul de afaceri iesean Maricel Popa controleaza firmele din asa-numitul Grup "Omega Tehnoton", iar pana la alegerile din 2004 era una dintre persoanele care agreau promovarea/publicitatea, "pozand" (alaturi de Ion Iliescu sau Adrian Nastase!) intr-unul dintre cei mai potenti businessmani ieseni.

De o buna bucata de vreme, domnul Maricel Popa "s-a dat la fund", aparitiile in public ale acestuia fiind rarisime. Motivul acestei retrageri nu pare a fi o noua strategie de imagine, ci problemele (financiare) cu care se confrunta societatile din cadrul Grupului.

O trecere in revista a principalilor indicatori economici dovedeste faptul ca Grupul "Omega Tehnoton" trece printr-o perioada dificila, care, intamplator sau poate nu, a inceput dupa scrutinul din 2004.

"Tehnoton" se afla in interdictie bancara la plata cu cecuri

Desi numarul mediu de angajati nu a suferit modificari esentiale, "Tehnoton" a realizat in 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 281 miliarde ROL, cu 134 miliarde ROL mai mica decat in 2004.

Nici prima jumatate a acestui an nu se arata a fi o perioada de revenire, cifra de afaceri fiind de numai 107 miliarde ROL.

Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, SC "Tehnoton" SA a inregistrat la data de 30 iunie 2006 urmatoarele obligatii restante la bugetele de stat:

- 3.430.023 RON la bugetul de stat;

- 107.184 RON la bugetul asigurarilor de sanatate;

- 72.594 RON la bugetul asigurarilor de somaj;

- 789.677 RON la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Doamna Margareta Ghiga, director general al companiei iesene considera ca societatea pe care o conduce trece printr-un "moment de criza, pe care il consideram pasager si pe care, prin eforturile depuse de angajati si noua echipa manageriala a SC «Tehnoton» SA il vom depasi pana la sfarsitul trim. III a.c., conform estimarilor noastre".

Dupa cum sustine doamna Ghiga, "Tehnoton" incearca sa-si reorienteze productia, mizand din ce in ce mai mult pe produse destinate consumului industrial si profesional, reducandu-se productia de electrocasnice.

Directorul general Margareta Ghiga apreciaza ca "atat managementul general, cat si cel de marketing, practicate de managerii investiti in aceste functii in perioada 2004-2005 nu s-au bazat indeajuns pe criterii de eficienta si pe masuri de restructurare a societatii, firma fiind nevoita sa suporte costuri mari in raport cu rentabilitatea scazuta, ceea ce a dus la imposibilitatea achitarii obligatiilor catre stat, bugetele asigurarilor sociale, de sanatate etc".

La nivel de imagine si de credibilitate "in ochii" oamenilor de afaceri, nu datoriile la stat reprezinta marea problema a societatii "Tehnoton", ci biletele la ordin si cecurile neacoperite.

Astfel, in perioada 7 februarie - 12 aprilie 2006, SC "Tehnoton" SA a fost inregistrata in Centrala Incidentelor de Plati cu nu mai putin de 61 de incidente de plata in cazul platilor cu cecuri.

Din aceasta cauza, societatea se afla in interdictie bancara pana la data de 12 aprilie 2007.

Si asta nu e tot... In cazul biletelor la ordin, CIP mentioneaza 362 de incidente consemnate in perioada 5 februarie 2002 - 10 august 2006, 127 dintre acestea fiind consemnate in intervalul 11 ianuarie - 10 august 2006.

Referitor la acest subiect, doamna Margareta Ghiga precizeaza: "cu privire la numarul incidentelor de plata inregistrate la plati cu bilete la ordin, acesta a scazut in prezent la 237, la data de 25.08.2006.

Explicatia este urmatoarea: ANAF, incepand cu luna martie a.c. a executat conturile societatii pentru recuperarea obligatiilor restante, fapt care a blocat plata catre diversi furnizori, creindu-se situatia de incidenta de plati".

Sarind peste faptul ca aceasta explicatie "nu-i incalzeste" pe beneficiarii biletelor neacoperite, merita mentionat ca peste 40 de incidente sunt inregistrate in primele doua luni ale acestui an, deci inainte de interventia ANAF!

"Omega is Comunications" are buletin UE si... 392 incidente de plata

Prima firma a domnului Maricel Popa a fost "Omega is Comunications", numita de unii ("carotasi") atelier de reparat televizoare, care in 2002 a inregistrat o cifra de afaceri de 244,9 miliarde ROL si un profit net de 38,565 miliarde ROL.

In 2003, cifra de afaceri a scazut "dramatic", la 209,6 miliarde ROL, pentru ca in 2004 sa coboare la 136,5 miliarde ROL.

La data de 30 iunie 2006, "Omega is Comunications" inregistra urmatoarele obligatii restante:

- 1.631.771 RON la bugetul de stat;

- 38.233 RON la bugetul asigurarilor de sanatate;

- 50.796 RON la bugetul asigurarilor de somaj;

- 254.911 RON la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Ca si in cazul "Tehnoton", si aici avem parte de o multime de incidente de plata, cu diferenta ca acestea au fost raportate doar in cazul biletelor la ordin.

Astfel, in perioada 15 ianuarie 2003 - 17 iulie 2006, "Omega is Comunications" a fost "inscrisa" la CIP de 392 ori, 63 dintre aceste incidente de palta fiind inregistrate de la 1 ianuarie 2006 si pana pe 17 iulie.

Site-ul Grupului de Firme precizeaza faptul ca "OMEGA IS COMUNICATIONS are buletin UE", adaugand ca "este singura firma nu doar din Iasi, ci din intreaga Moldova, a carei dezvoltare i-a impresionat pe reprezentatii Uniunii Europene".

Aceasta informatie dateaza din 2002 si este postata pe site la rubrica... "Noutati"!

"Moldoforest" - un pariu pierdut

SC "Moldoforest" SA are ca principal obiect de activitate silvicultura si exploatarea forestiera, principalele produse livrate exclusiv pe piata interna fiind cheresteaua si semifabricatele din lemn.

Dupa ce in 2004 a raportat un profit net de 1.636.195 RON, la o cifra de afaceri de 6.440.827 RON, "Moldoforest" a incheiat anul 2005 cu pierderi de 998.088 RON, la o cifra de afaceri de 2.955.594 RON.

Conform raportului Consiliului de administratie, scaderea cifrei de afaceri "se datoreaza diminuarii capitalului de lucru si, implicit, a limitarii posibilitatilor de inscriere si participare la licitatiile de masa lemnoasa.

La data de 30 iunie 2006, "Moldoforest" inregistra urmatoarele datorii la stat:

- 1.719.866 RON la bugetul de stat;

- 18.404 RON la bugetul asigurarilor de sanatate;

- 3.879.852 RON la bugetul asigurarilor de somaj;

- 254.911 RON la bugetul asigurarilor sociale de stat.

In ceea ce priveste aceste datorii, trebuie mentionat faptul ca o buna parte din acestea sunt "istorice" (dinainte de privatizare).

Datorita incidentelor de plata inregistrate in CIP la plata cu cecuri, "Moldoforest" s-a aflat in interdictie bancara in perioadele 10 ianuarie 2003 - 6 februarie 2004 si 13 iunie 2005 - 7 iulie 2006.

In cazul biletelor la ordin, pentru ultimii trei ani CIP raporteaza un singur incident, la data de 20 mai 2005.

Incidente de plata si la "Mega Ruslant"

Specializata in productia de mobilier (canapele), "Mega Ruslant" SRL Iasi a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 13,67 miliarde ROL, cu 1,3 miliarde ROL mai mare decat in anul anterior.

La data de 30 iunie 2006, "Mega Ruslant" nu inregistra datorii foarte mari la bugetele de stat, dar figureaza in evidentele CIP cu incidente de plata inregistrate la plata cu bilete la ordin, surprinzator fiind faptul ca marea majoritate a biletelor au fost prezentate la plata dupa expirarea termenului de prezentare - incidente minore.

ALDP nu are datorii la stat, dar are numeroase bilete la ordin neonorate

Expansiunea afacerilor Grupului "Omega Tehnoton" a inclus si domeniul constructiilor (de drumuri), societatea din portofoliul domnului Maricel Popa care se ocupa cu astfel de activitati fiind "Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri Iasi" SA (ALDP), care in 2004 a raportat o cifra de afaceri de 324,94 miliarde ROL, de 4,8 ori mai mare decat in 2003.

La fel ca si alte firme din domeniu, ALDP a efectuat "asfaltari electorale" in 2004, valoarea acestora fiind de 18,7 miliarde ROL.

Conform intelegerilor din acea vreme, plata s-a efectuat cu bilete la ordin trimestriale cu scadente pana in 2008!

Aceasta firma nu figureaza ca avand datorii la stat, dar apare in evidentele CIP cu 192 de incidente inregistrate la plata cu bilete la ordin, 124 dintre acestea fiind raportate in perioada 13 aprilie - 31 august 2006.

Exista si firme curate

La ora actuala, conform evidentelor Oficiului Registrului Comertului, domnul Maricel Popa figureaza ca asociat/actionar si in alte firme decat cele mentionate, mai putin cunoscute, in special datorita faptului ca sunt (relativ) recent infiintate.

Aceste firme sunt "curate", adica fara incidente de plata si fara datorii la stat sau cu datorii foarte mici.

Firmele iesene la care Registrul Comertului sustine ca este implicat domnul Maricel Popa sunt urmatoarele: "Dawn Rom", "Tehnoton Aluminiu", "Tehno Soft Meg", "Medi Pac", "Tehno Pack", "Mega Design", "Omega Confort", "Mega Auto Transport", "Tehnoton Electronics", "Omega-Tehnoton Distribution", "Omega-Tehnoton Management", "Omega Telecommunication" si "Omega-Tehnoton Energetic".

Domnul Maricel Popa mai figureaza ca actionar si la "Certind" SA Bucuresti.

"Constructii Feroviare Moldova" incepe sa vanda din active

Cea mai noua achizitie a omului de afaceri Maricel Popa, SC "Constructii Feroviare Moldova" SA, ar putea apela la vanzarea de active, pentru a-si plati din datorii si a constitui capitalul de lucru necesar.

Pentru data de 4 septembrie a fost convocata o Adunare Generala a Actionarilor pe ordinea de zi a careia se afla aprobarea valorificarii unor proprietati.

Astfel vor fi scoase la vanzare mai multe active situate in diferite zone ale Moldovei:

- un teren de 1.200 mp si constructiile si terenul aferent in suprafata de 38.571 mp, in Iasi;

- constructiile si terenul aferent de 85.141 mp, in Suceava;

- constructiile si terenul aferent in suprafata de 9.376 mp, in Prisaca Dornei;

- constructiile si terenul de 2.899 mp, in Campulung Est;

- constructiile si terenul de 6.510 mp, in Roman;

- constructiile si terenul de 1.000 mp, in Barlad;

- un apartament situat in Iasi.

De asemenea, se va supune aprobarii darea in plata a sediului si cladirii laborator, cu terenul aferent, apartinand societatii, in contul datoriilor catre stat.

Aceste active urmeaza sa fie preluate de catre Ministerul de Finante, in urma unei analize efectuata de o comisie din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si apoi predate unor institutii din subordinea Ministerului Agriculturii.

Ulterior, in cladirea respectiva ar urma sa functioneze Centrul Regional de Plati pentru Agricultura si Pescuit, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Iasi.

Potrivit informatiilor existente, pentru mutarea acestor institutii se mai asteapta doar formalitatea votului in AGA a SC "Constructii Feroviare Moldova" SA.

Ultimul punct pe ordinea de zi a sedintei mentionate se refera la aprobarea unei intelegeri de esalonare cu AVAB, conditionata de cedarea in favoarea acestei institutii a garantiilor imobiliare existente la SC "CF Moldova".

Conform raportului trimestrial, la finalul lunii martie a acestui an, societatea inregistra datorii totale de 65,69 milioane RON, in crestere cu 10,54 milioane RON fata de perioada similara a anului trecut, cresterea fiind determinata de blocajul financiar si calcularea de majorari si penalitati catre bugete.

In plus fata de chestiunea datoriilor, pentru societatea ieseana au inceput sa apara probleme si pe linie de concurenta, "Constructii Feroviare Moldova" facand de curand subiectul unui comunicat al Consiliului Concurentei, care a anuntat ca a sanctionat noul actionar majoritar al societatii cu o amenda in valoare de 32.489,922 RON, pentru depasirea termenului legal de notificare a concentrarii economice realizate prin dobandirea controlului unic asupra societatii.

In luna februarie a acestui an, dupa negocieri de cateva luni, "Constructii Feroviare Moldova" SA Iasi a fost achizitionata de domnul Maricel Popa, prin intermediul societatii "Antrepriza Lucrari Drumuri si Poduri Iasi" SA, care a platit pentru 50,949% din actiunile firmei, detinute de AVAS, suma de 813.865 RON, cumparatorul angajandu-se sa realizeze investitii de mediu in valoare de 221.000 euro.

Cumparatorul avea obligatia sa notifice aceasta operatiune in termen de 30 de zile de la semnarea contractului, obligatie de care SC "Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri Iasi" SA, insa, nu s-a achitat.

La preluarea SC CF "Moldova", domnul Maricel Popa afirma ca poate sa scoata societatea din colaps in termen de un an, daca in aceasta perioada nu va fi presat sa plateasca datoriile catre stat. "La preluarea acestui pachet de actiuni am aruncat manusa si factorului politic, solicitand sprijin in obtinerea unor facilitati.

Practic, trebuie ca acum sa platesc datoriile statului catre stat", aprecia domnul Popa la momentul semnarii contractului.

Cel putin deocamdata, insa, SC "Constructii Feroviare Moldova" nu ofera semnale clare de redresare, singurul aspect pozitiv fiind acela ca, dupa cum reiese din raportul trimestrial, cifra de afaceri a societatii a crescut fata de primul trimestru al anului trecut cu 1,49%, datorita lucrarilor de anvergura pe care le desfasoara la Bucuresti si Fetesti si care s-au derulat si pe perioada rece, spre deosebire de alte lucrari de constructii.

Pana la data de 31 martie 2006, societatea inregistra venituri totale de 2,919 milioane RON si cheltuieli de 3,223 milioane RON, rezultand o pierdere de peste 300.000 RON.

Aceste venituri proveneau din lucrari de constructie cai ferate (CEFIN Bucuresti, tronson Fetesti - Constanta), constructii cladiri cu instalatiile aferente, reabilitari drumuri, furnizare de materii prime pentru reabilitari drumuri, precum si de materiale de constructii, inchirieri utilaje, autoutilitare etc.

SC "Constructii Feroviare Moldova" SA, firma cu o experienta de peste 56 de ani in domeniu, este specializata pe constructii de cai de comunicatie terestre si constructii destinate sportului.

Societatea detine 60 de proprietati imobiliare de la Barlad pana la Vatra Dornei, dispuse pe o suprafata de peste 30 de hectare de teren, iar utilajele si masinile de profil nu sunt nici ele de neglijat.

SC "CF Moldova" a luat fiinta in anul 1950, cand Serviciul Lucrari Speciale al Regionalei CFR Iasi s-a transformat in Intreprinderea de Constructii in Transporturi Iasi, capatand ulterior actuala denumire.

In 1991, unitatea s-a desprins de Regionala CFR Iasi si a devenit societate pe actiuni.

Maricel Popa - victima a sistemului?

Factorul politic si "incapatanarea" de a miza pe activitatea de productie par a fi cauzele care l-au adus pe omul de afaceri Maricel Popa in situatia delicata de acum.

In plus, implicarea in activitati extra-economice, cum ar fi fotbalul sau tirul, nu i-au adus un plus de imagine (pozitiva), in schimb probabil ca a avut drept rezultat cheltuieli consistente, care nu vor mai fi recuperate niciodata.

Puterea (si cea actuala, si cea anterioara) nu a stimulat si nu stimuleaza activitatea de productie, ceea ce face ca numerosi agenti economici sa se reorienteze spre activitati mai comode si mai banoase.

Astfel, daca domnul Maricel Popa ar fi "tras heblul" la "Tehnoton" si ar fi valorificat (prin vanzare sau inchiriere) terenul si constructiile de acolo, cu siguranta ca ar fi avut un profit consistent, sigur si fara bataie de cap. S-a incapatanat sa produca, iar acum... plateste.

Si la ora actuala, daca ar vinde/inchiria activele pe care le detin firmele din cadrul Grupului "Omega-Tehnoton", probabil ca domnul Popa ar face o afacere profitabila.

Intr-o Romanie cu o politica economica antiproductie si antimunca, asa cum se inregistreaza la ora actuala, intr-o Romanie a anului 2006, in care politicul "calareste" economicul, sansele lui Maricel Popa de a rezista sunt minime... Dar e dreptul lui... sa lupte!

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)