Romania se pregateste pentru a face fata unui cutremur de mare intensitate, asteptat sa se produca cu cea mai mare probabilitate in intervalul ramas pana in anul 2010 inclusiv, conform prognozelor geologilor si geofizicienilor.

In acest sens, la inceputul lunii in curs la Institutul National pentru Fizica Pamantului din Bucuresti a fost pus in functiune un sistem unicat la nivel planetar si extrem de avansat din punct de vedere tehnologic care poate avertiza si intrerupe automat alimentarea cu gaze si energie electrica, precum si alte masuri similare destinate a reduce la maximum efectele catastrofale ce apar in timpul

si mai ales imediat dupa producerea cutremurului. Din nefericire, sistemul mentionat este disponibil doar in Bucuresti si in cateva obiective industriale din Muntenia, in timp ce in Dobrogea si in special judetul Constanta, unde exista instalatii extrem de periculoase la vibratiile seismice, nu a fost implementat nici un mecanism de avertizare.

Sistemul de avertizare seismica pus in functiune la Institutul pentru Fizica Pamantului din capitala este o premiera la nivel mondial si el a costat nu mai putin de 82 miliarde de lei vechi, suma acordata din fonduri guvernamentale.

Pe langa costurile implementarii sistemului de avertizare seismica, proiectarea acestuia a beneficiat de alte finantari importante suportate in proportie de 80% de Universitatea Karlsruhe din Germania ai carei specialisti au colaborat cu expertii romani pentru realizarea sistemului considerat a fi unul ultraperformant si ingloband cea mai avansata tehnologie existenta la ora actuala la nivel planetar in domeniul prevenirii dezastrelor provocate de cutremure, sistemul in sine fiind unicat in lume. Acest sistem se compune din senzori seismici extrem de sensibili ce pot sesiza in timp util momentul producerii seismului in epicentrul aflat de regula la o adancime destul de mare in scoarta terestra.

Undele seismice au nevoie de aproximativ 28 de secunde ca sa se propage pe distanta cuprinsa intre epicentru si suprafata terestra, acest decalaj intre momentul initial al declansarii cutremurului si momentul cand undele incep sa-si faca simtite efectele devastatoare fiind crucial pentru eficienta sistemului de avertizare.

Practic, inertia sistemului de avertizare este de numai 0,9-1,2 secunde, aspect care lasa o marja de timp de aproape o jumatate de minut pentru ca semnalul de alarma transmis de senzori sa fie redirectionat de o sofisticata retea de computere catre toate centrele vulnerabile la care sistemul de avertizare este conectat.

Astfel, semnalul de alerta transmis de computere actioneaza in timp util si automat anumite dispozitive ce sisteaza instantaneu alimentarea cu energie electrica si cu gaze a marilor aglomerari urbane, stiut fiind faptul ca la marele cutremur din 4 martie 1977 au rezultat foarte multe victime si distrugeri importante nu numai din cauza prabusirii unor imobile, ci si a incendiilor si exploziilor datorate scurtcircuitelor electrice coroborate cu spargerea conductelor de gaze sau cu distrugerea unor instalatii industriale periculoase.

Dobrogea, teritoriu aflat la interferenta a doua epicentre active

De aceea, specialistii INFP au conectat pana in prezent la sistem cateva dintre obiectivele considerate de importanta strategica nationala si avand un grad de risc seismic foarte ridicat, cum ar fi Uzina de Apa Grea de la Drobeta Turnu Severin, Institutul de Criogenie de la Ramnicu Valcea, reactoarele nucleare stiintifice de la Pitesti si Magurele, precum si dispeceratele companiilor de utilitati din capitala, insa nici unul dintre centrele de risc din judetul Constanta nu beneficiaza pana la aceasta ora de conectarea la acest sistem sau la alte mecanisme asemanatoare de avertizare, dupa cum ne-a declarat col. Nicolae Coman, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta.

"In momentul in care ni se va propune implementarea unui sistem de avertizare seismica in judetul Constanta ne vom arata intreaga disponibilitate pentru realizarea acestuia”, a afirmat Coman.

Racordarea judetului Constanta la acest avansat sistem de avertizare seismica pus in functiune la INFP Bucuresti este vitala, tinand cot de faptul ca pe teritoriul judetului nostru exista mai multe obiective de interes strategic national si cu un grad de risc seismic extrem de ridicat, cum ar fi Centrala Nuclearo-Electrica (Unitatea 1 aflata in functiune) de la Cernavoda sau platforma petrochimica Petromidia.

In plus, teritoriul dobrogean este cunoscut ca fiind unul avand un grad de risc seismic major, in conditiile in care aceasta regiune se afla la interferenta a doua epicentre seismice active- Vrancea si Sabla (Bulgaria).