Zeci de credinciosi s-au adunat, ieri, in curtea Episcopiei Ortodoxe din Oradea pentru a-l sustine pe parintele Vasile Sabau, care a fost judecat de consistoriul eparhial, dupa ce in presa locala au aparut mai multe fotografii cu el si o enoriasa, surprinsi in ipostaze mai putin ortodoxe.

Reprezentantii Episcopiei sustin, insa, ca actiunea credinciosilor nu va influenta decizia preotilor care l-au judecat pe Sabau.

Aventuri cu enoriase

Scandalul legat de aventurile extraconjugale ale preotului paroh de la biserica "Sfantul Gheorghe" din Oradea au inceput in urma cu trei ani, cand pe masa episcopului au ajuns mai multe poze care il infatisau pe Sabau in ipostaze indecente, impreuna cu o enoriasa. Ca urmare, reprezentantii Episcopiei au decis sa il judece pe preot.

"Astazi (ieri - n.r.) s-a intrunit consistoriul eparhial, format din trei preoti, care l-au audiat pe parinte, el aparandu-se impotriva acuzatiilor ce ii sunt aduse", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe, Ioan Mizgan. Acesta a adaugat ca verdictul va fi dat in trei zile.

Sustinut de credinciosi

Judecarea preotului paroh de la biserica "Sfantul Gheorghe" a starnit, insa, nemultumiri in randul credinciosilor care s-au dus ieri in fata episcopiei pentru a-l sustine pe paroh. De la primele ore ale diminetii zeci de enoriasi s-au strans in curtea Episcopiei, unde au ramas pana cand consistoriul a luat sfarsit.

Oamenii sustin ca preotul Vasile Sabau este nevinovat si ca sunt persoane care au interesul ca parintele sa fie exclus din biserica in care slujeste. "Eu il cunosc din anul 2001 si duminica de duminica ma duc la el la slujba. Mi-a placut mult de el, are darul de a atrage credinciosii in biserica", a spus Arpad Marosan, unul dintre sustinatorii parintelui.

Credinciosii au adus cu ei un memoriu cu 216 semnaturi, in care cer ca preotul sa nu fie demis. Mai mult, acestia sustin ca in cazul in care consistoriul va hotari sa-l pedepseasca si sa nu-i mai permita sa slujeasca, oamenii vor organiza proteste pana cand vor obtine ceea ce doresc.

Reprezentantii Episcopiei Ortodoxe sustin, insa, ca decizia luata de membrii consitoriului nu va fi afectata de actiunea enoriasilor.