Un eveniment inedit, spunem noi, a avut loc, ieri, in redactia ziarului nostru. Liderul PIN, Cozmin Gusa, s-a pus la dispozitia intregii echipe redactionale, cu raspunsuri la intrebari. O prima parte a interviului rezultat il publicam in editia de astazi, partea a doua urmand sa fie publicata in editia de marti a „Salajeanului”.

„Traind in zeama politica, iei tot felul de apacaturi”

Reporter: Care sunt pacatele dumneavoastra si ale PIN?

Cozmin Gusa: Pacatele noastre sunt legate de varsta pe care o avem, faptul ca suntem extrem de nelinistiti si ca poate unii dintre noi, eu nu ma inscriu in categoria asta cu incapatanare, nu au suficienta rabdare. Eu cred ca am ajuns deja un om mai rabdator.

Pacatele noastre, intr-un fel, sunt oglinda clasei politice in care traim, in care noi evoluam, nu avem cum sa ne distingem total de catre ceilalti actori politici si traind in zeama asta, intr-un fel sau altul, iei fel de fel de apucaturi. Acuma in ce masura o sa fim afectati, mai mult sau mai putin, in actiunile noastre, ramane de vazut.

Rep.: Ce s-a intamplat sambata la Cluj cu asa zisele decapitari din PNL si cu spritul de pe urma face parte din aceasta categorie a pacatelor politicii romanesti?

C.G.: Sunt doua lucruri: primul, spritul nu e interzis si mai ales daca e sambata seara nu are nici o treaba, politicienii sunt tot oameni. Spritul ar trebui sa fie interzis unor politicieni care nu-si fac treaba deloc, dar nu stiu cati din acei care erau la sprit isi faceau treaba lor de ministri sau in altceva, dar aici cu spritul nu comentez.

Chestia cu decapitarile e unica solutie pe care o are in acest moment PNL-ul. Presedintia i-a bagat in colt, ii vaneaza la fiecare pas, le creeaza dizidente, oameni care au opinie sau care nu au opinie incep in acest moment sa faca fel de fel de grupuri, care nu sunt doar de dezbatere sunt si de actiune.

Eu nu cred ca atunci cand esti o minoritate importanta, dar minoritate, si ataci la varf conducerea in bloc poti sa te validezi public. Un partid, daca sunt dezbateri interne nu de natura sa decapiteze partidul, e OK. Daca dezbaterile interne pe care le genereaza un anumit grup sunt de natura sa decapiteze partidul, nu mai e OK. Deci, cu alte cuvinte, PNL a procedat pragmatic.

Imi pare rau si de Boureanu si de Turcan, dar nu au aveau sansa pentru ca ei acolo sustineau cauza Cotroceniului intr-un partid care se afla intr-o pozitie beligeranta cu Palatul Cotroceni. N-ai ce sa-i faci, asta e. Imi pare rau de ei, dar cred ca au fost manipulati.

Raluca a fost manipulata in mod sigur de catre fostul administrator al banilor securitatii, pe numele sau Theodor Stolojan, si Cristi Boureanu cred ca din teribilism a acceptat postura asta, pentru ca el a avut o conditie foarte buna in partid.

Pozitia lui s-a depreciat in momentul in care Calin Popescu Tariceanu a nominalizat ca ministru de Finante pe omul care i-a fost nas de cununie si dupa aceia i-a furat nevasta. Asta-i viata. Nevestele au libera optiune si nu e obligatoriu sa stea cu noi chiar daca suntem inalti si frumosi. Deci, se amesteca prea mult chestiile personale cu chestiile politice.

Eu n-am vazut alte acte de dizidenta ale lui Cristi Boureanu. Sunt prieten cu el dar i-am spus, eu alte acte de disidenta nu le-am vazut. Nu stiu ce a criticat. A criticat taxele, taxa unica, o fi criticat pe un ministru nu stiu care sau ce slab e ministrul ala. Nu. Omul e suparat ca a venit ministrul ala si i-a luat nevasta. Asta e.

Rep.: Nu credeti ca sunt prea multe sprituri politice pe ecranele televizoarelor?

C.G.: Cine ii pune sa se expuna? Un om, dupa ce isi termina treaba poate sa faca orice. Daca are o functie de raspundere fata de tara a doua zi trebuie sa fie apt la munca. Totul a inceput de la spriturile lui Traian.

Traian, daca i-a placut sa-l vada lumea la televizor cum strange fetele in brate pe la mare, trage sprituri ba cu unul, ba cu altul, ba cu Gigi Becali si dupa aia se urca baut la volan, restul nu mai au nici o treaba. Pestele de la cap se impute.

Si daca o asemenea atitudine de a te da in stamba in fata camerelor de luat vederi a fost inaugurata si consolidata de catre seful statului, ce sa mai vorbim de niste ministrii. Astia care au tras spritul aseara acolo in public sunt servantii lui, nu au alta calitate.

„Alianta D.A., o structura artificiala. Nu are cum sa tina”

Rep.: Pentru PIN este preferabila destramarea Aliantei D.A.?

C.G.: Eu nu le doresc. Dar, domnule, chestia asta cu Alianta a scartait foarte tare si in timpul anului 2004. Si aici la Salaj au fost probleme destule, dupa cum va aduceti aminte. E o constructie artificiala, o constructie politica bazata doar pe satisfacerea intereselor de grup. Nu are cum sa tina. Acolo nu e vorba de o stare efuziva a oamenilor din PNL sau PD. E vorba de interese.

Hai sa mergem cat mai mult impreuna ca sa putem sa ne facem interesele timp de patru ani daca s-ar putea. Relatia dintre Basescu si Tariceanu a fost o relatie puternic viciata in timpul anului 2004, cat timp Stolojan era candidatul partidului, Aliantei, la presedintie si nu avea cum sa se schimbe.

Nominalizarea lui Tariceanu a venit ca o smecherie a lui Traian Basescu, pentru care l-am criticat atunci si i -am spus sa nu il nominalizeze pe Tariceanu, pentru ca nu il respecta, dar nu il respecta, cum sa spun era demonstratii de zi, il trimitea pe ala dupa „tigari”, il injura, vorbea urat cu el, nu era un om pe care sa-l respecte.

Ori Basescu daca nu are in fata lui un om de care sa se teama, sau sa se jeneze cat de cat, nu mai are limite. Si i-am spus sa nu-l puna pe Tariceanu prim-ministru, dar el din dorinta lui de putere ca sa-si asigure o marioneta acolo l-a pus pe Tariceanu.

Si uite ca marioneta s-a stricat, din punctul lui de vedere, nu mai raspunde la comenzi si fostul carator de geanta, Calin Popescu Tariceanu, a devenit un prim -ministru care i se opune cu suficient succes unui presedinte foarte slab si neasistat.

Asa ca proiectul acesta al Aliantei este doar un proiect de putere, de putere de grupuri: grupul de oameni de afaceri din jurul lui Basescu, care este unul foarte consistent, asfalteaza si construieste in toata Romania, mai tare decat grupurile lui Nastase; grupul de oligarhi PD, Blaga, Videanu, Berceanu, Alin Albu, care au o increngatura de afaceri care vine de prin anii ’90 si care

niciodata nu s-a destelenit pentru marele public; grupul liberal al lui Patriciu, deci astea sunt interesele lor.

„Auzi, ce tupeu sa-l propuna pe Gy?rgy Frunda candidat pentru functia de comisar european”

Rep.: UDMR- autonomie teritoriala. Care este pozitia dumneavoastra fata de aceasta problema?

C.G.: Si eu tot exprim de un an si jumatate si aici la Zalau, daca tineti minte, intr-o conferinta de presa pe care am facut-o acum un an am vorbit despre asta, dar n-am vorbit ....am prezentat documente in care explicam strategia lor, in care aratam cum pornind de la programul UDMR in care se vorbeste despre autonomie teritoriala pe criterii etnice, programul lor politic si care nu a fost

atacat de Curtea Constitutionala sa fie declarat neconstitutional, desi am facut aceasta cerere, au venit tot felul de proiecte de legi pana au ajuns la legea statutului minoritatilor in care nu e vorba de statutul minoritatilor ci de un parlament regional independent in mijlocul Romaniei facut pe criterii etnice.

Toate acestea au fost zeci de pagini de raport pe care l-am prezentat tuturor presedintilor de partide parlamentare. Acei care zbiara astazi ca vezi doamne ce se intampla cu UDMR sunt informati de peste un an de zile, de intentiile UDMR. Ei nu au nici o rusine.

Ma uitam ca zilele astea.....Auzi, ce tupeu sa-l propuna pe Gy?rgy Frunda candidat pentru functia de comisar european, acelasi om care intr-o convorbire telefonica intr-o emisiune in care eu eram in direct a recunoscut fara sa fie pedepsit faptul ca el la Consiliul Europei nu reprezinta Romania desi e seful delegatiei parlamentare. Toate astea au legatura cu 1990.

O parte din planul loviturii de stat din 1990, bazata pe o analiza a analistului politic Samuel Huntington, era o Transilvanie independenta sau mai precis o Ungarie mare. Acesta este motivul pentru care in loc sa inceapa la Iasi unde era programata sa inceapa lovitura de stat a inceput la Timisoara cu un ofiter acoperit al serviciilor maghiare Laszlo Tokes.

Ceea ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures nu s-a intamplat din cauza lui Cofariu sau din cauza multor maghiari care au venit sa sarbatoreasca aici, s-a intamplat conform planului initial.

Planul asta initial, planul Huntington a fost parasit, au ramas intr-un fel izolati pentru ca in afara de planul asta de Ungarie mare, planul Huntington mai trasa o granita, trasa granita civilizatiei catolice de civilizatia ortodoxa pe Carpati si acesta este motivul pentru care Romania a fost izolata, nefiind considerata nici cal, nici magar, nici ortodocsi, nici catolici, desi noi suntem o tara

ortodoxa, suntem 85 la suta ortodocsi in Romania, in Transilvania sigur proportia este mai mica, deci acesta a fost motivul pentru care a fost trasata granita acolo.