O conditie esentiala ca scolile din judet sa primeasca autorizatie sanitara de functionare este ca toate femeile de serviciu sa se puna rapid cu burta pe carte.

In cel mai scurt timp, acestea trebuie sa invete normele igienice de prevenire a hepatitei, a dizenteriei si a altor boli care pot aparea in colectivele de elevi. Cursurile, care sint obligatorii, vor fi contra-cost si vor fi predate de reprezentanti ai Directiei pentru Sanatate Publica. La final, va avea loc o testare.

Femeile de serviciu trebuie sa obtina minim 50 de puncte, din 80 posibile. Diploma obtinuta va fi valabila trei ani.

Examen cu diploma

Incepind din aceasta luna, femeile de serviciu din scoli si gradinite vor urma cursuri de igiena generala organizate de Directia pentru Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar Judetean si Crucea Rosie Sibiu.

„Firma «Artinfo» din Oradea, prin care am organizat cursurile, ne-a demonstrat ca este o firma serioasa in perioada in care am desfasurat cursurile similare pentru personalul auxiliar din alimentatia publica. De aceea, am continuat colaborarea si speram ca rezultatele vor fi foarte bune. La noi se va da doar testarea finala.

Femeile de serviciu trebuie sa obtina minim 50 de puncte, din 80 posibile. Diploma astfel obtinuta va fi valabila trei ani. Cursantele vor invata cum sa aeriseasca clasele, cum sa foloseasca substantele dezinfectante si alte lucruri care tin de prevenirea bolilor epidemice. Inscrierile se fac la sediul Crucii Rosii din Sibiu", spune dr. Elena Resiga, de la DSP Sibiu.

Scoala, nu gluma!

Pina ieri, se inscrisesera pentru modulul specific 79 de persoane din scoli si gradinite din Sibiu si localitatile din jur. „Cursul costa 100 RON (80 RON taxa de curs si 20 RON taxa de examinare; TVA inclus) si se tine la sediul nostru din str. Xenopol nr. 1, unde de altfel se fac si inscrierile in baza unui contract de prestari servicii pe care noi il avem cu firma din Oradea.

Lectorii sint din cadrul Directiei pentru Sanatate Publica Sibiu. Pe acest modul inca nu au fost incepute cursurile, ele vor incepe din aceasta luna.

Cursurile au inceput in ianuarie 2005, mai intii pentru personalul auxiliar din alimentatia publica, ulterior pentru cazare, iar in momentul de fata sint cuprinse femeile de serviciu din scoli si gradinite", precizeaza Claudia Popa, directorul societatii de „Cruce Rosie " Sibiu.

Ce spun cursantele?

Cursantele au inca dubii cu privire la cine plateste cursul, dar, in general, sustin ca este un curs util activitatii pe care o desfasoara. „Doamna director Mester ne-a spus ca trebuie sa mergem la niste cursuri de igiena. Eu ce pot sa zic, mergem, ca daca stim mai multe va fi mai bine si pentru noi si pentru elevi. Nu stiu acum cum va fi cu banii.

Cine plateste, pentru ca am auzit ca costa ceva bani cursul asta. Sper sa ne descurcam", spune Elena Gradinar, de la Scoala Generala nr. 13 din Sibiu.