Printre vorbitori s-a aflat si IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ardealului, proaspat membru al USR, care si-a delectat auditoriul cu amintiri din studentie.

Almanah cu CD-ROM

Ceremonia organizata de catre USR Cluj a animat ieri, la orele amiezii, foaierul Teatrului National „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Scriitori clujeni, poeti, eseisti, prozatori sau universitari, dar si oaspeti din judete invecinate, au luat parte la lansarea volumului „Cuvinte. Almanah literar 2006".

Alcatuit din 700 de pagini, acesta cuprinde in paginile sale biografii, fragmente si imagini cu nu mai putin de 300 de scriitori, fiind insotit de un CD-ROM fototeca. Au fost lansate, cu acelasi prilej, cele trei volume care au cistigat Concursul de debut al USR Cluj, scrise de catre Laura Husti-Radulet, Adrian Tudurachi si Oana Pughineanu.

Turneu de prezentare

Programul USR Cluj continua in aceasta toamna cu un turneu prin Transilvania, destinat prezentarii volumelor lansate ieri, poposind prin Bistrita, Beclean, Satu Mare, Baia Mare, Sighet sau Oradea. „Nu a mai fost organizat un asemenea turneu din '89 incoace. Inainte, aveau loc evenimente de promovare a cartii in satele din judet sau prin intreprinderi.

Am intilnit recent un om care m-a oprit pe strada sa imi spuna ca datorita unei asemenea reuniuni de la Carbochim, unde am fost cu multi ani in urma, a putut sa ii explice copilului sau despre Eminescu", relateaza Irina Petras, presedinta USR Cluj. „Totul era neideologizat.

Fara nuante nostalgice, cred ca publicul de care tot ne plingem ca dispare este tot acolo si ne asteapta sa ii aducem cartea", adauga scriitoarea, precizind ca se va incerca organizarea unor asemenea manifestari prin scoli sau case de cultura.

Marturisiri din tinerete

Ceremonia lansarii „Almanahului Literar 2006" l-a avut printre invitati si pe IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ardealului, proaspat membru al USR. Declarat de curind membru al USR Cluj cu numele sau laic, Valeriu Anania, acesta a prezentat primele exemplare ale editiei de lux ale Bibliei, la care a lucrat, dupa cum a marturisit, „mai bine de 11 ani".

Publicul prezent in foaierul Nationalului clujean a avut parte apoi de o savuroasa istorisire a unui episod din viata de tinar scriitor a acestuia. „Eram studenti la Universitatea «Regele Ferdinand». Nu aveam publicatii tiparite, nici sediu, insa aveam mult entuziasm.

Am alcatuit o asociatie si mergeam in turnee", a relatat inaltul prelat, adaugind apoi detalii ale unei asemenea excursii. „Atunci am baut prima data palinca", a dezvaluit acesta, explicind astfel pierderea unui tren si noaptea petrecuta intr-un sediu de politie.