La ultima sedinta a Consiliului local Sighisoara din 26 octombrie, ziaristii acreditati au fost invitati sa paraseasca sala dupa ce ordinea de zi a fost epuizata si s-a trecut la discutarea punctului "Diverse". Nici presedintele de sedinta, consilierul PNL Mircea Purenciu, si nici primarul municipiului, Dorin Danesan, nu au motivat decizia de a-i evacua pe ziaristi din sala de sedinte.

Pentru ca aceasta decizie incalca Legea 215/2001 a administratiei publice locale, modificata si completata cu Legea 286/2006, ziaristi sighisoreni au luat atitudine. In art. 43, alin. 1 al Legii 215/2001 se stipuleaza ca sedintele consiliilor locale sunt publice cu exceptia cazurilor cand consilierii locali decid ca acestea sa se desfasoare cu usile inchise.

Aceasta prevedere insa nu se mai regaseste in art. 37 din Legea 286/2006, unde se arata doar ca "Sedintele consiliului local sunt publice. " Prin urmare in toata media sighisoreana a fost dat publicitatii urmatorul comunicat:

Comunicat

Toti jurnalistii sighisoreni din presa scrisa si audio-vizuala protesteaza public fata de modul in care Consiliul local si executivul din Sighisoara inteleg sa respecte dreptul la o informare libera, corecta si completa a alegatorilor ingradind accesul presei la punctul „Diverse” al sedintelor ordinare ale Consiliului local Sighisoara.

In aceste conditii ne rezervam dreptul de a nu mai participa la sedintele Consiliului local Sighisoara pana la revizuirea atitudinii consilierilor fata de presa, chiar daca prin acest lucru locuitorii municipiului Sighisoara, cei ce si-au delegat reprezentantii in Consiliul local, vor fi privati de dreptul de a cunoaste deciziile care-i privesc in mod direct.

Totodata reamintim Consiliului local si municipalitatii ca in temeiul legislatiei in vigoare privind accesul liber la intrunirile publice si la informatiile de interes public avem dreptul sa sesizam despre acest caz justitia si organizatiile non-guvernamentale din Romania de aparare a libertatii de exprimare.

Isi insusesc acest comunicat jurnalistii de la RadioSon Sighisoara, Radio MixFm Sighisoara, Jurnalul Sighisoara Reporter, Zi de zi, Punctul si Sighisoara TV.

Vom reveni cu amanunte.